Karamelová torta je skvelá ku nedeľnej kávičke, vhodná na rodinné oslavy a chutná na akúkoľvek inú príležitosť. Jej príprava nie je vôbec taká náročná, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Výsledok však vyzerá a chutí neodolateľne. Ak sa pustíte do pečenie tejto úžasnej karamelovej torty, tak ju budete s istotu piecť pravidelne.
Suroviny
Na korpus:
- 6 vajec
- 4 lyžice oleja
- 160 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
- 180 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- tuk a polohrubá múka na posypanie formy
Na náplň:
- 500 g smotany na šľahanie
- 100 g horkej čokolády
- ½ salka
Na zdobenie:
- 60 gramov pražených mandľových lupienkov
Postup
Vajcia vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom, následne pridáme nastrúhanú citrónovú kôru. Pomaly vmiešame múku s práškom do pečiva a pridáme aj olej.
Formu potrieme tukom a vysypeme múkou. Cesto do nej nalejeme a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 45 minút.
Upečený korpus rozdelíme na 3 rovnaké časti.
Do varu privedieme 100 ml smotany, odstavíme a rozpustíme v nej čokoládu. Zvyšnú smotanu vyšľaháme a pridáme ku nej takmer celé salko.
Spodný diel korpusu potrieme polovicou čokoládovej zmesy a tretinou karamelovej zmesy. Ako urobiť karamel nájdete tiež v našom predošlom článku.
Položíme druhú časť korpusu, potrieme zvyšnou čokoládou a druhou časťou karamelovej šľahačky. Na ňu položíme tretiu časť korpusu.
Celú tortu potrieme zvyšnou karamelovou šľahačkou a boky obalíme v mandliach.
Zvyšné salko dáme do kornútka a ozdobíme povrch torty.
Hotovú tortu dáme stuhnúť do chladničky a môžeme ju podávať.
Fotorecept