Najlepšia bublanina rýchlo, jednoducho a chutne. Bublanina je rokmi overená klasika, ktorá patrí na zoznam koláčov každej gazdinky. Nie nadarmo bublaninu považujeme za symbol detstva.
Bublanina je veľmi rýchly a jednoduchý koláč, či už na prípravu alebo suroviny, ale predsa sa niekedy stáva, že nie každej gazdinke sa bublanina upečie hneď najlepšie. Pokúsime sa preto podeliť sa s vami o naše rady a skúsenosti, ako pripraviť náš víťazný recept na najlepšiu bublaninu rýchlo a zároveň tak chutne, že nevydrží ani do nasledujúceho dňa.
Čo je to však tá stará známa bublanina? Bublanina je druh ovocného koláča bez kôrky, ktorú pripravujeme zapekaním lesného alebo iného ovocia. Bublanina patrí medzi tie najtradičnejšie koláče, ktoré pripravovali naše staré mamy. Základom je nadýchané piškótové cesto posypané ovocím, ktoré ho dokonale osvieži a dodá mu tú pravú šťavnatú chuť.
Do bublaniny sa používajú rôzne druhy ovocia, ktoré máme aktuálne (a najlepšie) v záhradke a mnohokrát nevieme, ako ho spotrebovať, alebo taktiež kompóty, ktoré máme uložené v pivnici. Samozrejme, čerstvé ovocie je vždy oveľa lepšie a zvykneme ho využívať najmä na jar či v lete, ale ak na bublaninu dostaneme chuť v zime, vieme si poradiť a siahame buď po zaváranom ovocí, alebo tom mrazenom. Bez ohľadu na to, aké ovocie použijete, rozhodne si na tomto koláči pochutíte aj vy, aj vaše deti, pretože naša najlepšia bublanina má veľmi jemnú chuť a úžasnú konzistenciu.
Veľkou výhodou bublaniny ako takej je skutočnosť, že sa vám nepokazí a nemusíte sa trápiť ani s jej skladovaním – pokojne ju nechajte na dreze a pokiaľ vám ju rodinní príslušníci hneď nezjedia, vydrží v pohode aj niekoľko dní.
Ako upiecť nadýchanú bublaninu?
Áno, ako sme spomínali, bublanina je veľmi jednoduchá na prípravu, ale dokáže aj poriadne potrápiť. Niekedy platí staré dobré známe, čím je niečo jednoduchšie, tým väčšie problémy dokážeme mať. Pozrite sa spoločne s nami na zopár trikov ako upiecť dokonale nadýchanú bublaninu ako pavučinka.
Poriadne vyšľahané cesto
Samozrejme, základom na upečenie nadýchanej bublaniny je práve poriadne vyšľahané cesto. Niektoré recepty uvádzajú oddeliť bielka od žĺtkov, iné naopak šľahajú celé vajíčka. Základom však je, aby bolo cesto poriadne vyšľahané. My osobne odporúčame osobitne šľahať bielka a osobitne žĺtky.
Je pravda, že kedysi neexistovali možnosti využívania kuchynských robotov, ale my zastávame názor, že ak si môžeme život uľahčiť, prečo nie?! Preto si obidve časti vajíčka šľaháme práve kuchynským robotom. Najskôr poriadne vyšľaháme žĺtky na penu a následne aj bielka so štipkou soli na úplne tuhý sneh. Ono sa môže zdať, že sú to naozaj maličkosti, ale verte nám, dokážu urobiť veľké zázraky.
Preosiata múka
Preosievanie múky tiež môže znieť ako nepodstatná súčasť, ale potvrdilo sa nám to už vo viacerých receptoch, napríklad aj pri kysnutých koláčoch. Pri pečení cesta na našu najlepšiu bublaninu odporúčame preosiať múku spolu s kypriacim práškom práve kvôli tomu, aby sa nám v ceste nevytvorili žiadne hrudky.
Správne vyhriata rúra
Nedostatočné vyhriata rúra vie pri pečení tiež poriadne potrápiť, preto tomuto kroku venujme naozaj pozornosť. Je pravda, že pečenie vo všeobecnosti závisí od konkrétneho druhu rúry, ale verím, že už väčšina z nás svoju rúru dokonale pozná a vie odhadnúť, kedy je rúra poriadne vyhriata. Rúru si môžeme zapnúť už v momente, keď máme pripravené všetky suroviny. Bublanina sa pečie väčšinou 30 minút pri teplote 170-180 stupňov. Podstatné je, aby bola rúra vyhriata. Odporúčame rúru vôbec neotvárať, môžeme pred uplynutím času skúsiť pichnúť špajdľou do cesta, či je upečené, prípadne to vieme zistiť aj tak, že sa nám cesto pomaličky oddeľuje od krajov.
Ako upiecť vysokú bublaninu?
Aj s touto otázkou sa potýkajú mnohé gazdinky, no my vás presvedčíme o tom, že upiecť vysokú bublaninu nie je žiadna veda. Okrem vyššie spomínaných skutočností – poriadne vyšľahané cesto, vyhriata rúra, ktorú by sme počas pečenia nemali otvárať, nesmieme zabúdať ani na ďalšie tipy. Základom je typ plechu, ktorý zvolíte. Ak chceme upiecť naozaj vysokú bublaninu, určite zvoľte menší plech na pečenie.
