Cuketové rizoto

Výborné cuketové rizoto na taliansky spôsob, ktoré je vhodné na obed či večeru. Spotrebujete cuketovú úrodu a spestrite tak váš jedálniček zdravým a neodolateľným jedlom. Recept na cuketové rizoto zvládne pripraviť aj nováčik v kuchyni, a to do 20 minút. Ak dodržíte náš postup a použijete tie správne ingrediencie na cuketové rizoto, výsledkom ohúrite celú vašu rodinu.

Popularita na talianskych jedlách narastá čoraz viac a práve rizoto je jedným z našich najobľúbenejších jedál. Navyše, dodá potrebnú energiu, nutričné hodnoty a zaženie akékoľvek výčitky z konzumácie jedla. Cuketové rizoto je veľmi zdravé a vhodné pre deti i dospelých.

Ako pripraviť pravé talianske cuketové rizoto?

Talianske rizoto sa od toho nášho slovenského výrazne líši. Jednak svojou konzistenciu a v neposlednom rade aj použitými surovinami.  U nás doma nám trvalo nejaký čas, kým sme si dokázali pripraviť také výborné a krémové rizoto, na aké sme boli zvyknutí z reštaurácií. V momente, ako sme sa naučili správny postup prípravy krémového rizota, prestali sme si ho v reštaurácii objednávať.

Talianske rizoto nie je vôbec náročné na suroviny a môžete si ho kombinovať podľa chuti či sezónnosti a úrody v záhradke. Zvyčajne sa pripravuje cviklové, špenátové, hubové či šafránové rizoto.

ryža carnarolli

Pravé cuketové rizoto – recept

My sa dnes pustime do varenia výborného cuketového rizota, avšak ešte predtým si povieme niečo o správnom postupe, ako pripraviť pravé talianske rizoto. Je potrebné, aby ste mali doma silný vývar, suché biele víno, čerstvé maslo a samozrejme, správny druh ryže. Je veľmi dôležité, aby sme dodržali zásady pri varení, t.j. neustále ryžu podlievať.  Dajme si pozor na to, aby bolo rizoto krémové a nie vodové, pretože to je veľký rozdiel. Pri rizote je dôležité, aby malo krémovú konzistenciu. To docielime tým, že použijeme správnu ryžu, nastrúhame syr grana padano a na záver do rizota pridáme plátok masla. 

Akú ryžu použiť na cuketové rizoto?

Existuje viacero druhov ryže vhodnej na rizoto. Podstatné je, aby bola ryža guľatozrnná a nie dlhozrnná. Môžeme použiť ryžu s názvom arborio alebo carnarolli, ktoré sú typickými talianskymi ryžami. Už dnes ich nájdete takmer vo všetkých potravinách. Ich cena je síce o kúsok vyššia oproti bežnej ryži, avšak jej lahodná chuť vás nesklame. Pri varení vždy dohliadajme na to, aby sme ryžu opražili len jemne a aby nechytila farbu, pretože tak úplne zmení chuť. A teraz poďme rovno na vec!

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Zapekaná cuketa s mozzarellou

Suroviny

  • 1 cibuľa
  • 1 cesnak
  • 150 g ryže na rizoto
  • 400 ml vývaru
  • 100 ml bieleho vína
  • Polka väčšej cukety (najemno nastrúhanej)
  • Soľ
  • Korenie
  • Plátok masla
  • Parmezán

 

Postup

1

Rozohrejeme si hrniec, avšak opatrne, aby sme nemali príliš vysokú teplotu. Pridáme olivový olej a po minútke aj nadrobno nakrájanú cibuľku. Chvíľku restujeme, ale pozor na to, aby ostala cibuľka bez farby, nakoľko sfarbená má úplne inú chuť a rizoto by pripomínalo skôr chuť guľášu. A to predsa nechceme! K cibuľke pridáme aj nadrobno nakrájaný cesnak.

2

Pripravíme si ryžu vhodnú na rizoto. Používame guľatozrnnú taliansku ryžu, ktorú pridáme na cibuľku. Podstatné je, aby sme aj ryžu restovali, avšak rovnako bez farby. Úplne stačí približne 1 minútku. Opražená ryža nám neskôr prispeje ku krémovej konzistencii cuketového rizota.

3

Rizoto podlejeme suchým bielym vínom, ktoré necháme dobre vyvariť. V tomto bode môžeme ryžu aj osoliť a okoreniť. Ryžu postupne podlievame kvalitným vývarom, po malých dávkach… tak dlho, kým nebude mať ryža správnu konzistenciu.

4

Ako sa hovorí v Taliansku, rizoto sa varí al dente, t.j. ryža nie je ani prevarená, ani surová – tak akurát, aby sme si na nej dokonale pochutili. Rizoto varíme na malom ohni približne 20 minút. Postupne podlievame, ale pozor, vždy tak, aby bola ryža iba mierne ponorená.

5

Medzitým si umyjeme cuketu, odrežeme konce a nastrúhame si ju nadrobno. My sme mali domácu cuketu, takže sme ju nezbavovali šupky. Krásna zelená šupka na záver dodá rizoto aj sviežu farbu.

6

Keď je ryža už takmer uvarená, pridáme nadrobno postrúhanú cuketu. A varíme, až kým sa nám vývar úplne neodparí.

7

Na záver pridáme do cuketového rizota plátok masla a počkáme, kým sa nám neroztopí. Rizoto tak krásne zhustne a získa presne takú konzistenciu, ako máme najradšej. Pridáme ešte najemno nastrúhaný parmezán a jemne premiešame. Môžeme podávať.

Fotorecept

Tipy na záver

  1. Rizoto môžeme dozdobiť čerstvou bazalkou alebo jarnou cibuľkou.
  2. Pokojne ho môžeme aj zamraziť do nádobky a vytiahnuť v momente, keď sa nám zásoba takého skvelého obeda zíde.

© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty