Máte v záhrade domácu cuketu a neviete čo s ňou? Poznáte len jeden recept a ten pripravujete stále dokola? Tak vyskúšajte našu skvelú cuketovú polievku a presvedčte sa, že recepty s cuketou ani zďaleka nie sú všetky rovnaké. Okrem toho vám sľubujeme, že cuketová polievka bude chutiť aj vašim chlapom, ktorí uprednostňujú mäsité pokrmy. Po ochutnaní tohto receptu si vaši chlapci kedykoľvek dajú aj kúsok zdravia do tela. 🙂
Čo potrebujeme?
- 2 veľké cukety
- 4 ks mrkvy
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 zemiak
- 1 lyžička mletej kurkumy
- olivový olej
- drvená rasca
- soľ
- korenie
Postup, ako pripraviť lahodnú cuketovú polievku:
- Príprava zeleniny:
Najskôr si pripravíme všetku potrebnú zeleninu. Cuketu (najlepšie domácu) si poriadne poumývame, odrežeme konce a nakrájame na kocky či malé kúsky. Následne si ošúpeme mrkvu a rovnako pokrájame na kocky. Pripravíme si tiež cibuľku (pokrájame klasicky na kúsočky) a cesnak. Nezabudneme tiež na čistenie a krájanie zemiaku.
- Varenie:
Vo väčšom hrnci si na olivovom oleji do zlatista opražíme cibuľku. Pridáme pokrájanú mrkvu, soľ a povaríme, kým mrkva trošku nezmäkne. Mrkva dodá cuketovej polievke nielen svojskú chuť, ale v teple sfarbí cibuľku karoténom na oranžovo.
Keď je mrkva trošku mäkšia, pridáme rascu, pretlačený cesnak, zemiak a samozrejme cuketu. Viackrát premiešame a zalejeme vodou tak, aby zelenina vo vode plávala. Samozrejme, sami si môžete určiť, koľko nad povrchom zeleniny bude voda. V prípade, že chcete mať polievku naozaj hustú, pridajte menej vody.
Ak máte radšej redšiu polievku, s vodou nešetrite. Pred koncom, keď už je zelenina naozaj mäkká, pridajte kurkumu, ktorá dodá cuketovej polievku správnu farbu. My sme polievku varili približne 30 minút.
- Mixovanie:
Keď sme si istí, že zelenina je naozaj mäkká, vytiahneme mixér a všetku zmes vymixujeme do hladkého krému. Nám sa cuketová polievka veľmi osvedčila a jej konzistencia bola naozaj hustá.
K cuketovej polievke si niekedy zvykneme pripraviť aj krutóny z chlebíka.