Aj vy ste si za posledné roky obľúbili zber bazy čiernej? Výborne! A viete, že okrem výborného bazového sirupu sa dá pripraviť z bazy aj veľmi chutný bazový čaj? Ukážeme vám recept na zdravý bazový čaj, ktorý je nielen chutný, ale navyše aj posilňuje imunitu, čo oceníte najmä pri nádche či kašli.
Poďme si však spoločne predstaviť tento vzácny krík. Baza čierna je v podstate ker, ktorého liečiteľské účinky sa využívali už v stredoveku. Nájdeme ju naozaj po celej Európe, ktorá je aj jej domovom. Čím ďalej, tým viac v nej ľudia nachádzajú bohatstvo v podobe domácich produktov.
Väčšina z nás pozná práve domáci bazový sirup z čias detstva stráveného u našich babičiek. Z bazových kvetov však vieme pripraviť oveľa jednoduchší liek, ktorým je práve zdravý bazový čaj. Keďže kvet bazy má sladkastú chuť a medovú vôňu, bazový čaj si získa celú vašu rodinu. Okrem sladkej chute má bazový čaj aj nekonečný rad účinkov.
Bazový čaj – pozoruhodné účinky
- obsahuje celý rad vitamínov C, A, ale aj skupiny vitamínov B – B1, B2, B6, B12
- pomáha pri nádche
- podporuje imunitný systém, preto sa bazový čaj pije preventívne na zvýšenie imunity
- má silný potopudný a močopudný účinok, čím zbavuje telo škodlivých látok a umožňuje tak znížiť teplotu tela
- pomáha pri cievnych chorobách
- tradične sa používa aj ako doplnok pri redukčnej diéte
- pomáha uľavovať pri zahlienených prieduškách a silnom kašli
- bazový čaj sa považuje za najúčinnejší liek proti prechladnutiu
Bazový čaj – čerstvá baza alebo sušená baza?
Bazový čaj si vieme pripraviť z čerstvej bazy, ktorá sa zbiera počas slnečného dňa, najlepšie hneď ráno. Myslíme na to, že sa treba vyhýbať dažďovým dňom, keďže dažďová voda zmýva peľ, vďaka ktorému je chuť kvetov ešte lahodnejšia. Najvhodnejším časom na zber kvetov je koniec mája až začiatok júla. Samozrejme, že ložiská bazových kvetov hľadáte ďaleko od civilizácie, v srdci našej krásnej prírody.
Bazu odstrihávame nožnicami a voľne ukladáme do koša alebo plátenej tašky. Čerstvá baza nám však nevydrží viac ako pár dní, preto sa čoraz viac pripravuje čaj zo sušených bazových kvetov. Súkvetia sa obyčajne sušia zavesené na špagáte, pričom však musíme dávať pozor, aby sa kvety nesparili.
Bazové kvety môžeme sušiť aj voľne položené na plechu, ale v takom prípade ich poukladajte ďalej od seba a každý deň ich trošku rukou preberte. Sušíme približne 2 týždne. Urobíme dobre, ak sa rozhodneme bazové kvety vysušiť, pretože takto si ich vieme zachovať aj na neskoršie obdobie, kedy je podpora imunity obzvlášť dôležitá.
Bazový čaj – suroviny
- 2 kvety sušenej bazy
- 3 dcl vody
- citrón
- med
Postup ako pripraviť bazový čaj
Bez ohľadu na to, či používame čerstvú alebo sušenú bazu, zoberieme 2 kvety bazy a vložíme do čajníka s objemom 3dcl.
V čajníku zalejeme bazy kvety horúcou vodou.
Bazový čaj lúhujeme 10 minút.
Na dochutenie môžeme použiť citrón alebo domáci med.
Ak používame domáci med, do bazového čaju pridávame až v momente, keď je teplý. Med nikdy nepridávame do vriaceho čaju, pretože by tak stratil svoje účinky.
Bazový čaj pijeme 3x denne, avšak nie dlhšie ako po dobu 5 dní.
Fotorecept
Tipy na záver
Bazový čaj je ideálne piť v kombinácii s lipovým kvetom, žihľavou alebo podbeľom.
© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk
Dobrý deň, je bazový čaj vhodný pre tehotné?
Ďakujem
Dobrý deň prajem.
Baza ako bylinka sa vo všeobecnosti v tehotenstve vôbec neodporúča, preto ani bazový čaj určite nie je vhodný v tehotenstve.