Domáci bazový sirup je jednou zo spomienok, ktorá sa mnohým z nás vynára v súvislosti s radostným detstvom u našich babičiek. Neodolateľná chuť, osvieženie, liečivé účinky a oveľa viac sa skrýva za týmto čarovným sirupom z bazy.
Pre tých, ktorí nikdy neochutnali lahodný bazový nápoj ho môžeme opísať doslova ako “leto ukryté v pohári”. Po ochutnaní bazového sirupu od babičky si ho rozhodne zamilujete a stane sa tým najlepším spoločníkom (nielen) počas letných mesiacov. Využime teda vzácny poklad, ktorý nám príroda ponúka a pripravme si dobrý bazový sirup z kvetov.
Potrebné suroviny na bazový sirup
- 4 litre vody
- 60 bazových kvetov
- 3 citróny
- 4,5 kg cukru
- 3 čajové lyžičky kyseliny citrónovej
Recept na bazový sirup – postup
1. ZBER
Jedným z najdôležitejších krokov pri príprave sirupu z bazy je práve zber, ktorý môže výrazne ovplyvniť nielen jeho účinky, ale i samotnú chuť. Na lov za bazovými súkvetiami sa odporúča vyraziť počas slnečného dňa, najlepšie hneď ráno. A prečo? Pretože z kvetov nevypadáva peľ potrebný pri spracovaní, a to na zvýraznenie spomínanej chuti. Rozhodne sa teda vyhýbajte dažďovým dňom, nakoľko dažďová voda zmýva peľ obzvláštňujúci charakteristickú chuť.
Najvhodnejší čas na zbieranie bazových kvetov je zvyčajne od konca mája do začiatku júla. Pri zbere kvetov si dajte pozor na žihľavu, ktorá sa môže vyskytovať v tesnej blízkosti, a preto radšej zvoľte možnosť dlhých nohavíc. Samozrejme, že ložiská bazových kvetov hľadáte ďaleko od civilizácie, v srdci našej krásnej prírody.
2. PRÍPRAVA NA LUHOVANIE
Po úspešnom zbere odstráňte z bazy drevnaté stonky. Nezabudnite si pripraviť citróny. My sme ich zo zdravotných dôvodov nielen umyli, ale aj ošúpali, aby sme odstránili postreky a akékoľvek škodlivé látky. 2 z nich sme nakrájali na plátky a jeden vyžmýkali do hrnca s bazou (my sme teda dali 1 celý a 2 pokrájané citróny na 4 litre bazy).
Pripravené kvety bazy namočíte spolu s nakrájanými citrónmi do väčšieho hrnca do prevarenej a následnej vychladnutej vody. Necháte luhovať 24 hodín, pokojne aj dlhšie. Na 4 litre vody vložte aspoň 60 bazových kvetov.
TIP REDAKCIE: Na zvýraznenie chuti a pre väčšie osvieženie môžete pridať aj čerstvé listy mäty, medovky či inej bylinky, ktorú máte radi.
3. PRÍPRAVA SUROVÍN
Počas luhovania bazových súkvetí máme dostatok času zaobstarať si potrebné suroviny. Pri príprave domáceho bazového sirupu je veľkou výhodou práve nenáročnosť spomínaných surovín. Úplne postačí zadovážiť si 5 ČL kyseliny citrónovej, gázu a 3-4 kíl kryštálového cukru na 4 litre sirupu. Vhodnou alternatívou môže byť aj trstinový cukor, ktorý je o čosi menej sladký.
4. VARENIE
Po 24-hodinovom vyluhovaní ,,bazový vývar” scedíte cez sitko, pričom zvyšok bazových kvetov s citrónmi pretlačíte cez gázu, aby ste nestratili ani kvapku z bazy čiernej. Scedenú a pretlačenú bazu dáte na sporák a pomaly varíte. Následne pridáte 5 lyžičiek kyseliny citrónovej.
Pomaličky pridávate aj cukor, ktorý sa však s pribúdajúcou teplotou postupne roztápa. Treba si však dať pozor na to, že po vysypaní cukru sa objem v hrnci takmer zdvojnásobí. Bazový vývar miešame, až kým sa cukor neroztopí úplne.
TIP: Vyhýbajte sa zdĺhavému vareniu sirupu, pretože prevarením sirupu ho môžete zbaviť viacerých vitamínov, čo by bola určite škoda.
5. ZALIEVANIE DO FLIAŠ
Po zovretí zoberiete zo sporáka a dáte chladiť. Medzitým si pripravíte poháre resp. zaváraninové fľaše. My ich ešte predtým umývame a necháme odtiecť dole hrdlom. Po vychladnutí bazového sirupu lejete do vopred pripravených fliaš a dáte do tepla. Zabalíte do deky a pár dní necháte odstáť Výsledný efekt je taký úžasný, že sa sirup z bazy stihne minúť skôr, ako by sa mohol pokaziť 🙂
Účinky bazy:
- vysoký podiel vitamínu A a C
- regeneruje poškodené pečeňové bunky
- upokojuje a ukľudňuje
- pomáha prekonávať depresie a nachladnutie
- skvelý pomocník pri liečení dýchacích ciest
Fotorecept
Fórum
Mirka
Čítala som, že cukor možno nahradiť aj steviou, no je treba očakávať inú chuť. Stevia je prírodné sladidlo bez kalórií, úplne vhodná pre diabetikov. Stevia je dostupná snáď už aj v najmenších potravinách, pri umelých sladidlách. Neskúšala som však. Skúšal už niekto takýto bazový sirup so steviou?
Štefan
Cukor v bázovom sirupe predsa len plní nejakú úlohu a nedá sa len tak nahradiť akoukoľvek alternatívou. Cukor podľa mňa bazový extrakt vo vode stabilizuje a spolu s kyselinou citrónovou vytvára správnu hustotu sirupu. A sirup bez cukru podľa mňa nebude možný. Veď o tom je sirup, že je sladký a zmiešava sa s vodou. Pridať steviu ako alternatívu asi nebude to pravé orechové.
Evuš
Posledne keď som sa podieľala na príprave bazového sirupu mi bolo v recepte privukované, že sirup prevárať netreba. A následne po otvorení dobre uzavretej fľaše som si našla biely povlak na povrchu. Ťažko povedať, či išlo o pleseň, no bojím sa ho piť ďalej. Preto nabudúce skúsim vodu prevariť a následne aj sirup povariť.
Kaťa
Vodu určite treba prevariť a potom luhovať aspoň 24 hodín. A potom dôkladne scediť. Dôležité, aby tam neostali žiadne nečistoty, ktoré by mohli začať plesnivieť. Biely povlak vyplavený na povrchu treba dať preč a ochutnať. Možno sirup nezmenil chuť ani vôňu a je nezávadný.
Zuzu
Kedysi mi bazový sirup robievala babička na prázdninách. To bol pre nás malých jediný letný nápoj. Toľká to nostalgia. No keď som ho skúšala ja, ani zďaleka nebol ten istý ako od babičky.
Maťa
Keď som ja posledne pila bazový sirup ako dospelá, hneď mi to pripomenulo prázdniny u starej mamy. Je to geniálny a osviežujúci sirup. Taký dobrý bazový sirup musí chutiť každému.
© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk
Nepostrehla som v recepte potrebné množstvo ingrediencií.
V bode 3. PRÍPRAVA SUROVÍN je uvedené množstvo surovín na 4 litre sirupu 🙂
Žiaľ škoda,že tu nie je napísaný recept iba postup já som to tiež pila u babky hoci oni bývali v meste ale dedko bazu priniesol — prosím kde nájdem presný recept rada by som to tiež spravila ďakujem
Pekný večer prajeme, presný recept na prípravu bazového sirupu sme uviedli v sekcii RECEPTY 🙂
Žiaľ škoda,že tu nie je napísaný recept iba postup já som to tiež pila u babky hoci oni bývali v meste ale dedko bazu priniesol — prosím kde nájdem presný recept rada by som to tiež spravila ďakujem
Vyzerá to super, teším sa na prípravu, bazu už vidno všade a to ešte nie je ani jún. 🙂
Som veľmi rada,že som našla takýto super článok s užitočnými radami na prípravu sirupu. Oceňujem aj kvalitnú foto prílohu a teším sa na prípravu bazového sirupu so svojou rodinou:)
bazový sirup aj recept je výborný. robím podobne až po varenie, nevarím, dám do plastových fliaš cca do dvoch tretín a zamrazím. počas roka vyťahujem postupne fľaše, nechávam v chladničke až do minutia.
Skúšala som aj žihľavový sirup, ale na bazový sa žiaden nechytá!!! 😀
Bazový sirup je top. Ja si doma robím aj bazovú limonádu, ktorá je samozrejme najlepšia no vydrží len pár dní. A potom si robím bazový sirup. Časť sirupu si zavarím a časť nalejem do fliaš, zazátkujem a uložím do pivnice bez zavarenia. Takto sa tam udrží aj vitamín C.
Takýto bazový sirup vydrží v chlade cca 3 mesiace. Odporúčam
Bazový sirup je super – a ešte lepšia je čerstvá bazová limonáda – svieža chuť leta.
Nedokonalý recept. Tak to som nepredpokladala, že iný je rozpis receptu so surovinami a postup a iný bude popis pod fotkami. Viď citrón, kedy ste ho použili.
Pekný deň Emília,
ďakujeme za upozornenie. Veľmi nás mrzí, ak sme našim receptom spôsobili akékoľvek “škody” pri príprave sirupu.
Skúšali sme si doma pripraviť dve verzie sirupov, pričom v jednom prípade sme luhovali iba bazu a až následne sme pridávali citrón, avšak neskôr sme vyskúšali aj variant, kde sme luhovali bazu aj spolu s citrónmi a zistili sme, že takýto sirup chutí oveľa lepšie a navyše, postup je jednoduchší, pretože nám stačí iba raz scediť bazu a nie ešte opätovne aj s citrónmi. Takto sme si zabezpečili čistotu sirupu a určite sa nám nepokazí. Avšak túto skutočnosť sme už neupravovali v postupe, ostala iba pri fotkách. Veľmi sa teda ospravedlňujeme a už je celý článok krok po kroku jednotný aj s fotkami.
V každom prípade, ak by ste tie citróny pridali neskôr, nič by sa nestalo, iba by ste museli scediť bazu cez sitko a gázu dvakrát.
Pekný deň prajeme.
Tentok rok som sa konečne odhodlala do prípravy bazového sirupu aj ja a výsledok aj vďaka tomuto receptu stojí za to! Išla som pekne krok po kroku, všetko bolo zrozumiteľné, tak môžem len poďakovať za skvelý recept 🙂
Tento rok baze celkom prial a tak som nabrala odvahu do prípravy sirupu. Skromne, myslím, že sa celkom podaril, krásne vonia celý dom