Vôňa práve upečenej jahodovej bublaniny sa šíri naším príbytkom celé leto. Naša jahodová bublanina je ako pavučinka a navyše neodolateľne chutí. Jemná, nadýchaná a naozaj vysoká. Presne takúto bublaninu vždy chceme.
A pozor!
Túto zvládne pripraviť naozaj aj začínajúca gazdiná. Držte sa, začíname … !
Ako pripraviť jemnú bublaninu ako pavučinka?
Bublanina je typický letný koláč, ktorý sa pripravuje zapekaním rôznych druhov ovocia. V závislosti od sezóny sa u nás doma líšia aj jej variácie. Našim favoritom je však jednoznačne jahodová bublanina. Pravdepodobne preto, že jahody máme zo sezónneho ovocia asi najradšej.
Bublanina je síce najmä letný koláč, ale ak máte špajzové zásoby, dá sa pokojne pripraviť aj v zime. Výhodou bublaniny ako takej je skutočnosť, že ide o trvácny koláč, ktorý navyše nezaťaží ani váš žalúdok. Je ľahko stráviteľný a veľmi obľúbený nielen u detí, ale aj u dospelých. Bublanina sa pripravuje v podstate z piškótového cesta a ovocia, ktoré cestu dodá šťavnatú chuť. Naša jahodová bublanina je tiež veľmi jednoduchá na prípravu, presvedčte sa sami.
Suroviny na bublaninu
- 6 vajec
- 12 lyžíc horúcej vody
- 30 dkg práškového cukru
- 30dkg výberovej múky
- prášok do pečiva
Postup receptu
Žĺtky vymiešame s cukrom, postupne pridávame vodu, múku s kypriacim práškom do pečiva a na záver jemne vmiešame vyšľahaný tuhý sneh z bielkov.
Vylejeme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech. Šťavu z kompótového ovocia precedíme.
Na vrch koláča postupne ukladáme ovocie a malou lyžičkou robíme kde-tu kôpky džemu.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 170˚C približne 30 minút. Hotový koláč posypeme cukrom.
Tipy na záver
Ako sme už spomínali, našu jemnú bublaninu môžete pripravovať z rôzneho ovocia, podľa preferencií či aktuálnej úrody. Niektoré druhy ovocia, ako sú hrušky, marhule a broskyne, je najlepšie predpiecť na masle a cukre. Šťavu, ktorá ostane, môžeme pridať do cesta.
© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk