RECEPT na bazový sirup od babičky – postup v 5-tich krokoch

Domáci bazový sirup je jednou zo spomienok, ktorá sa mnohým z nás vynára v súvislosti s radostným detstvom u našich babičiek. Neodolateľná chuť, osvieženie, liečivé účinky a oveľa viac sa skrýva za týmto čarovným sirupom z bazy.

Pre tých, ktorí nikdy neochutnali lahodný bazový nápoj ho môžeme opísať doslova ako “leto ukryté v pohári”. Po ochutnaní bazového sirupu od babičky si ho rozhodne zamilujete a stane sa tým najlepším spoločníkom (nielen) počas letných mesiacov.

Využime teda vzácny poklad, ktorý nám príroda ponúka a pripravme si dobrý bazový sirup z kvetov.

1. ZBER

Jedným z najdôležitejších krokov pri príprave sirupu z bazy je práve zber, ktorý môže výrazne ovplyvniť nielen jeho účinky, ale i samotnú chuť. Na lov za bazovými súkvetiami sa odporúča vyraziť počas slnečného dňa, najlepšie hneď ráno. A prečo? Pretože z kvetov nevypadáva peľ potrebný pri spracovaní, a to na zvýraznenie spomínanej chuti. Rozhodne sa teda vyhýbajte dažďovým dňom, nakoľko dažďová voda zmýva peľ obzvláštňujúci charakteristickú chuť.

Najvhodnejší čas na zbieranie bazových kvetov je zvyčajne od konca mája do začiatku júla. Pri zbere kvetov si dajte pozor na žihľavu, ktorá sa môže vyskytovať v tesnej blízkosti, a preto radšej zvoľte možnosť dlhých nohavíc. Samozrejme, že ložiská bazových kvetov hľadáte ďaleko od civilizácie, v srdci našej krásnej prírody.

2. PRÍPRAVA NA LUHOVANIE

Po úspešnom zbere odstráňte z bazy drevnaté stonky. Takto pripravené kvety bazy namočíte do väčšieho hrnca do prevarenej a následnej vychladnutej vody. Necháte luhovať 24 hodín, pokojne aj dlhšie.

TIP REDAKCIE: Na výraznenie chuti a pre väčšie osvieženie môžete pridať aj čerstvé listy mäty, medovky či inej bylinky, ktorú máte radi.

3. PRÍPRAVA SUROVÍN

Počas luhovania bazových súkvetí máme dostatok času zaobstarať si potrebné suroviny. Pri príprave domáceho bazového sirupu je veľkou výhodou práve nenáročnosť spomínaných surovín. Úplne postačí zadovážiť si 3 citróny, 5 ČL kyseliny citrónovej, gázu a 3-4 kíl kryštálového cukru na 4 litre sirupu. Vhodnou alternatívou môže byť aj trstinový cukor, ktorý je o čosi menej sladký.

4. VARENIE

Po 24-hodinovom vyluhovaní ,,bazový vývar” scedíte cez sitko, pričom zvyšok bazových kvetov pretlačíte cez gázu, aby ste nestratili ani kvapku z bazy čiernej. Scedenú a pretlačenú bazu dáte na sporák a pomaly varíte.

TIP: Vyhýbajte sa zdĺhavému vareniu sirupu, pretože prevarením sirupu ho môžete zbaviť viacerých vitamínov, čo by bola určite škoda.

Predtým si nezabudnite pripraviť citróny. My sme ich zo zdravotných dôvodov nielen umyli, ale aj ošúpali, aby sme odstránili postreky a akékoľvek škodlivé látky. 2 z nich sme nakrájali na plátky a jeden vyžmýkali do hrnca s bazou (my sme teda dali 1 celý a 2 pokrájané citróny na 4 litre bazy). Následne pridáte 5 lyžičiek kyseliny citrónovej.

Pomaličky pridávate aj cukor, ktorý sa však s pribúdajúcou teplotou postupne roztápa. Treba si však dať pozor na to, že po vysypaní cukru sa objem v hrnci takmer zdvojnásobí. Bazový vývar miešame, až kým sa cukor neroztopí úplne.

5. ZALIEVANIE DO FLIAŠ

Po zovretí zoberiete zo sporáka a dáte chladiť.  Medzitým si pripravíte poháre resp. zaváraninové fľaše. My ich ešte predtým umývame a necháme odtiecť dole hrdlom.   Po vychladnutí bazového sirupu lejete do vopred pripravených fliaš a dáte do tepla. Zabalíte do deky a pár dní necháte odstáť  Výsledný efekt je taký úžasný, že sa sirup z bazy stihne minúť skôr, ako by sa mohol pokaziť 🙂

Účinky bazy:

  1. vysoký podiel vitamínu A a C
  2. regeneruje poškodené pečeňové bunky
  3. upokojuje a ukľudňuje
  4. pomáha prekonávať depresie a nachladnutie
  5. skvelý pomocník pri liečení dýchacích ciest

Fotorecept

Baza čierna

Krík bazy čiernej voľne v prírode

Baza čierna kvet

Kvet bazy čiernej

Nazbieraná baza čierna

Nazbierané kvety bazy čiernej

Baza čierna umývanie

Kvety bazy jemne opláchneme

Baza čierna - odstonkovanie

Nožnicami odstrihneme stonky kvetu, aby sa nám do vody zmestilo viac kvetov

Baza čierna - lúhovanie

Kvety bazy luhujeme minimálne 24 hodín v prevarenej vode

Baza čierna - lúhovanie 24 hodín

Kvety bazy luhujeme minimálne 24 hodín

Baza čierna - filtrovanie cez sitko

Vylúhovanú bazu s citrónom scedíme cez sitko

Baza čierna - filtrovanie cez sitko

Vylúhovanú bazu scedíme cez sitko

Baza čierna - filtrovanie cez sitko a gázu

Zvyšok bazy vyžmýkame za pomoci gazy

Baza čierna - žmýkanie cez gázu

Po luhovaní zvyšky bazy ešte pretlačíme cez gázu, vznikne nám takýto odpad

Bazový sirup - príprava

„Bordel“ v kuchyni pri príprave bazového sirupu

Dobrý Bazový sirup - šťava

Kvety bazy po luhovaní

Dobrý Bazový sirup - šťava po lúhovaní

Vyfiltrovaná voda z bazy po luhovaní

bazový sirup recept od babičky - šťava po lúhovaní

Vyfiltrovaná voda z bazy čiernej po luhovaní 24 hodín

bazový sirup recept od babičky - varenie

Bazový vývar hrejeme a dosýpavame cukor. Po dosiahnutí bodu varu sporák vypneme

Fórum

Mirka

Čítala som, že cukor možno nahradiť aj steviou, no je treba očakávať inú chuť. Stevia je prírodné sladidlo bez kalórií, úplne vhodná pre diabetikov. Stevia je dostupná snáď už aj v najmenších potravinách, pri umelých sladidlách. Neskúšala som však. Skúšal už niekto takýto bazový sirup so steviou?

Štefan

Cukor v bázovom sirupe predsa len plní nejakú úlohu a nedá sa len tak nahradiť akoukoľvek alternatívou. Cukor podľa mňa bazový extrakt vo vode stabilizuje a spolu s kyselinou citrónovou vytvára správnu hustotu sirupu. A sirup bez cukru podľa mňa nebude možný. Veď o tom je sirup, že je sladký a zmiešava sa s vodou. Pridať steviu ako alternatívu asi nebude to pravé orechové.

Evuš

Posledne keď som sa podieľala na príprave bazového sirupu mi bolo v recepte privukované, že sirup prevárať netreba. A následne po otvorení dobre uzavretej fľaše som si našla biely povlak na povrchu. Ťažko povedať, či išlo o pleseň, no bojím sa ho piť ďalej. Preto nabudúce skúsim vodu prevariť a následne aj sirup povariť.

Kaťa

Vodu určite treba prevariť a potom luhovať aspoň 24 hodín. A potom dôkladne scediť. Dôležité, aby tam neostali žiadne nečistoty, ktoré by mohli začať plesnivieť. Biely povlak vyplavený na povrchu treba dať preč a ochutnať. Možno sirup nezmenil chuť ani vôňu a je nezávadný.

Zuzu

Kedysi mi bazový sirup robievala babička na prázdninách. To bol pre nás malých jediný letný nápoj. Toľká to nostalgia. No keď som ho skúšala ja, ani zďaleka nebol ten istý ako od babičky.

Maťa

Keď som ja posledne pila bazový sirup ako dospelá, hneď mi to pripomenulo prázdniny u starej mamy. Je to geniálny a osviežujúci sirup. Taký dobrý bazový sirup musí chutiť každému.

Čítajte ďalej

RECEPT na bazový sirup od babičky - postup v 5 krokoch
  • Hodnotenie článku
  • Hodnotenie článku
5
Hodnotenie: 4.1 (9 hlasov)
Sending

Komentáre k článku: RECEPT na bazový sirup od babičky – postup v 5-tich krokoch

  1. Erika 19. mája 2018 at 06:54 #

    Nepostrehla som v recepte potrebné množstvo ingrediencií.

    • Samuel 23. mája 2018 at 19:11 #

      V bode 3. PRÍPRAVA SUROVÍN je uvedené množstvo surovín na 4 litre sirupu 🙂

  2. anka 22. mája 2018 at 12:25 #

    Žiaľ škoda,že tu nie je napísaný recept iba postup já som to tiež pila u babky hoci oni bývali v meste ale dedko bazu priniesol — prosím kde nájdem presný recept rada by som to tiež spravila ďakujem

    • Samuel 23. mája 2018 at 19:12 #

      Pekný večer prajeme, presný recept na prípravu bazového sirupu sme uviedli v sekcii RECEPTY 🙂

  3. Anka Mináriková 22. mája 2018 at 12:27 #

    Žiaľ škoda,že tu nie je napísaný recept iba postup já som to tiež pila u babky hoci oni bývali v meste ale dedko bazu priniesol — prosím kde nájdem presný recept rada by som to tiež spravila ďakujem

  4. Danka 23. mája 2018 at 18:45 #

    Vyzerá to super, teším sa na prípravu, bazu už vidno všade a to ešte nie je ani jún. 🙂

  5. Lucka 23. mája 2018 at 19:02 #

    Som veľmi rada,že som našla takýto super článok s užitočnými radami na prípravu sirupu. Oceňujem aj kvalitnú foto prílohu a teším sa na prípravu bazového sirupu so svojou rodinou:)

  6. ja27 24. mája 2018 at 05:59 #

    bazový sirup aj recept je výborný. robím podobne až po varenie, nevarím, dám do plastových fliaš cca do dvoch tretín a zamrazím. počas roka vyťahujem postupne fľaše, nechávam v chladničke až do minutia.

  7. Zuzik 24. mája 2018 at 06:15 #

    Skúšala som aj žihľavový sirup, ale na bazový sa žiaden nechytá!!! 😀

  8. Katka Fričová 20. júna 2018 at 19:53 #

    Bazový sirup je top. Ja si doma robím aj bazovú limonádu, ktorá je samozrejme najlepšia no vydrží len pár dní. A potom si robím bazový sirup. Časť sirupu si zavarím a časť nalejem do fliaš, zazátkujem a uložím do pivnice bez zavarenia. Takto sa tam udrží aj vitamín C.
    Takýto bazový sirup vydrží v chlade cca 3 mesiace. Odporúčam

Pridaj komentár

*

code

Zdieľaní
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty