Sezóna medvedieho cesnaku je tu opäť. Hoci pre mnohých sú recepty s medvedím cesnakom skok do neznáma, my vám dokážeme, že na príprave pesta z medvedieho cesnaku nie je naozaj nič náročného. Ukážeme vám, ako mixovať listy medvedieho cesnaku, ako si ich očistiť a v čom spočíva príprava. No všetko si rozoberieme krok za krokom v príprave.
Zbieranie medvedieho cesnaku a tiež príprava pesta sa u nás doma akosi stala jarným zvykom. Medvedí cesnak v našom regióne nájdeme bez problémov a keďže príprava pesta z tejto liečivej bylinky nie je vôbec náročná, máme o dôvod viac, aby sme si pesto z medvedieho cesnaku pripravovali každý rok.
Medvedí cesnak začína v teplejších oblastiach zapĺňať lesy už koncom marca, ale na väčšine územia jeho sezóna vrcholí práve v apríli. Ak sa vyberiete zbierať medvedí cesnak, určite si so sebou zoberte minimálne dva košíky, pretože ak raz začnete, nebudete vedieť prestať. Zbierajú sa najmä listy, čisté a nepoškodené. My ich zvykneme ukladať do košíka, prípadne do papierového vrecúška, aby počas zberu nezvlhli. Pozor však, aby ste si listy medvedieho cesnaku nepomýlili s konvalinkou, ale o tom viac v predošlom článku: Zber a uskladnenie medvedieho cesnaku.
Tento jarný zázrak, ako ho mnohí nazývajú, je skutočne veľmi zdravou bylinkou s cesnakovou chuťou i vôňou a medzi ľuďmi je rozšírená čím ďalej, tým viac. Obsahuje množstvo potrebných živín, preto musíme dbať na to, aby sme z nich zachovali čo najviac. Pesto z medvedieho cesnaku je jedným z najefektívnejších spôsobov, ako tieto živiny zachovať, pretože olej a soľ sú prirodzenými konzervantami, vďaka ktorým si medvedí cesnak zachová svoju intenzívnu silu.
Podľa nedávneho výskumu má dokonca medvedí cesnak blahodárnejšie účinky na krvný tlak ako obyčajný cesnak.
Existuje množstvo receptov, ktoré si doma vieme z medvedieho cesnaku pripraviť, no priznám sa, že mojím najobľúbenejším sú práve cestoviny s pestom z medvedieho cesnaku.
A viete, čo je najväčšia výhoda? Že pesta si vieme pripraviť naozaj toľko, koľko len chceme a pokojne si ho môžeme odložiť do chladničky na neskôr. U nás zvykneme pripravovať viacero fľaštičiek a kedykoľvek si chceme uvariť rýchle jedlo, do hrnca dáme variť cestoviny a keďže domáce pesto a syr v chladničke u nás nájdeme vždy, o skvelý a zdravý obed máme veľmi rýchlo postarané.
Ako si však takéto chutné pesto z medvedieho cesnaku pripravíme? Čítajte ďalej, oplatí sa.
Suroviny
- 100 g medvedieho cesnaku
- 150 ml olivového oleja
- 60 g mletých vlašských orechov (prípadne kešu alebo píniových orieškov)
- Pár kvapiek citrónovej šťavy
- Soľ
- Mleté korenie
- Štipka chilli
Postup
Listy medvedieho cesnaku si umyjeme pod tečúcou vodou a necháme vyschnúť na sitku. Pripravíme si kuchynský robot alebo ručný mixér.
Do mixéra vložíme listy medvedieho cesnaku, pridáme olivový olej a orechy. Chvíľku ingrediencie mixujeme a následne pridáme soľ, mleté čierne korenie, citrónovú šťavu a trošku chilli. Všetko poriadne rozmixujeme.
Ak sa nám pesto zdá príliš husté, pridáme viac olivového oleja, ktorý napomáha lepšiemu mixovaniu.
Pripravíme si menšie sklenené poháre, ktoré poriadne poumývame a vysušíme.
Do pripravených pohárikov “vylejeme” pesto z medvedieho cesnaku a poriadne zatvoríme.
Pesto uskladníme v chlade, najlepšie v chladničke alebo v pivnici.
Videorecept
Pozrite si postup v krátkych sekvenčných ukážkach prípravy pesta z medvedieho cesnaku. Verím, že vám tento jednoduchý animovaný postup pomôže v príprave. Viac fotiek z prípravy nájdete nižšie, v sekcii fotoreceptu.
Fotorecept
Tipy na záver
Takéto chutné, domáce a veľmi zdravé pesto z medvedieho cesnaku môžeme konzumovať napríklad s rôznymi druhmi cestovín. Nám sa doma veľmi osvedčilo natrieť si pesto aj na hrianku a tiež ho využívame ako marinádu na kuracie steaky, do šalátu alebo na pečenie mäsa.
Keďže sme sa už pustili do prípravy pesta z medvedieho cesnaku, môžeme si rovno spoločne pripraviť ďalší skvelý recept z tohto zázraku.
Recept: Kurací steak s pestom z medvedieho cesnaku
Potrebujeme:
- 400 g kuracie prsia
- pesto z medvedieho cesnaku
- olivový olej
- soľ
- čierne korenie
Postup:
Kuracie prsia poriadne poumývame, necháme si vysušiť a pokrájame na plátky.
Plátky z kuracieho mäsa osolíme, okoreníme a na záver pomažeme pestom z medvedieho cesnaku.
Namarinované kuracie mäso dáme do nádoby, pokvapkáme olivovým olejom a necháme v chladničke cez noc.
Na druhý deň kuracie mäsko vyberieme z chladničky a grilujeme z oboch strán domäkka.
Kuracie steaky podávame s čerstvým šalátom alebo uvarenou ryžou.