Najlepšie palacinky

Máte vlastný recept na palacinky a bojíte sa experimentovania s iným? S naším receptom na najlepšie palacinky sa báť už vôbec nemusíte. Ukážeme vám, ako vyzerá najlepší recept na palacinky, aké množstvo surovín zvoliť, aký presný postup dodržať a nevyhneme sa ani 5 najčastejším chybám pri príprave palaciniek. Tak, už len nabrať odvahu a hor sa do receptu! Verte, príprava palaciniek vám nezaberie viac ako 15 minút.

Najlepšie palacinky – recept

Na prvý pohľad sa vám môže zdať, že suroviny použité na recept sú náročné, verte mi, aj ja som sa zľakla toho množstvo surovín. Ale ak majú byť palacinky naozaj tie najlepšie, tak je potrebné skombinovať väčšie množstvo surovín. Pre jednoduchosť prípravy najlepších palaciniek vieme potrebné suroviny rozdeliť na základné a na tie, ktoré robia palacinky naozaj najlepšími. Veď posúďte sami:

Na prípravu základných palaciniek budete potrebovať základné suroviny, bez ktorých sa nezaobídete: mlieko, múka, olej, vajíčka, cukor a štipka soli.

Na prípravu najlepších palaciniek si recept rozšírime o nasledovné suroviny, ktoré dodajú palacinkám špeciálne prvenstvo v hodnotení: pomarančová kôra, vanilkový cukor, škorica, pomaranč, limetka, trochu vody a rum.

Najlepšie palacinky - karamelizovaný pomaranč

Suroviny

  • 800 ml mlieka
  • 300 g hladkej múky
  • 30 g kryštálového cukru
  • 3 vajíčka
  • 30 g roztopeného masla
  • Štipka soli
  • Pomarančová kôra
  • 1 vanilkový cukor

Na karamel:

  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 g vody
  • Šťava z 1 pomaranča
  • Rum
  • Pomarančová kôra
  • 1 ČL škorice
  • 50 g masla
  • Pomaranč
  • Limetka

Postup

1

Najskôr si zarobíme palacinkové cesto, ide o najdôležitejšiu časť prípravy, aby nám cesto výborne držalo pokope a netrhalo sa. Do misky si rozbijeme 3 vajíčka, pridáme 300 g preosiatej hladkej múky, 800 ml mlieka (najlepšie plnotučného), 30 g kryštálového cukru, 1 malé balenie vanilkového cukru a 30 g roztopeného masla, ktoré použijeme ako alternatívu k oleju. Na záver pridáme štipku soli.

2

Všetky suroviny vymiešame ponorným mixérom, v kuchynskom robote alebo ručne šľahacou metličkou. Umyjeme si celý pomaranč, aby sme ho zbavili postrekov (ja ho umývam aj viackrát s detským mydlom) a nastrúhame si čerstvú pomarančovú kôru do cesta. Cesto necháme odstáť v chladničke.

3

Keď máme cesto na najlepšie palacinky pripravené, dáme si rozohriať panvicu a cesto lejeme na rozhorúčenú panvicu. Panvicu nie je potrebné potierať, pretože už v ceste máme roztopené maslo a palacinky by sa tak nemali na teflónovej panvici lepiť. Takto si opečieme najlepšie palacinky z oboch strán dozlatista.

4

Keď máme najlepšie palacinky opečené, pustíme sa do prípravy karamelu. Do malej panvičky pridáme 50 g kryštálového cukru a 50 ml vody. Na malom ohni miešame a necháme vodu postupne odpariť. Keď nám začne cukor karamelizovať, pridáme čerstvú šťavu z pomaranča, trochu rumu (individuálne podľa chuti), opäť kôru z umytého pomaranča a 1 ČL škorice. Necháme povariť na miernom plameni a pridáme kúsok masla. Umytý pomaranč nakrájame na kolieska a ponoríme do karamelu. Na dokonalé vyladenie receptu už len pokvapkáme šťavou z limetky.

5

Na záver už len servírujeme hotové palacinky, ktoré podávame s kolieskami pomaranča a poliate veľmi chutným karamelom. Dobrú chuť!

Na zvolené množstvo ingrediencií nám to vyšlo na približne 18 palaciniek. V závislosti od hrúbky palacinky a veľkosti panvice na palacinky. My používame panvicu s priemerom 25 cm.

Fotorecept

Mojich 5 najčastejších chýb pri príprave palaciniek

  1. Správna gramáž

Predtým som nikdy suroviny nevážila a robila som všetko takpovediac od oka. A občas sa podarili, a občas som si aj výborne zanadávala. Dnes už viem, že aj pri príprave najlepších palaciniek si musím všetky suroviny presne odvážiť. Zaberie to na úvod možno pár minút naviac, no tieto minúty pri príprave receptu bezpochyby získate späť.

  1. Správna panvica

V obchode sa dá jednoducho zohnať presne určená panvica na palacinky. Ak zvolíte nesprávnu panvicu, ktorá bude veľmi tenká, palacinky vám na ohni rýchlo zhoria. Preto je lepšie zvoliť správnu panvicu.

  1. Správne teplota

Palacinky odporúčame smažiť nie na najvyššej teplote, ale približne na 80% maximálneho výkonu. Takto sa palacinka pekne opečie, nezhorí a netrhá sa.

  1. Trpezlivosť pri smažení palaciniek

Palacinky pečieme z jednej strany približne 3 minúty a z druhej už len 2 minúty. Ale to samozrejme záleží aj od toho, či robíte prvú alebo poslednú palacinku a na akej intenzite pečiete palacinky. Trpezlivosť sa však vždy vypláca, a preto palacinkami nehýbeme dovtedy, kým sa nám nezačnú vytvárať bubliny na palacinke ako predzvesť dobre upečenej palacinky. Teda nikdy predtým do palaciniek neštucháme. Ak sa budeme snažiť otočiť palacinku príliš skoro, bude sa vám trhať. Ak príliš neskoro, bude zhorená, prinajmenšom z kraja obhorená.

  1. Nedostatočné miešanie palacinkového cesta

Miešať cesto je potrebné dovtedy, kým nezazriete v ceste už žiadne hrudky. Na to vám dnes môže dobre poslúžiť kuchynský robot alebo obyčajný ponorný mixér.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Uskladnenie cesnaku: 3+ tipy ako skladovať cesnak (foto)

Príliš husté cesto?

Po tom, čo palacinkové cesto necháme odstáť v chladničke aspoň 1 hodinu, by malo byť správne husté. Malo by sa jemne liať a nemalo by byť príliš husté. Ideálna konzistencia je vo fotogalérii. Ak sa vám však podarilo pripraviť veľmi husté palacinkové cesto, nič sa nedeje. Stačí len doliať mlieko alebo vodu a opäť poriadne zamiešať.

Príliš riedke cesto?

Ak však máte úplne opačný problém a teda cesto je príliš riedke a pri smažení sa trhá od začiatku, pridajte len viac múky a opätovne zamiešajte. Takto budete hneď vidieť, že cesto sa viac podobá hustote jogurtového mlieka. 

Aby sa palacinky netrhali

Ak máte správnu hustotu palacinkového cesta, no aj tak sa vám na panvici neustále trhá, skúste pridať len ďalšie vajíčko. Vajce má tendenciu spájať suroviny a držať ich pokope, najmä pri smažení na panvici. 

Aby boli palacinky úplne jemné

Ak chcete mať palacinky pekne usmažené a zároveň aj jemné ako pena, skúste pridať do cesta trochu minerálky alebo aj piva. Neznie to veľmi lákavo, ale naozaj to funguje.

Ako skladovať palacinky

Na palacinkách je fantastické to, že sa dajú zarobiť aj deň pred prípravou. Takto zarobené palacinkové cesto vydrží v chladničke aj 3 dni. A čo s hotovými palacinkami, ktoré ste už nevládali spotrebovať? Odložte ste ich do chladničky, týždeň sa im určite nič nestane. Následne si ich opäť len zohrejte na vyhriatej panvici. Ak sa vám tento spôsob nepozdáva, uložte ich rovno do mrazničky a tam vydržia aj viac ako mesiac.

Tipy na záver

Palacinkové cesto je dobré urobiť v  predstihu a nechať ho odstáť aspoň hodinu.

Ak sa vám palacinkové cesto trhá pri akomkoľvek recepte, pridajte 1 žĺtko.

Ak sa vám palacinky lepia, hoci ste použili roztopené maslo do cesta, potom je možné, že už máte opotrebovaný teflón na panvici. Ale to nevadí, skúste potrieť panvicu olejom pri prvej palacinke, všetky ostatné by sa už nemali lepiť.

Pomarančová kôra v palacinkovom ceste nádherne osvieži chuť cesta. Vyskúšajte a už nikdy nebudete chcieť pomarančovú kôru vynechávať.

Tipy palaciniek na sladko

Sladké palacinky si viac rozšírené v našich končinách a popravde, aj mne viac chutia. Medzi najznámejšie patria:

  • Palacinky s karamelovými jabĺčkami
  • Čokoládové palacinky s banánom
  • Palacinky s mascarpone
  • Palacinky s javorovým sirupom
  • Palacinky s domácim šípkovým sirupom
  • Palacinky s horúcim malinovým sirupom
  • Palacinky s tvarohom

Tipy palaciniek na slano

Ideálny pokrm na sobotný obed – palacinky na slano. Tu máme pár tipov pre vás:

  • Cuketové palacinky s mletým mäsom
  • Zapekané palacinky s nivou a špenátom
  • Špaldové palacinky so špenátom

© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty