RECEPT na zavárané uhorky od babičky – postup v 10 krokoch

S príchodom teplých letných mesiacov otvárajú mnohé gazdinky tzv. zaváraninovú sezónu. Určite si každý z nás už od detstva pamätá špajze či pivnice plné domácich a zdravých zaváranín. Samozrejme, každému z nás vie ulahodiť iný druh zaváraniny, či už ide o sladšiu alebo slanšiu alternatívu.

My sa sme rozhodli podeliť sa s vami o recept na naše obľúbené zavárané uhorky, ktoré sú veľmi zdravé a spájajú sa nám s mnohými chutnými jedlami, kde sa podávajú ako obľúbená príloha. Strávili sme veľa času na dedinke s našou starou mamou a tá nás naučila, ako si pripraviť zavárané uhorky bez deka.

Recept na zavárané uhorky bez deka

1. PRÍPRAVA ZAVÁRANÝCH UHORIEK 

Zavárané uhorky si môžeme pripraviť z domácich uhoriek, ktoré sme si vypestovali sami alebo z tých, ktoré sme výhodne kúpili. Vhodné sú uhorky od 5 cm-12 cm s primeranou hrúbkou. Väčšie ako 12 cm sa už neodporúčajú na zaváranie. V tejto fáze si ich môžeme pekne roztriediť na väčšie a menšie a tiež vylúčiť mäkšie, ktoré nie sú až také vhodné.

2. UMÝVANIE UHORIEK

Veľmi dôležitá súčasť celého procesu zavárania uhoriek. Dbajte na dôkladné umývanie uhoriek najmenej v dvoch vodách. Ak je voda až príliš znečistená, vyumývame ich aj v tretej vode v dostatočnom množstve. Niektoré gazdinky dokonca používajú aj kefu, aby odstránili prípadnú hlinu a blato z uhoriek.

3. NÁLEV NA ZAVÁRANÉ UHORKY

Aby sme ušetrili čas, môžeme si zatiaľ pripraviť nálev na zavárané uhorky. Potrebujeme: na 1 liter 8%-ného octu pridáme 3 litre vody, 350 g cukru a 100 g kuchynskej soli. Čo sa týka množstva nálevu, všetko závisí od toho, ako poukladáme uhorky do fliaš. Čím tesnejšie uhorky poukladáme, tým spotrebujeme menej nálevu a o to vyššia musí byť jeho koncentrácia. Vo veľkom hrnci uvaríme vodu s octom, pridáme cukor a soľ a necháme zovrieť. Povaríme 5 minút.

4. ČISTENIE UHORIEK A PRÍPRAVA POTREBNÝCH INGREDIENCIÍ

Uhorky po umytí zbavíme koncov a stopiek. Pripravíme si aj ostatné ingrediencie ako mrkvu, cibuľu a cesnak, ktoré ošúpeme a nakrájame na kolieska (cesnak môže ostať aj celý a cibuľu môžeme nakrájať na polkolieska).

5. PRÍPRAVA POHÁROV NA UHORKY + VIEČKA

Poháre na zavárané uhorky a viečka je potrebné taktiež dôkladne vyumývať či vyvariť, aby sme sa vyhli možnému znehodnoteniu uhoriek. Najvhodnejšími pohármi sú klasické 0,7 litrové, ktoré sa využívajú aj pri zaváraní iného ovocia či zeleniny.

6. DÁVKOVANIE KORENÍN A PRÍSAD

Na dno pohárov vložíme všetky prísady potrebné na doplnenie a zvýraznenie chuti. Samozrejme, celková chuť závisí od množstva potravín, ktoré použijeme. My uvedieme priemerné dávky surovín na 0,7 litrové poháre a potom už je len na vás, s akou dávkou budete pracovať vy sami 🙂

Kôpor: 1 súkvetie
Cibuľa stredná veľkosť: 2-3 kolieska či plátky
Celé nové korenie: 6 ks
Celé čierne korenie: 6 ks
Mrkva: 2 kolieska či plátky

Na doplnenie a zvýraznenie chuti môžete použiť:
Cesnak: 1 ks
Chren: 2-4 plátky
Feferónka: polka
Horčicové semeno: ⅓ kávovej lyžičky
Bobkový list: 1 menší kus

7. UKLADANIE ZAVÁRANÝCH UHORIEK DO POHÁROV

Na spodok ukladáme väčšie uhorky a na vrch menšie, pričom sa snažíme čo najlepšie využiť priestor. Uhorky sú poukladané stojato, prípadne kombinujeme aj zvislé s vodorovným ukladaním. Uisitíme sa, či sme do pohárov uložili aj potrebné suroviny ako mrkvu, cibuľu, kôpor, korenie a až následne ukladáme uhorky. Spomínané prísady môžeme tiež povkladať aj pomedzi uhorky. Pamätajte hlavne na to, že uhorky nesmú v pohári plávať a byť uvoľnené, ale rovnako poháre ani neprepchávajte, aby viečka dobre sadli.

8. ZALIEVANIE ZAVÁRANÝCH UHORIEK

Uhorky sa zalievajú horúcim nálevom až do výšky 5-10 mm od okraja fľaše či pohára. Pokiaľ to je možné, uhorky by mali byť ponorené.

9. ZATVÁRANIE FLIAŠ

Následne fľaše poriadne uzatvoríme, pričom použijeme vyvarené viečka a zatváraciu hlavicu, prípadne vlastnú silu. Ako osvedčený tip ľudia poznajú priložiť ,,hlavu” na viečko cez utierku. Následne nás čaká už len sterilizácia.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Jahodové smoothie

10. STERILIZÁCIA A ZAVÁRANÝCH UHORIEK

Podstatná práve pre svoju schopnosť udržať pôvodné vlastnosti uhoriek. V prípade, že sme použili poháre menšie ako 1 liter, sterilizujeme pri teplote 80 stupňov počas 15-tich minút a 5 minút pri teplote 100 stupňov. Väčšinou sa používajú veľké sterilizačné či tlakové hrnce. V prípade použitia obyčajných kuchynských hrncov bude sterilizácia trvať o čosi dlhšie. Bez ohľadu na to, aký hrniec na sterilizáciu použijeme, na dno použijeme utierku, aby spodok pohárov nepraskol.

Počas vymieňania už vysterilizovaných pohárov za tie, ktoré sme ešte nesterilizovali, odporúča sa odliať časť vriacej vody a miesto nej doplniť chladnejšou. Aby sa uhorky nepokazili, odporúča sa ihneď ich po sterilizácii obrátiť hore dnom, nechať ich vychladnúť pod utierkou a uložiť na tmavé miesto, či už do špajze alebo pivnice.

Recept na zavárané uhorky s dekom

Pri príprave zaváraných uhoriek s dekom budeme postupovať podobne, ako pri recepte zaváraných uhoriek bez deka. Hlavný rozdiel spočíva práve v pomere jednotlivých ingrediencií, nakoľko samotné deko je prípravkom, ktorý obsahuje okolo 88% kuchynskej soli, 5,5 % kyseliny benzoovej a zvyšok tvoria koreniny, prípadne suchý kôpor.

Na nálev teda použijeme 3 litre vody, takmer liter octu, 2 a pol balíčka Deka, 350 g cukru a čo sa týka soli, úplne postačí, ak použijeme malú lyžičku soli, prípadne soľ vynecháme. Pomer jednotlivých surovín však závisí od toho, či máme radšej kyslejší alebo sladší nálev.

Tipy a rady na záver:

  • uhorky odporúčame konzumovať najskôr mesiac po ich zavarení
  • Z 15 kg uhoriek zavaríme cca 38 pohárov 0,7 l pohárov
  • Sterilizujeme radšej pri vyšších teplotách 85-90 stupňov počas 15-20 minút
  • Dajte pozor na to, aby uhorky neboli príliš mäkké a prezreté
  • Neskladujte uhorky príliš dlho

Fotorecept

Nakladané uhorky

Nakladané uhorky na tržnici, ceny sa pohybujú do 2 EUR za kilo uhoriek

Nakladané uhorky

Nakladané uhorky na tržnici, ceny sa pohybujú do 2 EUR za kilo uhoriek

Nakladané uhorky

Nakladané uhorky na tržnici, ceny sa pohybujú do 2 EUR za kilo uhoriek

Nakladané uhorky

Nakladané uhorky na tržnici, ceny sa pohybujú do 2 EUR za kilo uhoriek

zeko

Zeko – prípravok s koreninami na nakladanie uhoriek

Nakladač na uhorky

Nakladač – prípravok s koreninami na nakladanie uhoriek

dia zeko

Dia deko – prípravok s koreninami na nakladanie uhoriek

deko

Deko – prípravok s koreninami na nakladanie uhoriek

Horčičné semeno

Horčičné semeno – na zaváranie uhoriek

Nakladače na uhorky

Súprava nakladačov na zaváranie uhoriek | FoodFest.sk

zelko

Zeko a zelko – prípravky s koreninami na nakladanie uhoriek

príprava na zaváranie uhoriek

Zaváraninové poháre, viečka, deko alebo zelko a teplomer, to všetko budete potrebovať k zaváraniu uhoriek

príprava na uhorky

Zaváraninové poháre, viečka, deko alebo zelko, to všetko budete potrebovať k zaváraniu uhoriek

Nakladačky

Umyté uhorky pripravené na nakladanie

Mrkva a cibuľa

Nakrájaná mrkva a cibuľa ako prísady do zaváraných uhoriek

Kôpor

Kôpor do zaváraných uhoriek musí byť 🙂

Prísady do zaváraných uhoriek

Pred nakladaním uhoriek vložíme prísady pre dokonalú chuť: kôpor, mrkva a cibuľa

Uhorky

Nakladačky

Nakladané uhorky

Naložené uhorky pripravené na zaváranie

Nakladačka

Zavárané uhorky pred sterilizáciou

Zavárané uhorky

Výsledok zaváraných uhoriek

Zavárané uhorky

Výsledok zavarených uhoriek

Fórum

Zuzka

Už som videla mnoho receptov na zavaranie uhoriek, niektorí pridávajú cesnak, hroznový list či ligurček. Iný len štandardne kôpor, mrkvu. Každý si príde na svoje pri rokoch zavárania.

Terka

Moja babka pridáva k zaváraným uhorkám aj tymián a mätu a chutia fantasticky. Ak máte na záhradke, určite vyskúšajte. Samozrejme, korenie a bobkový list musí byť.

Mima

Môj postup: 1,80 l vody + 0,5 l ocot + 40 dkg cukor + 1 nakladač. Na spodok pohárov dávam kôpor a takto mi zavarane uhorky chutia najviac.

Maťa

Pred rokom sa skúsila zavárať v rúre podľa návodu, no u mňa žiadna sláva. Debut sa mi nevydaril. Na zaváranie uhoriek som použila ZEKO, no neprečítala som si nápis nesterilizovať. Miesto uvarenia nálevu a zaliatia uhoriek som ešte sterilizovala a tak to aj dopadlo. Všetky uhorky išli priamo do koša haha.

Tomáš

Ja uhorky ale vôbec nesterilizujem. Používam len deko, s ktorým sa uhorky nemusia sterilizovať. A sú super chrumkavé a nie mäkké a ani jedna sa neskazí.

Zuzna

My doma zvykneme sterilizovať uhorky v rúre, pretože pri takom množstve by mi to trvalo do noci. Takýmto spôsobom sa mi zmestí na jeden šup 15 pohárov a idem spať 🙂

Mirka

Ja zvyknem zavárať uhorky trochu inak. 100 ľudí, 100 chutí 🙂 Napr. ja ich zaváram aj s hroznovým listom a s cesnakom a pridávam 1 až 2 malé zelené paradajky.

Lucia

Akurát včera som zavárala uhorky, robím to podobne, dávam mrkvu, cibuľu, kôpor a aj kúsok chrenu. Mala som ich 15 kg – polovicu som nakladala do kameninového súdka a druhú som zavarila.

Lenka

My doma nezvykneme vôbec kupovať a zavárať so žiadnymi prípravkami ako ZELKO, DEKO a podobne. Tak sme naučený na vlastné nálevy a funguje nám to aj naďalej. 🙂
Strúčik cesnaku ešte pomôže dochutiť zavarane uhorky. Viem aj o receptoch, kedy sa do nálevu vkladajú aj feferónky. To je ale skôr pre chlapov a labužníkov.

Čítajte ďalej:

,

Upozorni ma na
guest
2 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
peter
peter
4 roky dozadu

Velmi vystizny postup a super recept.

Pavol
Pavol
8 mesiace dozadu

Och, výborné nakladačky, išiel som krok za krokom podľa receptu a už teraz by som si rád zahryzol do uhoriek.

2
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty