Ryby

V ostatnom čase sa spotreba rýb v súlade so zásadami správnej výživy zvyšuje, ale ešte stále je nízka. Sladkovodné ryby žijú v riekach a jazerách vnútrozemia. No nie je ich toľko, aby kryli požiadavky trhu, preto musíme dovážať morské ryby, žijúce v slaných vodách svetových morí a oceánov. Dôležitou časťou rýb je rybí tuk či rybí olej pre deti, ktorý má neoceniteľné zdravotné účinky, či už sú to omega-3-mastné kyseliny či vitamín D.

Ryby na Slovensku

Medzi ryby našich vôd patria najmä kapor obyčajný, zriedkavejšie pstruh, úhor a losos. Na trh prichádzajú väčšinou priemyselne spracované. Športoví rybári konzumujú z našich rýb aj tieto druhy: šťuky, ostrieže, zubáče, karasy, lipne, hlavátky, parmy, jalce a iné.
Z morských rýb sa na našom trhu najčastejšie zjavuje tuniak, treska, sled, tľapka (halibut), väčšinou mrazené, solené alebo údené, prípadne inak priemyselne spracované.

Čerstvosť rýb

Čerstvosť rybieho mäsa posudzujeme takto: mäso čerstvo zabitých rýb musí byť lesklé, tuhé, pružné a pevne spojené s kosťou. Jamka urobená prstom na mäse sa musí vyplniť rýchle, žiabre sú uzavreté a jasno červené, rohovka priehľadná a lesklá, oči nesmú byť vpadnuté. Šupiny z nich sa ťažko zoškrabujú, lebo sú pevne spojené s kožou. Mäso vonia čerstvou rybacinou. Ryby dávnejšie zabité alebo akostne závadné majú vpadnuté a kalné oči, šupiny z nich ľahko odpadávajú, žiabre majú sivé, trup sa im značne ohýba a mäso páchne čpavkom.
Na rozdiel od ostatných jatočných zvierat, možno kuchynsky spracovať aj ryby uhynuté pre nedostatok kyslíka (napríklad sladkovodné ryby počas predaja), ale ináč zdravé (nie otrávené škodlivinami z podnikov).

Ryby v tehotenstve

Mnohé ženy sa pýtajú, či je vhodná konzumácia rýb aj v tehotenstve. Odpoveď je celkom jasná. Áno, keďže ryby obsahujú omega-3-mastné kyseliny, ktoré sú dôležité pre správny vývin plodu. Podieľajú sa na vývine reči, zraku, motoriky a podobne. Týmto výskumom rýb na zdravie žien a detí počas tehotenstva sa zaoberala skupina okolo Julie L. Daniels z Univerzity v Bristole vo svojom projekte s názvom „Fish Intake During Pregnancy and Early Cognitive Development of Offspring“.

Nutričné hodnoty rýb

Mäso rýb je všeobecne chudšie, vodnatejšie a menej trvanlivé ako mäso jatočných zvierat. Obsahuje asi 75 % vody a asi 7 % tuku; morské ryby obsahujú ako vzácnu zložku jód, ktorý je dôležitý pre normálnu činnosť štítnej žľazy, a to asi 0,1—0,7 mg v 100 g mäsa. Čo sa týka receptov, tak rybie mäso sa upravuje varením, dusením alebo vyprážaním, prípadne pečením na ražni.

Recepty na ryby

Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty