Ako zistiť čerstvosť vajec?

Máte doma vajcia, no už si presne nepamätáte, ako dlho? Máte ich zahodiť alebo v lepšom prípade ešte použiť do pečenia? Musí staré vajce vyslovene smrdieť? Ak chcete zistiť čerstvosť vajíčok, skúste tento jednoduchý trik.

Rozbite vajíčko nad pohárom a žĺtok nechajte v škrupine. Ak je žĺtok vypuklý, pevný a okrúhly, vajíčko je stále čerstvé. Čím je však staršie, tým je žĺtok plochejší a jemnejší. Týmto tipom sa riadili aj naše staré mamy, tak prečo v tom nepokračovať? Možno miesto zahadzovania vajíčok si budete aspoň istejšia, že minimálne do pečenia sa ešte úplne v pohode bude dať použiť a vy tak nikoho neohrozíte.

Kde skladovať vajíčka?

Nie polička v komore, ale chladnička je to správne miesto na skladovanie vajíčok. Jedine v prípade, ak ich točíte všetky každý deň, to nemusí prekážať a vajíčka sa tak zbytočne nepokazia.

Ako dlho sú vajíčka čerstvé?

Vajcia skladované v chladničke vydržia pokojne 3 týždne. Rovnako dlhý čas sa dajú skladovať aj nepoužité bielka, ak ich dáte do misky a zakryjete potravinárskou fóliou. To však neplatí pre žĺtky. Tie je potrebné spotrebovať už do 3 dní. V prípade zamrazenia nepoužitého bielka a žĺtka sa odporúča na maximálnu dobu 3 mesiacov. A uvarené vajce? To musíte spotrebovať do 2 týždňov, ale vždy odporúčame uvariť toľko vajíčok, koľko aj reálne ste schopní zjesť a nabudúce si skôr uvariť čerstvé.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  CHEESECAKE: 5 TOP receptov na cheesecake

Vždy čerstvé vajcia

Kuchárky či pekárky väčšinou potrebujú mať k dispozícii to, čo práve nemajú doma, poznáte to? Ak pečiete a zostanú vám žĺtka, skúste ich ponoriť do studenej vody alebo mlieka. V chladničke vydržia čerstvé aj niekoľko dní. Bielka môžete dokonca aj zamraziť. V plastových pohárikoch ich budete mať vždy pripravené.

Ako čítať kód na vajíčku?

Ak máte kúpené vajíčka, tak na ich obale musíte mať aj vytlačenú minimálnu trvanlivosť vajíčok a triedu kvality.

Na samotnom vajíčku máte zase vytlačený kód, no čo presne znamená? Pozrime sa na to:

3 – SK – 12234

Prvé číslo hovorí o spôsobe chovu sliepok, nosníc.

  • 0 – sliepky boli chované pre ekologickú poľnohospodársku výrobu (Bio)
  • 1 – sliepky boli chované vo voľnom výbehu (Voľný chov)
  • 2 – sliepky boli chované na podlahe (Podstielkový chov)
  • 3 – sliepky boli chované v obohatených klietkach (Klietkový chov)

Druhá skratka označuje kód krajiny pôvodu vajec.

  • SK – Slovenská republika
  • CZ – Česká republika
  • HU – Maďarsko
  • PL – Poľsko

Tretí údaj hovorí o identifikačnom čísle chovu.

  • 12234
vajíčko

Popis kódu vytlačeného na obalu vajíčok.

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty