V decembri sa nám končí jeseň a začína tuhá zima. Zásoby čerstvej zeleniny a ovocia sa postupne míňajú, a tak musíme siahať po neprirodzených zdrojoch vitamínov na podporu zdravia. Ale čo tak využiť stále dostupný koreň zázvoru a pripraviť si domácu zázvorovicu?
Ja som s tým začala úplne náhodne, a to tak, že raz mi kamarátka poslala tento jednoduchý recept na zázvorovicu. Zima sa len začínala, a tak som si povedala, že to skúsim. Zázvor (ďumbier) v sebe obsahuje účinné látky ako silice či gingerol, a preto sa odporúča najmä v období chrípky či nádchy.
Keď začínate mať pocit, že na vás niečo ide, skúste hneď siahnuť po domácej zázvorovici. Tá by vás v kombinácii s medom a citrónom nemala nechať v štichu a vy by ste mali zostať zdraví celú zimu. Skúste to aj vy!
Suroviny
- Alkohol (vodka, borovička alebo rum)
- 125 gramov zázvoru
- 125 gramov medu
- 1 celý citrón
Postup
125 gramov zázvoru si ošúpeme a nastrúhame na čo najmenšie pásiky. Ak nemáte strúhadlo, môžete aj nakrájať na čo najmenšie kúsky. No viac účinných látok získate práve strúhaním zázvoru a aj chuť zázvorovice bude intenzívnejšia.
Pripravíme si aspoň 1/2 litra alkoholu na výluh. Z alkoholu to môže byť čistý lieh, vodka, borovička alebo dokonca rum. Podmienkou zázvorovice je mať aspoň 30% alkohol.
Nastrúhaný zázvor plníme do sklenenej fľaše, po naplnení pridáme ešte 125 gramov medu, ideálne pravého domáceho.
Umyjeme čerstvý citrón a nakrájame na malé kúsky aj s kôrou. Takto nakrájaný citrón plníme do fľaše.
Po úplnom naplnení fľaše už len zalejeme alkoholom až po hrdlo fľaše. Necháme odstáť aspoň 3 dni pri izbovej teplote. Občas fľašou môžeme pretrepať.
Po 3 dňoch obsah fľaše zlejeme cez gázu a vyžmýkame. Tu treba dávať pozor, aby ste cez gázu/sitko zázvorovicu dokonale precedili a zbavili ju dužiny či kôstky z citróna.
Hotovo! Domáca príprava zázvorovice je úspešne za nami. Keď cítite, že na vás niečo lezie, siahnite po domácej zázvorovici a dajte nám vedieť, či aj vám pomohla.
Fotorecept
Tipy na záver
- Scedený zázvor nemusíte zahadzovať, ale môžete si z neho ešte v ten večer pripraviť horúci zázvorový čaj. Jednu čajovú lyžičku zázvoru zalejte horúcou vodou a nechajte 10 minút luhovať. Po miernom ochladení môžete dochutiť medom, citrónom alebo cukrom.
- Pozor však na dávkovanie zázvoru, odporúčaná denná dávka čerstvého zázvoru by nemala prekročiť 4 gramy.