Púpavový med

Aj vy si spomínate z detstva na domáci púpavový med od babičky? Možno je čas si vyskúšať a pripraviť vzácny púpavový med od babičky rovno z vašej kuchyne. Tento recept si zamilujete na prvý hlt! Postup prípravy receptu ponúkame len v jednoduchých 6 krokoch.

Však prečo nevyužiť príchod jari, krásneho slnečného počasia a zaplnené púpavové lúky príjemnou aktivitou, a to prípravou domáceho púpavového medu? Hoci mnohí z nás považujú púpavu za zbytočnú bylinku, ktorá len pekne vyzerá, no už málokto vie, aké liečivé účinky má – veď nie nadarmo sa volá púpava LEKÁRSKA.

Púpava

Recept na originálny púpavový med od babičky si zamilujete na prvý hlt!

Púpavový med a jeho účinky

Už v minulosti sa púpava používala na liečbu všemožných očných problémov, najčastejšie zápalu očí. Štúdie dokazujú, že korene púpavy majú protizápalové účinky. Koreň púpavy, ktorý je aj najliečivejšou časťou celej rastliny, sa okrem iného používa aj na podporu trávenia a zmiernenia žalúdočných ťažkostí. Účinné látky púpavy lekárskej podporujú funkciu žalúdka, pankreasu, čriev, pečene a obličiek.

Vysoký obsah draslíka v púpave vyvoláva močopudný a žlčopudný účinok, preto sa púpava neodporúča pre pacientov s problémami obličiek.

Z vonkajšieho použitia sa púpava používa na kožné problémy, akými sú bradavice či ekzémy. Vtedy sa šťava (biela mliečna) z púpavy aplikuje priamo na pokožku.

Z kvetov sa zase pripravuje veľmi obľúbený púpavový med, ktorý pomáha najmä proti kašľu (hoci štúdie dokazujú, že pravý med má pre liečebné účinky stále oveľa väčší význam). Stačí si pripraviť len kvety z púpavy, cukor a citróny a o recept na pravý domáci púpavový med sa postaráme my.

Originál recept na púpavový med

Náš recept je z pohľadu potrebných surovín naozaj nenáročný. Väčšinu z nich totižto určite máte doma, stačí už len kvety púpavy.

Kvety púpavy – 400 až 500 ks žltých jazykových kvetov

Zbierame v mesiacoch apríl a máj, kedy púpava ešte kvitne. Púpava je divorastúca rastlina, ktorú nájdete na lúkach či pozdĺž ciest. No odporúčame zbierať tam, kde nie sú žiadne zdroje znečistenia od áut či motoriek.

Cukor – 2 kg

Miesto kryštálového cukru môžete použiť aj trstinový cukor, ktorý je o niečo menej sladký.

Citrón – 2 ks
Umyjeme a neskôr v recepte nakrájame na plátky.

Voda – 2 litre
Aspoň 1 hodinu odstatá voda.

Ako pripraviť púpavový med?

1

ZBER

Na 2 dávky púpavového medu je potrebné nazbierať 400 až 500 kvetov, v závislosti od požadovanej intenzity medu či veľkosti kvetov. Naposledy mi úplne stačilo aj 400 kvetov. Ak neviete nájsť dostatok púpavy, zájdite na odľahlú lúku a verím, že nájdete podobné množstvo, ako sa to podarilo aj mne. No vyhnite sa oblastiam s vysokou frekvenciou áut či iných motorových vozidiel – chuť motorových palív v mede by predsa moc “nešmakovala”.

Okrem toho sa odporúča ísť na zber púpavy, keď je sucho. Za žiadnych okolností nie po daždi, keďže dážď zmije z kvetov cenný peľ. Ideálnym časom na zber je medzi 12:00 a 14:00, kedy je púpava najviac otvorená a tým pádom má v sebe aj najviac živín.  Určite sa nič nestane, ak budete púpavu zbierať aj v iný čas, ale prečo by sme si nevybrali práve ten najvhodnejší čas, ak ide o vyšší príjem živín? Púpavu zbierame ideálne do prúteného koša či plátenej tašky, jednoducho povedané, do niečoho vzdušného, kde púpava vydrží čo najdlhšie.

2

ČISTENIE

Nazbierané kvety púpavy len očistíme, resp. oddelíme od stoniek. Ak si však chceme ušetriť nejaký ten čas, pokojne zbierame púpavu už bez stoniek. Samozrejme v prípade, že sa nám to podarí. Vodou nevymývame, aby sme ich nezbavili peľu, ale len rukou môžeme odstrániť prípadný hmyz. Práve preto sme zbierali púpavu v čistom prostredí, aby sme ju nemuseli umývať.

3

VARENIE – PRVÝ DEŇ

Púpavové kvety zalejeme vodou a varíme na jemnom ohni. Postupne pridávame na plátky nakrájané citróny zbavené jadierok. Varíme aspoň 15 min. Po 15 minútach odstavíme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ešte necháme lúhovať aspoň jeden deň. My po vychladnutí vložíme do chladničky, keďže sa odporúča chladné a tmavé miesto.

4

SCEDENIE

Na druhý deň výluh z púpavových kvetov scedíme cez gázu do druhého hrnca, poriadne vyžmýkame a dáme opäť variť.

5

VARENIE – DRUHÝ DEŇ

Počas varenia pridávame cukor za stáleho miešania. Varíme aspoň 1 hodinu na miernom ohni do zhustenia tak, aby nám med nespenil a nevykypel. Pozor však na veľkosť hrnca, cukor nám dokáže zdvojnásobiť objem medu, preto vyberte radšej väčší hrniec. Medzitým si môžeme očistiť a sterilizovať poháre, do ktorých budeme liať výsledný púpavový med. My dávame zaváraninové poháre do rúry aspoň na 100 stupňov.

6

ZLIEVANIE

Výsledný vzácny produkt – púpavový med od babičky už len zlejeme do pohárov a otočíme hore dnom. Zabalíme do teplej deky a necháme odstáť pár dní.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Žihľavový čaj

Takto pripravený púpavový med je nielen dobrým pomocníkom proti kašľu, ale môže sa jesť aj ku pečivu. U nás sa stal púpavový med nezameniteľnou surovinou letných raňajok – čerstvý rožtek s maslom a púpavovým medom.

Akú hustotu by mal mať púpavový med?

Pri príprave púpavového medu by sme si mali dať pozor aj na konzistenciu medu. Počas varenie sa nám môže zdať med príliš riedky, ale naopak, keď vychladne, bude o čosi hustejší. Preto odporúčame odobrať si pár kvapiek na tanierik a nechať vychladnúť.

Po vychladnutí tanierik otočíme a ak nám med pomalinky steká, znamená to, že je hotový. Púpavový med by mal mať konzistenciu ideálne ako včelí med. A prečo sa vôbec bavíme o konzistencii medu? No preto, že ak bude príliš hustý, mohlo by sa stať, že nám po čase vykryštalizuje. V prípade, že bude príliš riedky, môže začať kvasiť. A to určite nechceme.

Púpavový med je vo svojej podstate veľmi podobný tomu včeliemu – má rovnako krásne zlatistú farbu, výborne chutí a určite neodoláte ani jeho vôni. Čo sa týka priaznivých účinkov, za včelím medom rozhodne až tak veľmi nezaostáva. Dajme však pozor na to, aby sme jeho účinky neznehodnotili tým, že ho pridáme napríklad do úplne horúceho čaju.

Ako dlho vydrží púpavový med?

Púpavový med vydrží pokojne aj niekoľko rokov, ak je správne pripravený. Ale s ohľadom na jeho skvelú chuť nevydrží ani do zimy a nieto ešte do ďalšej sezóny, ale to je ten lepší prípad. Ak ste však našli v pivnici nejaké zabudnuté poháre, pokojne ochutnajte. Ak bude po záruke, mali by ste cítiť kyslosť, ktorá prevažuje nad sladkou chuťou.

Ako skladovať púpavový med?

Rovnako ako sirupy, kompóty a iné domáce dobroty, aj v prípade púpavového medu odporúčame skladovať v tmavej a chladnej miestnosti. Ak bývate v byte, potom je ideálnym miestom na skladovanie práve tmavá pivnica bez priameho slnečného žiarenia. V dome je to so skladovaním o čosi jednoduchšie.

Kedy zhustne púpavový med?

Pripravujete med a ten vám nie a nie zhustnúť? Potom máte na výber len 2 možností, buď skončíte s miešaním a budete mať príliš riedky púpavový med, alebo budete v miešaní pokračovať a varením sa voda vyparí a med zhustne, len treba byť trpezlivý.

Ďalšie účinky púpavy

  1. pomáha proti kašľu a nachladnutiu
  2. pomáha pri chronickej únave
  3. pomáha proti degenerácii kostí
  4. pomáha pri liečení cukrovky
  5. pomáhajú pri zápale očí
  6. čerstvé listy majú vysoký obsah vitamínu C
  7. na vyvolanie menštruácie

Tipy a rady na záver

  1. Púpavový med môžeme obzvláštniť aj bylinkou, napr. medovkou alebo mätou. Bylinky pridávame ku kvetom už na začiatku.
  2. Ak chceme zistiť, aby konzistenciu bude mať na záver med, pokojne si odoberme lyžičkou na tanierik a nechajme vychladnúť.
  3. Môžeme ho využívať ako sladidlo do čaju, či na čerstvý rožtek s maslom.
  4. Púpavový med neodporúčame tehotným ženám a taktiež by sa mu mali vyhýbať alergici na peľ, keďže púpavový med sám o sebe obsahuje veľa peľu.

Púpavový med – fotogaléria

 

© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty