S príchodom teplých letných mesiacov otvárajú mnohé gazdinky tzv. zaváraninovú sezónu. Určite si každý z nás už od detstva pamätá špajze či pivnice plné domácich a zdravých zaváranín. Samozrejme, každému z nás vie ulahodiť iný druh zaváraniny, či už ide o sladšiu alebo slanšiu alternatívu.
My sa sme rozhodli podeliť sa s vami o recept na naše obľúbené zavárané uhorky, ktoré sú veľmi zdravé a spájajú sa nám s mnohými chutnými jedlami, kde sa podávajú ako obľúbená príloha. Strávili sme veľa času na dedinke s našou starou mamou a tá nás naučila, ako si pripraviť zavárané uhorky bez deka.
Recept na zavárané uhorky bez deka
1. PRÍPRAVA ZAVÁRANÝCH UHORIEK
Zavárané uhorky si môžeme pripraviť z domácich uhoriek, ktoré sme si vypestovali sami alebo z tých, ktoré sme výhodne kúpili. Vhodné sú uhorky od 5 cm-12 cm s primeranou hrúbkou. Väčšie ako 12 cm sa už neodporúčajú na zaváranie. V tejto fáze si ich môžeme pekne roztriediť na väčšie a menšie a tiež vylúčiť mäkšie, ktoré nie sú až také vhodné.
2. UMÝVANIE UHORIEK
Veľmi dôležitá súčasť celého procesu zavárania uhoriek. Dbajte na dôkladné umývanie uhoriek najmenej v dvoch vodách. Ak je voda až príliš znečistená, vyumývame ich aj v tretej vode v dostatočnom množstve. Niektoré gazdinky dokonca používajú aj kefu, aby odstránili prípadnú hlinu a blato z uhoriek.
3. NÁLEV NA ZAVÁRANÉ UHORKY
Aby sme ušetrili čas, môžeme si zatiaľ pripraviť nálev na zavárané uhorky. Potrebujeme: na 1 liter 8%-ného octu pridáme 3 litre vody, 350 g cukru a 100 g kuchynskej soli. Čo sa týka množstva nálevu, všetko závisí od toho, ako poukladáme uhorky do fliaš. Čím tesnejšie uhorky poukladáme, tým spotrebujeme menej nálevu a o to vyššia musí byť jeho koncentrácia. Vo veľkom hrnci uvaríme vodu s octom, pridáme cukor a soľ a necháme zovrieť. Povaríme 5 minút.
4. ČISTENIE UHORIEK A PRÍPRAVA POTREBNÝCH INGREDIENCIÍ
Uhorky po umytí zbavíme koncov a stopiek. Pripravíme si aj ostatné ingrediencie ako mrkvu, cibuľu a cesnak, ktoré ošúpeme a nakrájame na kolieska (cesnak môže ostať aj celý a cibuľu môžeme nakrájať na polkolieska).
5. PRÍPRAVA POHÁROV NA UHORKY + VIEČKA
Poháre na zavárané uhorky a viečka je potrebné taktiež dôkladne vyumývať či vyvariť, aby sme sa vyhli možnému znehodnoteniu uhoriek. Najvhodnejšími pohármi sú klasické 0,7 litrové, ktoré sa využívajú aj pri zaváraní iného ovocia či zeleniny.
6. DÁVKOVANIE KORENÍN A PRÍSAD
Na dno pohárov vložíme všetky prísady potrebné na doplnenie a zvýraznenie chuti. Samozrejme, celková chuť závisí od množstva potravín, ktoré použijeme. My uvedieme priemerné dávky surovín na 0,7 litrové poháre a potom už je len na vás, s akou dávkou budete pracovať vy sami 🙂
Kôpor: 1 súkvetie
Cibuľa stredná veľkosť: 2-3 kolieska či plátky
Celé nové korenie: 6 ks
Celé čierne korenie: 6 ks
Mrkva: 2 kolieska či plátky
Na doplnenie a zvýraznenie chuti môžete použiť:
Cesnak: 1 ks
Chren: 2-4 plátky
Feferónka: polka
Horčicové semeno: ⅓ kávovej lyžičky
Bobkový list: 1 menší kus
7. UKLADANIE ZAVÁRANÝCH UHORIEK DO POHÁROV
Na spodok ukladáme väčšie uhorky a na vrch menšie, pričom sa snažíme čo najlepšie využiť priestor. Uhorky sú poukladané stojato, prípadne kombinujeme aj zvislé s vodorovným ukladaním. Uisitíme sa, či sme do pohárov uložili aj potrebné suroviny ako mrkvu, cibuľu, kôpor, korenie a až následne ukladáme uhorky. Spomínané prísady môžeme tiež povkladať aj pomedzi uhorky. Pamätajte hlavne na to, že uhorky nesmú v pohári plávať a byť uvoľnené, ale rovnako poháre ani neprepchávajte, aby viečka dobre sadli.
8. ZALIEVANIE ZAVÁRANÝCH UHORIEK
Uhorky sa zalievajú horúcim nálevom až do výšky 5-10 mm od okraja fľaše či pohára. Pokiaľ to je možné, uhorky by mali byť ponorené.
9. ZATVÁRANIE FLIAŠ
Následne fľaše poriadne uzatvoríme, pričom použijeme vyvarené viečka a zatváraciu hlavicu, prípadne vlastnú silu. Ako osvedčený tip ľudia poznajú priložiť ,,hlavu” na viečko cez utierku. Následne nás čaká už len sterilizácia.
10. STERILIZÁCIA A ZAVÁRANÝCH UHORIEK
Podstatná práve pre svoju schopnosť udržať pôvodné vlastnosti uhoriek. V prípade, že sme použili poháre menšie ako 1 liter, sterilizujeme pri teplote 80 stupňov počas 15-tich minút a 5 minút pri teplote 100 stupňov. Väčšinou sa používajú veľké sterilizačné či tlakové hrnce. V prípade použitia obyčajných kuchynských hrncov bude sterilizácia trvať o čosi dlhšie. Bez ohľadu na to, aký hrniec na sterilizáciu použijeme, na dno použijeme utierku, aby spodok pohárov nepraskol.
Počas vymieňania už vysterilizovaných pohárov za tie, ktoré sme ešte nesterilizovali, odporúča sa odliať časť vriacej vody a miesto nej doplniť chladnejšou. Aby sa uhorky nepokazili, odporúča sa ihneď ich po sterilizácii obrátiť hore dnom, nechať ich vychladnúť pod utierkou a uložiť na tmavé miesto, či už do špajze alebo pivnice.
Recept na zavárané uhorky s dekom
Pri príprave zaváraných uhoriek s dekom budeme postupovať podobne, ako pri recepte zaváraných uhoriek bez deka. Hlavný rozdiel spočíva práve v pomere jednotlivých ingrediencií, nakoľko samotné deko je prípravkom, ktorý obsahuje okolo 88% kuchynskej soli, 5,5 % kyseliny benzoovej a zvyšok tvoria koreniny, prípadne suchý kôpor.
Na nálev teda použijeme 3 litre vody, takmer liter octu, 2 a pol balíčka Deka, 350 g cukru a čo sa týka soli, úplne postačí, ak použijeme malú lyžičku soli, prípadne soľ vynecháme. Pomer jednotlivých surovín však závisí od toho, či máme radšej kyslejší alebo sladší nálev.
Tipy a rady na záver:
- uhorky odporúčame konzumovať najskôr mesiac po ich zavarení
- Z 15 kg uhoriek zavaríme cca 38 pohárov 0,7 l pohárov
- Sterilizujeme radšej pri vyšších teplotách 85-90 stupňov počas 15-20 minút
- Dajte pozor na to, aby uhorky neboli príliš mäkké a prezreté
- Neskladujte uhorky príliš dlho
Fotorecept
Fórum
Zuzka
Už som videla mnoho receptov na zavaranie uhoriek, niektorí pridávajú cesnak, hroznový list či ligurček. Iný len štandardne kôpor, mrkvu. Každý si príde na svoje pri rokoch zavárania.
Terka
Moja babka pridáva k zaváraným uhorkám aj tymián a mätu a chutia fantasticky. Ak máte na záhradke, určite vyskúšajte. Samozrejme, korenie a bobkový list musí byť.
Mima
Môj postup: 1,80 l vody + 0,5 l ocot + 40 dkg cukor + 1 nakladač. Na spodok pohárov dávam kôpor a takto mi zavarane uhorky chutia najviac.
Maťa
Pred rokom sa skúsila zavárať v rúre podľa návodu, no u mňa žiadna sláva. Debut sa mi nevydaril. Na zaváranie uhoriek som použila ZEKO, no neprečítala som si nápis nesterilizovať. Miesto uvarenia nálevu a zaliatia uhoriek som ešte sterilizovala a tak to aj dopadlo. Všetky uhorky išli priamo do koša haha.
Tomáš
Ja uhorky ale vôbec nesterilizujem. Používam len deko, s ktorým sa uhorky nemusia sterilizovať. A sú super chrumkavé a nie mäkké a ani jedna sa neskazí.
Zuzna
My doma zvykneme sterilizovať uhorky v rúre, pretože pri takom množstve by mi to trvalo do noci. Takýmto spôsobom sa mi zmestí na jeden šup 15 pohárov a idem spať 🙂
Mirka
Ja zvyknem zavárať uhorky trochu inak. 100 ľudí, 100 chutí 🙂 Napr. ja ich zaváram aj s hroznovým listom a s cesnakom a pridávam 1 až 2 malé zelené paradajky.
Lucia
Akurát včera som zavárala uhorky, robím to podobne, dávam mrkvu, cibuľu, kôpor a aj kúsok chrenu. Mala som ich 15 kg – polovicu som nakladala do kameninového súdka a druhú som zavarila.
Lenka
My doma nezvykneme vôbec kupovať a zavárať so žiadnymi prípravkami ako ZELKO, DEKO a podobne. Tak sme naučený na vlastné nálevy a funguje nám to aj naďalej. 🙂
Strúčik cesnaku ešte pomôže dochutiť zavarane uhorky. Viem aj o receptoch, kedy sa do nálevu vkladajú aj feferónky. To je ale skôr pre chlapov a labužníkov.
Velmi vystizny postup a super recept.
Och, výborné nakladačky, išiel som krok za krokom podľa receptu a už teraz by som si rád zahryzol do uhoriek.