Sezóna príprav vianočných receptov je už v plnom prúde. Hoci pre mnohých sú recepty so šuhajdami len o jednom jedinom recepte, my vám dokážeme, že ani naše lahodné šuhajdy so salkom nie sú na zahodenie. Ukážeme vám, ako si pripraviť karamelizované salko, ako roztopiť čokoládu v správnom pomere a v čom spočíva príprava. No všetko si rozoberieme krok za krokom v príprave šuhájd zo salka.
Domáci recept na šuhajdy so salkom
Šuhajdy, vianočná cukrovinka, ktorá nesmie chýbať na žiadnom sviatočnom stole. Sú veľmi chutné, jednoduché a navyše, ako máloktoré koláče, aj nepečené. Stačí si ich pripraviť a nechať stuhnúť v chladničke – také sú naše šuhajdy so salkom.
Existuje niekoľko spôsobov, ako si šuhajdy pripraviť. Samozrejme, klasické sú s orechovo-rumovou plnkou, my sme sa však rozhodli pôvodnú verziu obohatiť a rozhodne sme neľutovali. Od momentu, ako sme si doma pripravili šuhajdy so salkom, na iné spôsoby sme okamžite a radi zabudli. Však kto z nás nemá v obľube salko?!
Ešte predtým, než sa pustíte do samotnej prípravy salkových šuhájd, mali by ste mať jasno v tom, či si karamelové salko pripravíte sami alebo si uľahčíme život a rovno si karamelizované kúpite. Každý preferuje svoju značku karamelového salka, my sme sa v tomto prípade rozhodli kúpiť si obyčajné a karamelovú verziu si pripraviť doma.
Ako si pripraviť skaramelizované salko?
Do salkových šuhájd sa najviac hodí chutné skaramelizované salko, ktoré dosiahnete tepelnou úpravou kúpeného salka. Najlepšie, ak tak učiníte ešte deň vopred. Salko varíme buď v obyčajnom hrnci (približne 2 hodiny), alebo si môžeme zvoliť rýchlejšiu verziu, a to varenie v tlakovom hrnci (aspoň 45 minút).
Podstatné je, aby sme plechovku salka mali celú ponorenú v hrnci s vodou, pretože tak dochádza k procesu karamelizovania. My sme použili kuchtu a varili 45 minút. Po odstavení necháme salko poriadne vychladnúť – najlepšie cez noc, aby bolo na druhý deň pripravené do nášho receptu. Potom je to už naozaj jednoduchý postup prípravy receptu.
Suroviny na šuhajdy so salkom
- 1 ks salka
- 400 g horkej čokolády
- 150 g masla alebo hery (k čokoláde)
- 50 g masla k salkovej plnke
- Lentilky alebo orechy na zdobenie
Postup, ako pripraviť šuhajdy zo salka
Uvarené a skaramelizované salko si dáme do menšieho hrnca a krátko povaríme s maslom, až kým sa nám neroztopí. Necháme vychladnúť. Už pri varení 5 minút vidíme, ako salko postupne hustne.
Medzitým si začneme pripravovať čokoládovú vrstvu. Čokoládu rozpustíme nad parou spolu s maslom alebo herou. Ak pridáte viac masla, čokoláda už nemusí vyzerať tak pekne, tak pozor na to.
Nachystáme si aj košíčky na šuhajdy podľa veľkosti, ktorú preferujete. Najlepšie, ak ich poukladáme na plech alebo tácku.
Košíčky začneme plniť čokoládovou vrstvou, a to pomocou kávovej lyžičky. Na spodok košíka dáme 1 lyžičku čokoládovej vrstvy, ktorú si jemne nanesieme aj po okrajoch košíkov a necháme stuhnúť. Pokojne si chyťme košíček do ruky a jemne otáčajme tak, aby sa čokoláda dostala aj na kraj košíka. Vytvoríme tak jemnú vaničku, do ktorej pridáme salko. Ak chcete proces tuhnutia urýchliť, kľudne ich dajte na balkón, do zimy.
Keď máme čokoládovú vrstvu stuhnutú, pridáme vychladnú zmes zo salka – taktiež 1 lyžičku. Pridávajme opatrne a ak uznáme za vhodné, pokojne dajme aj viac ako 1 lyžičku.
Na záver pridáme aj vrchnú čokoládovú vrstvu tak, aby nebolo vidno salko a rovnako necháme stuhnúť.
A prichádza na rad najkrajšia fáza – zdobiaca. Použijeme lentilky, oriešky, čokoľvek špajza a fantázia ponúkajú.
Nám sa posledne podarilo vytvoriť približne 50 malých košíčkov šuhájd zo salka. Veľa však záleží od veľkosti košíčkov a aj od naplnenosti košíčkov.
Fotorecept
Akú veľkosť košíčkov zvoliť pre šuhajdy zo salka?
Je to samozrejme len na vás. My sme skúšali najskôr pravé šuhajdové košíčky, ale časom sa u nás ujali malinké košíčky, z nich si robíme malé „jednohuby“ šuhájd zo salka. Je to väčšia „piplačka“, ale aspoň nezjem na posedenie toľko kalórií, koľko sa zmestí do pravého šuhajdového košíčka.
Rovnako to platí aj pre deti, je šikovnejšie sa dohodnúť “až” na dva košíčky salkových šuhájd ako len jedného veľkého. 🙂
Tipy na záver
- Do salkovej plnky môžete pridať aj nasekané alebo pomleté oriešky.
- Pravé orechové šuhajdy s rumom môžte ponúkať dospelákom, deťom sa určite viac hodia lahodné salkové šuhajdy.
- Ak sa vám zdá čokoládová poleva príliš hustá, pokojne si pridajte masla, bude dlhšie chladnúť, ale lepšie sa s tým pripravuje recept.
- Najbližšie sa chystáme vyskúšať nový recept, miesto salka použiť domáci vaječný likér zo salka, opäť vianočná maškrta skôr pre dospelákov.
- Do salka môžete skúsiť pridať kokos či pomarančovú kôru. Dosiahnete osviežujúcu chuť salka.
© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk