Šúľance s makom môžeme bezpochyby označiť za tradičné slovenské jedlo, ktoré sa nám spája najmä s detstvom u našich babičiek. Sú veľmi chutným a obľúbeným receptom nielen pre našich najmenších, ale i pre nás, rodičov.
Pamätám si, že naša babička pripravovala šúľance vždy, keď mala obrovské zásoby zemiakov a mne to vôbec nevadilo, ba práve naopak! Veľakrát som babičke s prípravou šúľancov s makom pomáhala a vždy sme si užili množstvo zábavy.
Dnes, aj vďaka našej babičke, sa stali súčasťou našej kuchyne a nazývame ich aj babičkine makové šúľance. Ešte aj dnes ich považujem za príjemnú zmenu v jedálničku a hoci ich príprava môže byť trošku zdĺhavejšia, no výsledok rozhodne stojí za to.
Áno, v dnešnej dobe si ich môžete pokojne kúpiť aj v obchode, ale my si myslíme, že recepty našich babičiek si treba vážiť a šíriť z generácie na generáciu.
Tak teda, poďme na to a ukážme si, ako pripraviť domáce babičkine šúľance s makom.

1. Šúľance s makom – suroviny
Suroviny na cesto (20 porcií):
- 1 kg zemiakov
- 600 g polohrubej múky
- 2 lyžičky soli
- 4 vajíčka
- 2 lyžice zemiakového škrobu
Suroviny na posypanie:
- 250 g masla
- 400 g práškového cukru
- 300 gramov mletého maku
2. Ako pripraviť šúľance s makom – postup prípravy
- Zemiaky si uvaríme v šupke, najlepšie niekoľko hodín dopredu, aby nám poriadne vychladli. Na zemiakové šúľance sa odporúča použiť nové zemiaky, ktoré nevaríme úplne domäkka, pretože by cesto bolo príliš riedke a tiež by sa nám zemiaky ťažko strúhali.
- Vychladnuté zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Pokojne ich môžete strúhať rovno na drevenú pracovnú dosku, kde si môžete zároveň pripravovať aj cesto.
- Do nastrúhaných zemiakov pridáme soľ, vajíčka, zemiakový škrob a postupne pridávame aj polohrubú múku. Cesto vypracujeme v rukách tak, aby sa nám nelepilo. Pokojne môžete pridať aj viac múky – podstatné je, aby cesto nebolo lepivé.
- Cesto si rozdelíme na viacero častí, z ktorých postupne krájame malé guľky. Z nich si vyvaľkáme pásy hrubé 1 cm a tie nakrájame na 1,5 cm dlhé kúsky. Každý ešte v ruke vytvarujeme.
- Pripravené šúľance varíme v horúcej osolenej vode približne 8 minút. Ako ale zistíme, že sú šúľance skutočne uvarené? Uvidíte to sami, pretože v momente, keď sú hotové, vyplávajú na povrch.
- Kým sa nám šúľance uvaria, môžeme si zatiaľ roztopiť maslo a pripraviť makovú zmes. V miske zmiešame práškový cukor s makom a maková zmes je hotová. 🙂
- Uvarené šúľance vyberieme z vody, necháme odkvapkať a môžeme podávať. Polejeme ich roztopeným maslom a pridáme makovú zmes.
TIP: Šúľance môžeme podávať aj so zohriatym slivkovým lekvárom 🙂
3. Šúľance s makom – fotorecept

Ošúpané zemiaky pripravené do zemiakového cesta.

Zemiakové cesto pripravené na šúľanie.
Takto pripravované šúľance môžete servírovať približne pre 20 osôb (záleží od toho, ako sú všetci hladní). Odporúčame vám však vždy pripraviť túto väčšiu várku, keď sa už s cestom bavíte a zvyšok šúľance dajte do mrazničky. Ak sa aj vy rozhodnete šúľance zamraziť, tak ich vopred nevarte.
Stačí, ak cesto poprášite múkou a šúľance odložíte do vrecka či nádoby a zamrazíte. Uvaríte ich až neskôr, keď sa rozhodnete šúľance konzumovať.
Dobrú chuť! 🙂