Aké ovocie použiť na najlepšiu bublaninu?
Pri ovocí všeobecne platí, že každý má iné preferencie. Či sa už rozhodujete podľa toho, čo vám najviac chutí alebo čoho máte aktuálne v záhrade najviac, na tom nezáleží. Je úplne na vás, aký druh ovocia do bublaniny použijete. Najčastejšie sa však pečú bublaniny z jahôd, čučoriedok, marhulí, čerešní, ale fantázii a chuti sa medze nekladú. Avšak aj čo sa týka ovocia, vyžaduje si dodržanie niekoľkých zásad.
Ak používame čerstvé ovocie, je potrebné poriadne ho poumývať, nechať vysušiť a až následne pokrájať na menšie časti. V prípade čerešní alebo višní určite musíme ovocie najskôr odkôstkovať a následne pokrájať na kúsočky. Aspoň my obľubujeme menšie kúsky ovocia.
Skvelý tip: Pri použití ovocia ako sú marhule, broskyne či hrušky, najlepšie urobíme, ak ich vopred opečieme na masle a cukre.
Čo však v prípade, že do bublaniny používame kompót, resp. zavárané ovocie?
Určite odporúčame ovocie nechať odkvapkať v sitku. Ak by sme tak neurobili, mohli by sa stať, že by nám ovocie rozmočilo celý korpus a úplne by zmenilo chuť a konzistenciu cesta.
Takto pripravené ovocie môžeme pokojne poukladať či ľubovoľne rozhádzať na cesto a vložiť ho do rúry. Pri množstve tiež necháme rozhodnutie na vás, či chcete mať bublaninu s ovocím alebo ovocie s bublaninou.
Suroviny potrebné na našu najlepšiu bublaninu
- 5 vajec (rozdeliť na žĺtky a bielky)
- 200 g práškového cukru
- 300 g polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- 1 dcl oleja
- 1 dcl vody alebo mlieka
- 400 g ovocia podľa chuti
Postup
Základom pre prípravu skvelej bublaniny je samozrejme kvalitné cesto. V úvode si teda preosejeme múku s kypriacim práškom a sódou.
Pripravíme si ovocie, ktoré budeme používať – umyjeme, osušíme a zbavíme ho šťavy.
Oddelíme si bielka od žĺtok a dbáme na to, aby sme oboje poriadne vyšľahali. Bielka šľaháme so štipkou soli do tuhého snehu.
Žĺtky si vyšľaháme s cukrom do peny a následne pridáme, olej a vodu či mlieko. Ak je cesto príliš husté, pridáme ešte trochu mlieka. Ku vyšľahaným žĺtkom pridáme preosiatu múku a kypriacim práškom a ešte poriadne premiešame.
Následne zľahka vmiešame sneh z bielkov a cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.
Na hotové cesto pridáme pripravené ovocie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov na dobu 30 minút.
Upečenú bublaninu necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať 🙂
Fotorecept
Tipy na záver
Bublanina je naozaj neskutočne vďačný koláč. Viete ho pripraviť na množstvo spôsobov, s rôznym druhom ovocia, dokážete jednoducho vymeniť klasickú múku za špaldovú, dokonca pridať do cesta napríklad orechy. Okrem obmeny cesta a ovocia viete bublaninu doplniť aj tvarohom či obľúbenou posýpkou.
© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk
A čo ak mam mrazene slivky čí čerešne?ďakujem
Pekný deň prajem. V prípade, že máte mrazené ovocie, odporúčame ho nechať voľne rozmraziť, poriadne odkvapkať a odkvapkané poukladať do cesta na bublaninu. Dôležité je, aby tam nešlo veľa šťavy, pretože bude cesto rozmočené. Držíme palce 🙂
Konečne bublanina ktorá sa mi krásne upiekla a chuti vynikajúco. Od dnes už len táto.
Všetko som urobil podľa postupu a vyzerala paradne. Keď som ju vybral von z rúry tak po pár minútach celá spľasla a nebola už vôbec taká nadychana. Preco?
Pekný deň, Robo. Ďakujeme za reakciu. Dôvodov, prečo bublanina vie spľasnúť, môže byť niekoľko, preto je potrebné dodržať presne náš postup – aj pri vážení surovín, pečení, teplote…
Ak bublanina spľasla, môže to byť spôsobené aj tým, že bielky neboli dostatočne vyšľahané, otvárala sa rúra počas pečenia, resp. skôr ako 20 minút, použilo sa málo múky, bublanina sa piekla krátko a pri nižšej teplote (tiež závisí od rúry). Každopádne, je potrebné vždy piecť bublaninu minimálne 30 minút, neotvárať rúru a vždy testovať špajdľou, či je upečená.
Bublanina podľa nášho receptu nám vyšla vždy krásne vysoká, preto držíme palce aj vám pri ďalšom pokuse 🙂
Dobrý deň, aký veľký plech použiť? Ďakujem za odpoveď.
Pekný deň, Katarína.
Ja pečiem na takomto plechu: 37,5×29,5×5,5cm
Super, podarila sa mi podarila a chutila všetkým. Nabudúce skúsim miesto jahôd iné ovocie z kompótov.
Toto je prvý koláč čo som piekla úplne sama bez pomoci rodičov ( mám 12 ) a podaril sa mi dokonale !