Špenátový prívarok

Špenátový prívarok

Špenátový prívarok pre vás.

Špenátový prívarok so zemiakmi a vajíčkom. Áno alebo nie? U nás je tento prívarok jednoznačným favoritom. Ale prečo sa to pýtame? Pretože spomienky na detstvo týkajúce sa špenátového prívarku sú veľmi rozporuplné. Niektorí ho od detstva zbožňujú a naopak iní o špenáte nechcú počuť ani slovo. Táto tzv. “špenátová trauma” sa vo väčšine prípadov spája s obedmi v školských jedálňach.

Áno, deti síce zvyčajne vedia, že špenát je zdravý, ale presvedčiť ich o tom, že sa dá pripraviť aj jeho chutná alternatíva, na to potrebujeme oveľa viac času. Špenátový prívarok je veľmi vhodný aj pre vegetariánov. Veľa ľudí si ho zvykne pripravovať počas veľkonočných sviatkov, špeciálne na zelený štvrtok, keď už aj ten špenát je zelený, ale prívarok je taktiež skvelou voľbou na rýchly sobotný obed.

S našim receptom na špenátový prívarok však zaženiete akékoľvek zlé spomienky so špenátom. V prvom rade je potrebné uvedomiť si, že špenát v sebe skrýva oveľa viac vitamínov a výživných látok, ako si vieme predstaviť. Väčšinou o špenáte poznáte informáciu, že obsahuje vysoký podiel železa, vitamíny skupiny B a kyselinu listovú. Špenát nás však prekvapí aj obsahom iných potrebných látok. Považuje sa za najlepší prírodný zdroj horčíka, navyše posilňuje mozog a srdce, bojuje proti rakovine, udržiava správny krvný tlak, znižuje zápaly a podporuje rast práve spomínaných malých ratolestí.

Špenát so zemiakmi

Náš recept pozostáva z mrazeného špenátu, keďže takýto špenát môžeme mať kedykoľvek v mraziaku a pripraviť si tak rýchly a ľahký obed. Avšak ak preferujete čerstvé výrobky a čerstvý špenát, pokojne použite túto alternatívu. Náš recept je veľmi jednoduchý, takže jeho prípravu zvládne akýkoľvek začiatočník v kuchyni bez toho, aby čokoľvek pokazil. Na tomto recepte určite nie je čo pokaziť. Tak šup šup do kuchyne. 🙂

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Cuketová polievka - fotorecept na 30 min

Suroviny potrebné do špenátového prívarku

  • 450 g mrazený špenát
  • 1 väčšia cibuľka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 dcl mlieka
  • trochu vody
  • trochu hladkej múky
  • soľ
  • korenie
  • 4 zemiaky
  • 2 vajíčka
  • maslo

Postup prípravy špenátového prívarku

1

Mrazený špenát si vytiahneme z mrazničky, najlepšie pár hodín pred varením, nech sa nám prirodzene rozmrazí. Cibuľku nakrájame nadrobno a popražime na masle dozlatista. K opraženej cibuľke pridáme rozmrazený špenát, popučený cesnak.

2

Špenát s cibuľkou a cesnakom necháme 5 minút povariť, následne dochutíme soľou a korením. Môžeme pokojne pridať aj trochu vody. Je už na vás, aká konzistencia špenátu vám najviac vyhovuje.

3

V mlieku si rozmiešame 2 lyžice hladkej múky, čím prívarok zahustíme. Ošúpeme si zemiaky, nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. Medzitým si môžeme začať pripravovať vajíčko. Na panvici na troche masla alebo oleja si pripravíme volské oko. Ak niekto preferuje vajíčko natvrdo, pokojne konzumujte špenátový prívarok aj s vajíčkom natvrdo.

4

Hotový špenátový prívarok servírujeme s varenými zemiakmi a vajíčkom podľa preferencie.

Tipy na záver

Špenát počas varenia môžeme dochutiť aj syrokrémom, čím naberie skvelú chuť a lepšiu konzistenciu. Ak špenát upravujete tepelne, čo sme v našom prípade urobili, myslite na to, že obsahuje veľa vody. Takže, pri varení výrazne zmenší svoj objem.

© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk

Čítajte ďalej:

,

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty