Hrášková krémová polievka

Svieža zelená farba a dokonalá chuť krémovej hráškovej polievky si vás podmaní, a to nielen počas Veľkej noci. Pripravili sme si pre vás recept na nielen chutnú, ale aj farebnú polievku, ktorú budete zaručene jesť aj očami. Rozveseľte vašu kuchyňu týmto zeleným zázrakom a neoľutujete.

Kvalitu hráškovej polievky u vás doma ocenia malí aj veľkí. V minulosti sa zvykli pripravovať skôr tradičnejšie a „redšie“ polievky, ale súčasné trendy naopak prajú skôr krémovým verziám polievok. U nás doma síce neohrdneme ani rôznymi verziami tradičných polievok, v poslednej dobe sme sa však naučili najmä na krémové polievky. Jednou z obľúbených polievok je práve hráškový krém, ktorý pripravujeme podľa sezóny buď z čerstvého, alebo mrazeného hrášku. Pokojne môžete spotrebovať vašu úrodu hrášku, ktorú si zamrazíte a pri varení hráškovej polievky, akoby ste ho našli.

Krémová hrášková polievka

Veľa živín, krémová chuť a príťažlivá farba. Čo viac potrebujeme, aby sme sa presvedčili, že krémová hrachová polievka je ideálnou voľbou na chutný obed? Asi už len jediné, a to uvariť si polievku priamo vo vašej kuchyni. Poďme sa spoločne pustiť do prípravy, ktorá nezaberie viac než 30 minút varenia.

Suroviny

  • 1 ks cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 zemiak
  • 500 g mrazeného hrášku
  • Olivový olej
  • Soľ
  • Korenie
  • Muškátový orech
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • Voda, prípadne zeleninový vývar
  • Trochu hrášku na ozdobu
  • Krutóny (opekané chlebíky)
  • Jarná cibuľka na ozdobu

 

Postup

1

Na olivovom oleji si dozlatista opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme cesnak, na kocky nakrájané zemiaky a chvíľku popražíme.

2

Keď máme cibuľku, cesnak a zemiaky opražené, pridáme hrach, soľ, korenie a muškátový orech, ktorý si sčasti postrúhame na strúhadle.

3

Všetko spolu premiešame, zalejeme vodou alebo ešte lepšie vývarom a necháme variť približne 20 minút, kým nám všetko nezmäkne.

4

Keď máme hrášok a zemiaky mäkké, odstavíme a pridáme smotanu na šľahanie. Smotana hráškovú polievku nielen zahustí, ale aj krásne zjemní chuť.

5

V tejto fáze už len necháme polievku prevrieť a hráškový krém je na svete. Môžeme podávať s hráškom ako ozdobou a s domácimi krutónmi.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Forma na bábovku: Čo ak bábovka nevypadne z formy sama? Dopomôžte tomu!

Aký hrášok použiť na krémovú hrachovú polievku? 

Samozrejme, aj tu platí zlaté pravidlo – niet nad čerstvosť surovín. Je úplne prirodzené, že my ľudia máme sklony zľahčovať si život v každom smere a toto platí  v kuchyni dvojnásobne. Preto mnohé gazdinky aj pri hráškovej polievke zvolia ten najjednoduchší spôsob, a to použitie hrášku z konzervy či kúpený mrazený hrášok. Ak však chceme z hráškového krému vyťažiť maximum, najmä čo sa týka živín, určite je najideálnejšou voľbou práve čerstvý hrášok – a teda v čase, kedy je jeho vrcholiaca sezóna.

A to sme ešte nehovorili o odlišnej chuti čerstvého hrášku a hrášku napríklad z konzervy. Pokojne si môžete urobiť zásoby aj do mrazničky, v takomto prípade je odporúčaný aj mrazený hrášok. Určite však nedávajme prednosť hrášku z konzervy, pretože akýkoľvek priemyselným spracovaním surovín sa mení ich energia a výživové hodnoty. Netvrdíme, že kúpený hrášok je zakázaný, ale ak máme možnosť výberu, určite uprednostnime čerstvosť. 

Ako pripraviť domáce krutóny?  

Nech sa vám už akokoľvek nechce, určite uprednostnite domáce krutóny pred tými kúpenými. Je to veľmi lacné, jednoduché, rýchle a navyše sa aj zbavíte staršieho chlebíka. Na krutóny je predsa najlepší už pár dní odstatý chlieb. Poďme ale rovno na prípravu.

  1. Starší chlieb si nakrájame na malé kocky a pripravíme si väčšiu panvicu.
  2. Na panvicu nakvapkáme naozaj pár kvapiek olivového oleja, necháme rozhorúčiť a pridáme nakrájaný chlieb.
  3. Chvíľku popražíme a dochutíme soľou, korením, mletou rascou a červenou paprikou.
  4. Krutóny stále miešame, pokiaľ nie sú úplne upečené a odstavíme z plameňa.
  5. Dajte však pozor na to, aby sa vám korenie na panvici nepripálilo. Radšej častejšie miešajte. Chrumkavé krutóny sú hotové do 7 minút a môžete nimi ozdobiť a zároveň aj dochutiť hotový hráškový krém.

Fotorecept

© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty