Výborné cuketové rizoto na taliansky spôsob, ktoré je vhodné na obed či večeru. Spotrebujete cuketovú úrodu a spestrite tak váš jedálniček zdravým a neodolateľným jedlom. Recept na cuketové rizoto zvládne pripraviť aj nováčik v kuchyni, a to do 20 minút. Ak dodržíte náš postup a použijete tie správne ingrediencie na cuketové rizoto, výsledkom ohúrite celú vašu rodinu.
Popularita na talianskych jedlách narastá čoraz viac a práve rizoto je jedným z našich najobľúbenejších jedál. Navyše, dodá potrebnú energiu, nutričné hodnoty a zaženie akékoľvek výčitky z konzumácie jedla. Cuketové rizoto je veľmi zdravé a vhodné pre deti i dospelých.
Ako pripraviť pravé talianske cuketové rizoto?
Talianske rizoto sa od toho nášho slovenského výrazne líši. Jednak svojou konzistenciu a v neposlednom rade aj použitými surovinami. U nás doma nám trvalo nejaký čas, kým sme si dokázali pripraviť také výborné a krémové rizoto, na aké sme boli zvyknutí z reštaurácií. V momente, ako sme sa naučili správny postup prípravy krémového rizota, prestali sme si ho v reštaurácii objednávať.
Talianske rizoto nie je vôbec náročné na suroviny a môžete si ho kombinovať podľa chuti či sezónnosti a úrody v záhradke. Zvyčajne sa pripravuje cviklové, špenátové, hubové či šafránové rizoto.
Pravé cuketové rizoto – recept
My sa dnes pustime do varenia výborného cuketového rizota, avšak ešte predtým si povieme niečo o správnom postupe, ako pripraviť pravé talianske rizoto. Je potrebné, aby ste mali doma silný vývar, suché biele víno, čerstvé maslo a samozrejme, správny druh ryže. Je veľmi dôležité, aby sme dodržali zásady pri varení, t.j. neustále ryžu podlievať. Dajme si pozor na to, aby bolo rizoto krémové a nie vodové, pretože to je veľký rozdiel. Pri rizote je dôležité, aby malo krémovú konzistenciu. To docielime tým, že použijeme správnu ryžu, nastrúhame syr grana padano a na záver do rizota pridáme plátok masla.
Akú ryžu použiť na cuketové rizoto?
Existuje viacero druhov ryže vhodnej na rizoto. Podstatné je, aby bola ryža guľatozrnná a nie dlhozrnná. Môžeme použiť ryžu s názvom arborio alebo carnarolli, ktoré sú typickými talianskymi ryžami. Už dnes ich nájdete takmer vo všetkých potravinách. Ich cena je síce o kúsok vyššia oproti bežnej ryži, avšak jej lahodná chuť vás nesklame. Pri varení vždy dohliadajme na to, aby sme ryžu opražili len jemne a aby nechytila farbu, pretože tak úplne zmení chuť. A teraz poďme rovno na vec!
Suroviny
- 1 cibuľa
- 1 cesnak
- 150 g ryže na rizoto
- 400 ml vývaru
- 100 ml bieleho vína
- Polka väčšej cukety (najemno nastrúhanej)
- Soľ
- Korenie
- Plátok masla
- Parmezán
Postup
Rozohrejeme si hrniec, avšak opatrne, aby sme nemali príliš vysokú teplotu. Pridáme olivový olej a po minútke aj nadrobno nakrájanú cibuľku. Chvíľku restujeme, ale pozor na to, aby ostala cibuľka bez farby, nakoľko sfarbená má úplne inú chuť a rizoto by pripomínalo skôr chuť guľášu. A to predsa nechceme! K cibuľke pridáme aj nadrobno nakrájaný cesnak.
Pripravíme si ryžu vhodnú na rizoto. Používame guľatozrnnú taliansku ryžu, ktorú pridáme na cibuľku. Podstatné je, aby sme aj ryžu restovali, avšak rovnako bez farby. Úplne stačí približne 1 minútku. Opražená ryža nám neskôr prispeje ku krémovej konzistencii cuketového rizota.
Rizoto podlejeme suchým bielym vínom, ktoré necháme dobre vyvariť. V tomto bode môžeme ryžu aj osoliť a okoreniť. Ryžu postupne podlievame kvalitným vývarom, po malých dávkach… tak dlho, kým nebude mať ryža správnu konzistenciu.
Ako sa hovorí v Taliansku, rizoto sa varí al dente, t.j. ryža nie je ani prevarená, ani surová – tak akurát, aby sme si na nej dokonale pochutili. Rizoto varíme na malom ohni približne 20 minút. Postupne podlievame, ale pozor, vždy tak, aby bola ryža iba mierne ponorená.
Medzitým si umyjeme cuketu, odrežeme konce a nastrúhame si ju nadrobno. My sme mali domácu cuketu, takže sme ju nezbavovali šupky. Krásna zelená šupka na záver dodá rizoto aj sviežu farbu.
Keď je ryža už takmer uvarená, pridáme nadrobno postrúhanú cuketu. A varíme, až kým sa nám vývar úplne neodparí.
Na záver pridáme do cuketového rizota plátok masla a počkáme, kým sa nám neroztopí. Rizoto tak krásne zhustne a získa presne takú konzistenciu, ako máme najradšej. Pridáme ešte najemno nastrúhaný parmezán a jemne premiešame. Môžeme podávať.
Fotorecept
Tipy na záver
- Rizoto môžeme dozdobiť čerstvou bazalkou alebo jarnou cibuľkou.
- Pokojne ho môžeme aj zamraziť do nádobky a vytiahnuť v momente, keď sa nám zásoba takého skvelého obeda zíde.
© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk