Ruku na srdce. Strava väčšiny z nás práve nehýri najkrajšími farbami. A ako dobre vieme, aj oči jedia. Telo veľmi dobre vie, prečo je to tak. Čím viac farieb na tanieri, tým viac rôznych výživných látok a vitamínov do seba dostanete. Práve preto sme si pre vás pripravili „farebný“ recept na zapekanú cuketu s mozzarellou.
Každá farba jedla v sebe totiž skrýva inú škálu vitamínov a minerálov a zapekaná cuketa s mozzarellou nemôže byť predsa výnimkou.
Ako si pripravíme tento neodolateľný a zdravý recept?
Suroviny:
- 2 menšie cukety (prípadne 1 väčšiu)
- 7 cherry paradok alebo 2 klasické paradajky
- 2 balíčky mozzarelly
- čerstvá bazalka
- soľ, korenie
- olivový olej
- 1 cibuľka
- 2 strúčiky cesnaku
Postup v 3 krokoch:
- Príprava cukety: cukety dobre poumývame a odrežeme konce. Rozdelíme ich na polovice a vydlabeme vnútro, ktoré spolu s cibuľkou opražíme na olivovom oleji.
- Príprava zmesy: paradajky umyjeme a pokrájame na malé kocky. Pridáme k vnútru cukety, ktoré sa pražilo spolu s cibuľkou. Paradajky začnú púšťať štavu, do ktorej pretlačíme 2 strúčiky cesnaky. Dochutíme soľou, korením a necháme na panvici pár minút. Medzitým si pokrájame mozzarellu na tenké plátky.
- Zapekanie: vydlabané cukety si poukladáme na zapekaciu misu či pekáč a pokvapkáme olivovým olejom. Po odstavení zmesi môžeme začať s plnením cukety. Ak máte radi výraznejšiu chuť, pokojne potrite cukety rozpučeným cesnakom a až následne naplňte zmesou z paradajok. Úplne na koniec naukladajte plátky mozzarelly a ozdobte čerstvou bazalkou. Pečieme približne 30 minút na 180 stupňov.
Počas teplých letných mesiacov naozaj uprednostňujeme ľahko stráviteľné recepty, a preto sme si veľmi obľúbili práve zapekanú cuketu s mozzarellou. Však sami posúďte!
Napíšte nám do komentárov, ako sa aj vám podarila zapekaná cuketa, prípadne aké ďalšie ingrediencie vám pomáhajú s dochucovaním zapekanej cukety. Do plnenej cukety sa dá použiť aj čerstvý syr, preto ak nemáte radi mozzarellu, skúste recept so syrom.