Poleva na medovníky

Zdobiť medovníky aj tento rok, alebo… veď o rok budem mať viac času na zdobenie… ? Poznáte to asi všetci! Pri pečení medovníčkov sa mnohé gazdinky zamýšľajú nad tým, či sa pustiť aj do ich zdobenia alebo jednoducho nechať medovníky bez špeciálnej polevy. Poznáme aj také vianočné pekárky, ktoré majú zo zdobenia dokonca obavy.

Pripraviť tú správnu polevu na medovníky určite nie je také jednoduché, ako sa nám na prvý pohľad môže zdať. Je potrebné dodržať správny postup, aby nám poleva dobre držala a zaschla presne vtedy, keď má. Preto sme si pre vás pripravili rovno 3 rôzne recepty na prípravu medovníkovej polevy na zdobenie.

V našej domácnosti sa Vianoce nikdy nezaobídu bez zdobenia medovníkov a radi by sme s vami podelili o postup, ako si pripraviť nielen obyčajné mäkkučké medovníky, ale aj s chutnou polevou a krásnymi vzormi. A presvedčíme vás, že sa určite nemáte čoho báť, pretože vám stačí len vhodný recept na polevu a trochu zručnosti.  Dobre, možno aj tú trpezlivosť. 🙂

Poleva na medovníky – cukrová poleva

Veľmi dôležitým krokom je práve samotné rozhodnutie, či ideme medovníky zdobiť alebo nie. Ak sa rozhodneme ísť cestou krásnych medovníčkov a prípravy polevy, určite nepotierame upečené medovníky vajíčkom, pretože by nám poleva nedržala. Ak sme sa rozhodli ísť cestou obyčajných medovníkov, pokojne ich potrime vajíčkom. Ak teda preferujeme aj polevu, čo my jednoznačne áno, môžeme využiť niekoľko druhov a spôsobom. Najjednoduchšia cesta je práve cukrová poleva. Ako si ju pripravíme? Nazrite do nášho receptu:

Suroviny na cukrovú polevu

  • 4 PL bieleho kryštálového cukru
  • 4 PL vody

Postup prípravy cukrovej polevy na medovníky

1

Do malého hrnčeka si dáme variť vodu s kryštálovým cukrom. Neustále miešame, až kým sa nám nerozpustí cukor.

2

Po rozpustení cukru je potrebné, aby sme ešte 3-4 minútky polevu varili. Pomaly sa nám začne vytvárať pena, ktorá postupne zmizne, avšak v tomto kroku miešame veľmi opatrne.

3

Môžeme odstaviť a potrieť perníčky. Dozdobiť vieme napríklad práškovým cukrom, kokosom alebo aj mletými orechami.

4

Ak by sme však chceli, aby bola poleva biela, je potrebné variť približne 10 minút.

Cukrová poleva je veľmi jednoduchá a naozaj úplne základná – bez vzorov. Poďme si však predstaviť aj ďalšie a častejšie využívané druhy polevy.


Poleva na medovníky – citrónová poleva

Suroviny na citrónovú polevu

  • 1 bielok
  • 100 g práškového cukru
  • 1 lyžička citrónovej šťavy a trochu postrúhanej citrónovej kôry
ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Ľadové kocky

Postup prípravy citrónovej polevy na medovníky

1

Do hrnčeka dáme bielok a  pridáme preosiaty práškový cukor. V hrnčeku miešame približne 20 minút.

2

Následne pridáme postrúhanú citrónovú kôru spolu so šťavou a ešte spolu miešame asi 5 minút. Citrónová poleva je na svete a môžeme sa pustiť do zdobenia.


Poleva na medovníky – bielková poleva

Pri poleve je potrebné rozlišovať aj to, či si pripravujeme polevu na vytvorenie bodiek, čiarok či vzorov alebo si chceme pripraviť polevu vhodnú na vypĺňanie vzorov.

Suroviny pre riedku polevu

  • 1 ks bielok
  • 100 g práškový cukor

 

Suroviny pre stredne hustú polevu

  • 1 ks bielok
  • 150 g práškový cukor

Postup prípravy polevy na medovníky z bielok

1

Pripravíme si vajíčko a oddelíme bielko od žĺtka.

2

K bielku pridáme preosiaty práškový cukor a metličkou miešame cca 2 minúty. Neodporúčame používať kuchynský robot na vysokých otáčkach. Ak, tak len na veľmi nízkych. Pozor však aj na to, aby sme z bielka nevyšľahali sneh.

3

Hotovú polevu si prelejeme do zdobiaceho (menšieho) cukrárskeho vrecka, z ktorého si odrežeme koniec a zdobíme.

4

Keď je poleva nanesená, necháme ju zaschnúť.


Dokedy nám poleva vydrží?

Pri pomere a množstve surovín na polevu berieme do úvahy, koľko medovníkov ideme zdobiť. Každopádne, polevu je nutné vždy spotrebovať v daný deň, keďže sú v nej bielka, ktoré majú tendenciu meniť konzistenciu a na druhý deň by sa nám medovníky zdobili už veľmi ťažko. Pri nanášaní polevy na medovníky si dávame pozor na to, aby sme zdobili z trošku väčšej výšky a aby sme sa nedotýkali medovníkov špičkou, pretože sa nám rýchlo pokazia vzory. Ak sa nám zdá, že je poleva príliš hustá, pridáme ešte bielok. Naopak, ak je príliš riedka, pridáme trochu cukru.

A čo farebné polevy na medovníkoch?

Určite ste mnohí z vás už obdivovali aj rôzne farebné polevy na medovníky. My ich nezvykneme pripravovať, ale ak by ste chceli dosiahnuť, aby sa vaše medovníky vynímali v rôznych farebných variáciách, je potrebné, aby ste pridali rôzne farby potravinárskeho farbiva.

Rady, ako používať zdobiace vrecko

Akékoľvek cesto či plnku ľahšie preložíme do zdobiaceho vrecka, keď si toto ešte prázdne vrecko postavíme do vysokej úzkej nádoby a okraje poriadne prehneme cez nádobu. Potom už len spojíme okraje vrecka, plnku zatlačíme zľahka nadol a môžeme sa pustiť do zdobenia.

 

Fotogaléria zdobenia medovníkov

Tipy na záver

  1. Práškový cukor vždy preosievame cez sitko, aby sa nám nevytvorili hrudky.
  2. Pri používaní bielok berieme, samozrejme, aj ohľad na veľkosť samotného vajíčka.
  3. Bielka používame bez ťahavého konca, pretože to nám môže vytvoriť hrudky v poleve.
  4. Ak doma nemáme zdobiace vrecko, použime mikroténový sáčok.

© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty