Lanýž (latinsky tuber) je veľmi vzácnym druhom húb rodu vreckovýtrusných. Rastie pod zemou pri koreňoch listnatých stromov. Na pohľad nie moc chutná huba v sebe skrýva tie najchutnejšie tajomstvá. Lanýž a jeho cena, ktorá sa pohybuje aj na úrovni 1 200 EUR / kilo od lanýžových zberačov, len dotvára obraz luxusnej potraviny do receptu.
Už Starý Rimania si piekli či varili lanýž na ohni s červeným vínom a olivovým olejom. Neskôr sa lanýž uplatnil aj pri príprave špeciálnych polievok, paštét, salámy či pečeného mäsa. Aj dnes sú stále považované za labužnícku špecialitu.
Hoci Francúzi a Taliani sú známi pestovateľmi lanýže, najlepšie kúsky tejto huby sa nachádzajú vo voľnej prírode.
Príprava lanýžu do receptov
Pri príprave receptu je nutné dodržiavať nasledovné pravidlá v kuchyni:
– Lanýže sa nemajú miešať s výraznými syrmi
– Pri konzumácii najlepšie chutia s panenským oivovým olejom a soľou
– Lanýže sa nikdy nesmú zohrievať ani variť
– Lanýž nepoužívať na grilované špeciality ako grilované ryby či mäso
Jeho použitie v domácej kuchyni je veľmi rozmanité. Používajú sa v teplej ako aj studenej kuchyni. Pre zachovanie 100 % chuťových vlastností sa do pokrmov pridávajú až tesne pred servírovaním jedla.
Nutričné hodnoty lanýžov
Lanýže sú bohaté na bielkoviny ako aj stopové prvky.
Aké sú vaše skúsenosti s lanýžami? Pomáhajú vám po zdravotnej stránke? Dajte nám vedieť vaše skúsenosti s lanýžami.
.za fotky ďakujeme
IMG_8384-2 od Arnie Papp je licencovaný pod CC BY 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál