Najlepšie pre prípravu špenátu je použiť čerstvý špenát zo záhradky – jemne posekaný do polievok na tanieri, alebo mrazený špenát na prípravu prívarku, placiek, rolád a podobne. Príprava špenátových listov pozostáva z umytia, ale veľmi citlivo, aby sme ich nepoškodli ešte pred samotnou prípravou.
Príprava špenátu
- Vyberajte len špenát so zelenými, nezvädnutými lístkami.
- Čerstvé listy treba rýchlo spotrebovať, v chladničke vydržia svieže asi 2 dni.
- Pred konzumáciou listy čerstvého špenátu umyte v miske so studenou vodou, vložte do cedidla, prepláchnite pod tečúcou vodou a nechajte odkvapkať. Najmä staršie listy treba umývať dôkladne, aby ste zmyli nečistoty aj zo záhybov. Potom odrežte alebo odlomte hrubšie stonky
- Špenát nemusíte vždy tepelne upravovať, hodí sa aj čerstvý do šalátov.
- Špenát je vhodný pre zdravie človeka. Prečítajte si jeho liečivé účinky.
- Môže obsahovať väčšie množstvo dusičnanov, preto najmä tuhšie listy pred konzumáciou sparte asi 5 minút i v troche horúcej vody v prikrytom alebo parnom hrnci, alebo v sitku nad hrncom s mierne vriacou vodou.
- Sparený alebo udusený špenát môžete po vychladnutí zamraziť.
- Na jednu porciu potrebujete asi 200 až 250 g čerstvých listov.
Ako očistiť čerstvý špenát
Mnohí zaobchádzame so špenátom necitlivo, umývame ho a sušíme silovým otáčaním v špeciálnej „umývačke“ na listovú zeleninu a bylinky a ten následne potom rýchlo vädne. Dôkladne ho opláchneme a vysušíme (mokrý špenát riedi šťavu, ktorá chutí vodovo), netrháme ho na malé kúsky.
Rada:
Rovnakým spôsobom umývame aj mangold listový, štaveľ a ostatnú listovú zeleninu. Vodu nepúšťame na šalát prúdom, lebo poškodí listy.
- Veľkú misu naplníme studenou vodou a opatrne do nej ponoríme šalátové listy.
- Krúžením ich jemne prepierame a potom niekoľko minút necháme odstáť. Listy si položíme na roztiahnuté prsty a prenesieme do dalšej misy.
- Rukou sa dotkneme dna prvej misy. Ak cítime piesok alebo drobnú drvinu, vodu zlejeme, misu opäť naplníme vodou a proces zopakujeme.
- Väčšina druhov šalátu potrebuje iba jedno očistenie, ale niektoré druhy listovej zeleniny a byliniek, ako je arugula alebo bazalka, bývajú silne znečistené a potrebujú až tri prepierania.
Praktický príklad čistenia si môžete pozrieť v nasledovnom videu:
Ako odstopkovať špenát do receptov
Špenát dostaneme kúpiť v dvoch odrodách – s hladkými listami na prípravu šalátov, a s väčšími pokrčenými listami, ktoré sú vhodné na varenie. Dnes už dostanete kúpiť umytý špenát vo vreckách, ale vždy je dobré, keď ho znovu prepláchnete. Čerstvé špenátové listy musíme vždy očistiť, podobne ako hlávkový šalát. Väčšie pokrčené listy by sme mali pred varením odstopkovať, a to nasledovne:
- List špenátu preložíme pozdĺž stopky tak, aby stopka smerovala k nám, a chytíme ho medzi palec a ukazovák.
- Stopku potiahneme a oddelíme od listovej časti.
Ako pripraviť špenátový šalát
Použijeme jemný špenát s hladkými listami (balený alebo predávaný na váhu). Umyjeme ho ako hlávkový šalát a zalejeme horčicovým octovým nálevom. Chutným doplnkom špenátového šalátu sú mesiačiky natvrdo uvareného vajíčka, plátky opečenej slaniny, krutóny a krúžky cibule alebo šalotky.
Ako si pochutnať na špenáte?
- Čerstvý špenát je vhodné pripravovať s malou dávkou oleja. Spomalí sa tým jeho trávenie a organizmus má dlhší čas možnosť spracúvať jednotlivé látky, ktoré obsahuje.
- Najčastejším spôsobom úpravy je krátke dusenie na miernom ohni. Špenát pustí svoju šťavu a preto ho netreba veľmi podlievať vodou.
- Recepty z čerstvého špénátu sú najčastejšie vo forme prívarku, ako polievka, šalát v rôznej kombinácii zeleniny, ovocia i mäsa. Ďalej je vhodný aj do plniek, ako príloha k rybe, vajciam, zemiakom, cestovinám, do slaných koláčov, nákypov či ako omelety. Zaujímavú chuť mu dodá cesnak, syr, sójová omáčka, hrozienka, smotana, mlieko či vajcia.
Ako pripraviť „zelenú“ pastu na prifarbovanie omáčok
Len málo ľudí okrem profesionálov vie, že je možné extrahovať chlorofyl zo špenátu a využiť ho na zafarbenie omáčok nazeleno.
Chlorofyl je prírodné farbivo, ktoré sa používa na farbenie špenátových druhov cestovín, ktoré obdivujeme v reštauráciách a kupujeme v supermarketoch. Ak si trúfame, môžeme ho pouziť na prifarbenie našich domácich cestovín.
- Asi 300 g špenátových listov a vodu mixujeme 1 minútu.
- Špenát precedíme cez trojitú vrstvu jemnej a tenkej látky a vyhodíme všetko, čo sa v nej zachytilo.
- V rajnici zohrejeme pri nízkej až strednej teplote to, čo prešlo cez látku. Keď zbadáme, že sa zmes zráža do malých zelených chumáčikov, precedíme ju cez tenkú a jemnú látku alebo jemné cedidlo.
- To, čo sa zachytilo na látke a sitku, je chlorofyl. V chladničke vydrží týždeň, zakonzervovaný trochou olivového oleja.
Z diskusií o príprave špenátu
Mimi:
recepty na čerstvý špenát: na kúsky nakrájanú šunku a slaninku opečieme na masle, a primiešame do klasicky uvareného čerstvého špenátu ale trošku hustejšieho!!! vyvaľkané lístkové cesto prerežeme na štvorce, naukladáme na ne špenátovú masu, pridáme trošku strúhaného syra, prehneme tak, aby vznikli trojúholníkové taštičky a zlepíme / ja som ich robila v tej srande na pirôžky/ potrieme rozšľahaným vajíčkom, dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov 15-20min, kým nieje cesto zlatisté.
Sandra:
Cibuľu speníme na oleji, pridáme čerstvý špenát, zalejeme mliekom/vodou, za miešania pridáme vajcia, soľ, čierne mleté korenie, múku na zahustenie.
Miešame do zovretia. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak.
Zamiešame a odstavíme.S cesnakom nevaríme inak by zmes zhorkla.
Jozef:
to vyzerá tiež super, vyskúšam… inak ja do špenátového prívarku pridávam na koniec ešte štipku mletého muškát. orieška, dodá to takú fajn chuť. Ja som zalovila v mojom receptári – v oddelení: “vyskúšať” a pridávam 2 recepty, ktoré som osobne ešte nejedla, ani nerobila, ale vyzerajú tiež dobre:
Lucka2:
Špenát? To je obľúbená mňamka našich chlapov. Takže zväčša kupujeme mrazený, od farmára a pod. kvalitný. Nie so smotanou. Špenát nerozmrazujeme!!!!
Pripravíme si bledú zápražku, pridáme nakrájaný (nasekaný) zamrznutý špenát, soľ, troška bieleho korenia a drvený cesnak. Miešame kým sa zápražka dobre zmieša so šlenátom, pri čom stále ostávajú zmrazené kusy. Pridáme mlieko, nie veľa a miešame, podľa potreby ešte mlieko pridáme. Va ríme kým sa špenát celkom nerozpustí a dochutíme. Netrvá to dlho, o 15 minút je komplet celý proces hotový. Prílohu, kto ako má rád. Najlepšia je zemiaková knedľa, opečené plátky na troške oleja – nie vysmážané, iba orestované. A mäsožravci aj kus mäska, také údené karé, či krkovička, je celkom skvelé.
Robo:
neviete ako je to so spenatovym pretlakom mrazenym? A čo baby špenát? Poznáte nejaké recepty? kdesi som citala, ze detom sa nema varit zo spenatoveho pretlaku ale normalny spenat.
Jozef:
myslím, že špenát. pretlak mrazený by deťom nemal vadiť – ja som malej zo začiatku kupovala celé lístky mrazené /tuším značka Bonduell to má/ ale bol dosť drahý a potom sme prešli na normálny mrazený pretlak v takých malých kockách – som si odsypala, koľko som potrebovala na 1x – ale čo ma viacej ľudí upozorňovalo – už by sa viac krát uvarený prívarok malým deťom nemal zohrievať, vraj tam vzniká niečo škodlivé…. ale neviem, čo je na tom pravdy. ale som si všimla, že napr. hotové výživy vo fľaškách nebývajú špenátové… tak neviem…
Miška:
Tiež som niekde citala,že babetkam sa nema davat špen.pretlak-nieco tam pridavaju co deti nemôžu
bika,Hami ma aj hotove jedlo so špenato-zemiacky,spen.,hovadzie
Zuzka:
bika tak potom beriem späť asi ich vtedy nemali, keď som to hľadala ja…. tak to nemusí byť pravda….
Valika:
ja kupujem mrazeny od Findus, necham rozmrazit zohrejem olivovy olej, pridam spenat, cesnak, cierne korenie a trocha soli, a smotanu a to varim spolu nejak 10 minut ale je to skor take polievkoidne =) ked chces zahustit tak na zaciatku treba pridat do oleja trocha muky a ked to zacne bublinkovat potom to odstavit pridat tam znova ten spenat atd a 10 min. varit =)
Mima:
Ja pre deti varim spenat takto-dam ho do vody-mrazeny,pridem vegetu bez glutamanu/do roka som nedavala nic/a varim.Ked zacne vriet pridam bud zemiak,alebo cestoviny a najcastejsie ovs.vlocky a varim.nezahustujem a ani nedavam mlieko. Teraz mam v zahrade uz vypestovany,tak len natrham listy,oplachnem vo vode a dam varit,ked prevrie,rozmixujem ho a varim dalej ako som pisala predtym
Lily:
zeničky,skusali ste špenat dusit nad parou-ako par.buchty?zevraj je to zdravsie a uchova si viac vit.a tiež krajšiu zelenu farbu
Peťka
Baby, a ako odporúčate pripraviť špenát bábu, ktoré papá len 10 dní príkrmy? Záhradu nemám, špenát musím kúpiť… ale aký? Normálne, že mrazený? Ja som od Bonduell videla taký v guľkách – v krabici ich je cca 15, tuším sú bez cesnaku… alebo radšej niekde z trhu kúpený? Poraďte začiatočníčke
A čo vy? Máte špeciálny spôsob na dokonalú prípravu špenátu?
.za fotky ďakujeme
od Jena Fuller je licencovaný pod CC BY-SA 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál, layering up od Sandi je licencovaný pod CC BY-SA 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál, spinach od trenttsd je licencovaný pod CC BY 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál