Ako upiecť tekvicové jadierka

Ppečené tekvicové jadierkarichádzajúcu jeseň symbolizuje aj zdravá a krásna zelenina – tzv. hokkaido tekvica.  Áno, sezóna tekvíc už pomaly klope na dvere a spolu s ňou do popredia vstupujú aj menej známe recepty. Áno, veľká väčšina z nás obľubuje recepty z tekvice, ale mnohí vôbec netušia, ako zúžitkovať tekvicu do poslednej časti.

My vám preto poradíme, ako upiecť tekvicové jadierka a pripraviť si tak celkom chutný a zdravý pokrm. Najskôr však jedna dôležitá rada – rozhodne vnútro tekvice nevyhadzujte! Zahodili by ste tak nielen semiačka, ale aj príležitosť ochutnať zdravý pokrm.

Ako spracovať tekvicové semienka

Keď sa nám už podarilo zaobstarať si domácu, prípadne kúpenú tekvicu hokkaido, tak si pekne lyžicou vydlabeme aj vnútro pozostávajúce zo semiačok a dužiny, ktoré si odložíme do misky.

Vydlabať dno pôjde veľmi jednoducho. Viacej času z prípravy nám zaberie práve oddeľovanie semiačok od dužiny. Posnažíme sa teda tento proces urýchliť, a to tak, že semiačka zalejeme vodou, necháme ich postáť a následne premyjeme cez sitko. Vytriedené semiačka poukladáme na papier na pečenie, prípadne na servítku a necháme vysušiť.

My sme ich takto nechali pár dní a následne sme z nich odstránili ešte posledné zvyšky sušenej tekvice. Tekvicové jadierka najlepšie chutia pečené a ochutené domácou „marinádou“. Poďme sa teda spoločne pustiť do skvelého receptu na prípravu pečených tekvicových jadierok.

Ako si pripraviť domácu marinádu na tekvicové semiačka?

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • Rozmarín
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Chilli podľa chuti

Postup, ako si upiecť chrumkavé tekvicové semiačka

1

Všetky suroviny na domácu marinádu si dôkladne premiešame s popučeným cesnakom.

2

Vysušené semiačka poukládame na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme ich pripravenou zmesou.

3

Aby sme však nepiekli len samotné semiačka a využili skutočnosť, že sme zapli rúru na vyššiu teplotu, spotrebujete aj tekvicu, ktorú nakrájame na plátky a rovnako potrieme zmesou z olivového oleja.

4

Na záver celý tekvicový plech posypeme nastrúhaným tvrdým syrom.

5

Semiačka pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15 minút, avšak počas pečenia odporúčame priebežne ich na plechu premiešať, aby nám neprihoreli.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Polievka z medvedieho cesnaku v 5-tich krokoch

Fotorecept

Účinky konzumácie tekvicových semiačok

Tekvicové jadierka sú veľmi zdravé, a to hneď z niekoľkých dôvodov:

  • okrem vitamínov a minerálov obsahujú aj mnoho stopových prvkov
  • znižujú hladinu cholesterolu
  • obsahujú veľké množstvo zinku, tiež vlákninu, vitamín E a K
  • prospievajú srdcu i pečeni
  • sú výbornou prevenciou obličkových kameňov
  • podporujú spánok
  • znižujú depresiu
  • pôsobia protizápalovo
  • tlmia bolesti hlavy i kĺbov

Pri konzumácii semiačok by sme si však mali dávať pozor na ich kalorickú hodnotu – nutričné hodnoty. Hoci obsahujú zdravé kalórie, buďme opatrní pri ich konzumácii najmä vo večerných hodinách. Veľmi zaujímavým faktom je ten, že čím sú semiačka staršie, tým sa zvyšuje ich biologická hodnota. Preto ich môžeme pokojne nechať sušiť aj dlhšiu dobu. Ak vám teda vydržia.

Tekvicové semienka – nežiadúce účinky

Tak, ako každá potravina, aj tekvicové jadierka môžu mať nežiadúce účinky. Ide najmä o alergické reakcie, ktorých výsledkom môže byť opuch úst či podráždená pokožka. Pokiaľ však nemáte problém s konzumáciou akýchkoľvek jadierok, nemáte sa čoho báť. Prílišná konzumácia väčšieho množstva semiačok môže vyvolať nadúvanie, vracanie či hnačku.

Môžem jesť tekvicové semienka so šupkou?

Tekvicové semienka sa jedia najmä bez šupky, no ak si ich upečiete ako my, šupka neprekáža pri konzumácii.

Ako olúpať tekvicové semienka?

Je to jednoduché a chce to len prax. Môj štandardný spôsob je jemne zahrýznuť na stred jadierka a šupka sa rozpolí.

© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk

Čítajte ďalej:

,

Upozorni ma na
guest
1 Komentár
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
Anonymous
Anonymous
2 roky dozadu

Všade čítam, že treba odstrániť dužinu. Opak je pravdou. Dužinu neodstraňujem, lebo dodáva semienkam tu správnu chuť.

1
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty