Najlepší veľkonočný baranček

Veľkonočný baranček rozhodne nesmie chýbať na veľkonočnom stole v žiadnej domácnosti. Oslaďte si veľkonočné sviatky jednoduchým a veľmi chutným receptom v podobe veľkonočného baránka. Náš veľkonočný baránok je nadýchaný, vláčny a dokonale mäkkučký. Však posúďte sami, či nie je tento veľkonočný baránok naozaj ten najlepší! A to pri všetkej skromnosti.

Tento veľkonočný baránok úžasne chutí, slúži (aj) ako dekorácia a v porovnaní s inými koláčmi, ktoré sa pripravujú na Veľkú noc, má navyše aj dlhšiu trvácnosť. V súčasnosti, ako aj pri mnohých receptoch, existujú nekonečné variácie barančekov, od škoricových cez rôznych plnených až po barančekov z treného či kysnutého cesta. My sme ako obvykle dali prednosť tradícii a jednoduchosti, preto sme si na veľkonočný stôl upiekli obyčajný piškótový baránok.

najlepsi velkonocny barancek

A prečo upiecť práve veľkonočného baránka?

Čo upiecť na Veľkú noc? Toto je určite otázka, ktorou si trápia hlavu mnohé gazdinky. Dať prednosť suchým či plnkovým koláčom, tradičným či moderným, slaným si sladkým koláčom? Za nás je odpoveď úplne jednoduchá – hlavne zachovať tradíciu. Keďže medzi hlavné symboly Veľkej noci patria zajačiky, vajíčka a baránky, rozhodli sme sa upiecť si ten najlepší veľkonočný baranček. Už v minulosti bolo neodmysliteľnou súčasťou hostiny počas Veľkej noci práve baranie mäso, dnes sa zachovala už len symbolická verzia v podobe sladkého baránka, ktorý zároveň slúži aj ako ozdoba. Poteší malých i veľkých, či už svojou chuťou alebo výzorom a keďže cesto, z ktorého sa pripravuje, je veľmi podobné tradičnej bábovke, určite vás jeho chuť v zlom slova zmysle neprekvapí. Môžu ho bez výčitiek konzumovať aj drobci vo vašich domácnostiach.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Vanilkové rožky od mamičky – recept s fotkami vnútri

 

Suroviny

  • 5 vajec
  • 160 g hladkej múky
  • 180 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 lyžice oleja
  • 80 g nasekaných vlašských orechov
  • 1 ks kypriaci prášok do pečiva

 

Postup pri príprave veľkonočného barančeka

1

Najskôr si oddelíme žĺtka od bielkov. Bielky vyšľaháme s trochou soli na poriadny sneh.

2

Žĺtky si v mixéri vyšľaháme dopenista spolu s práškovým a vanilkovým cukrom.

3

Postupne k žĺtkam pridávame po lyžiciach olej.

4

Vlašské orechy pokrájame nadrobno veľkým nožom.

5

V mise si zmiešame odváženú múku spolu s práškom do pečiva a nasekanými orechami. Postupne pridávame k žĺtkovej zmesi.

6

Zľahka vmiešame aj sneh z bielkov a vylejeme do formy na veľkonočného barančeka.

7

My sme použili veľkú formu v rozmeroch 31 * 17 * 9 (d * š * v) a dali sme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 180 stupňov na 50 minút.

8

Horúceho barančeka vyklopíme z formy, posypeme práškovým cukrom a do očí vtlačíme 2 hrozienka. Necháme vychladnúť a môžeme konzumovať.

Veľkonočný baránok určite dobre padne každému z vás, špeciálne po pôstnom období, ktoré predchádza veľkonočným sviatkom. Náš recept na veľkonočný baranček si určite zamilujete.

Fotorecept

Tipy na záver

  • Barančeka odporúčame piecť v silikónovej forme, do ktorej nemusíte dávať vôbec olej a baranček tak bude o kúsok zdravší.
  • Barančeka môžeme na záver ozdobiť stužkou.

© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk

Čítajte ďalej:

,

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty