Halušky sa u nás pripravujú už od nepamäti ako jednoduchá príloha k perkeltu či iným mäsitým pokrmom. Celé generácie pred nami zvykli varievať halušky a ak tomu neveríte, opýtajte sa vašej starej mamy, tá vám ich hneď pripraví – lahodné a jemné ako pena.
Halušky sa najčastejšie používajú ako príloha k mäsám (k perkeltom či paprikášom), ale aj samostatne ako bryndzové halušky, syrové halušky, halušky s kyslou kapustou či tvarohové halušky s údenou slaninkou a kyslou smotanou. Čo región, to iné využitie.
My sme si pre vás pripravili recept na halušky k perkeltu „podomácky“, a to hneď na 2 spôsoby. Druhý recept je ten základný len zo základných surovín, no pri prvom recepte je chuť halušiek vyšperkovaná o pridané suroviny, aby ich chuť bola lahodná a aby sa vám doslova rozplývali na jazyku.
Hor sa teda do prípravy…
Ako sa robia halušky k perkeltu
Na prípravu jednoduchých halušiek potrebujete len 4 základné suroviny, ktoré by mala mať každá gazdiná – soľ, hladká či hrubá múka, vajíčka, voda alebo mlieko.
Na dochutenie halušiek môžeme použiť cesnak, korenie, maslo, bylinky (pažítka, petržlenová vňať, medvedí cesnak).
1. Maslové halušky k perkeltu s bylinkami
Pri varení mäsa k perkeltu máme dostatok času na prípravu halušiek k perkeltu. Najchutnejšie sú práve tie naše, bylinkové halušky.
Suroviny
- bylinky (pažítka/medvedí cesnak)
- soľ
- 500 g hladkej múky
- 2 vajíčka
- 1 strúčik cesnaku
- korenie
- maslo
- voda
Postup
Očistíme si bylinky pod prúdom studenej vody. Stonky odtrhneme, tie používať nebudeme. Takto prichystané bylinky nasekáme nadrobno a použijeme za hrsť.
Dáme si variť vodu, aby sme dlho nečakali na zovretie. Do vody pridáme soľ v závislosti od objemu vody. Na jeden liter približne 1 čajová lyžička soli.
Do misky si pridáme 500 g hladkej múky, za hrsť nadrobno nasekaných byliniek, aspoň 2 vajíčka a najemno nastrúhaný 1 strúčik cesnaku. Zmes ešte posolíme a okoreníme.
Takto pripravenú zmes rozmiešame vareškou, aby sa nám všetky suroviny spojili do jemného haluškového cesta.
Počkáme, kým sa nám voda začne variť. Medzitým si pripravíme pomôcku na pretlačenie haluškového cesta – tzv. haluškovač.
Keď začne voda bublať, stiahneme trochu intenzitu ohrevu a haluškové cesto jemne pretláčame cez haluškovač.
Po pretlačení cesta na halušky ich premiešame a necháme variť, až kým voda opäť nezačne vrieť. Môže to trvať približne 3 minúty. Vtedy hotové halušky výjdu na povrch a začnú plávať.
Hotové halušky vyberieme z vody a pridáme plátok masla, kým sú ešte horúce. S maslom docielite to, že halušky budú neskutočne lahodné a jemné na jazyk.
Do halušiek môžete pridať tie bylinky, ktoré máte dostupné. V našom prípade používame najčastejšie:
- petržlenovú vňať
- medvedí cesnak
- pažítku
- bazalku
Nasekané bylinky môžete využiť aj pri servírovaní a posypať ich na maslové halušky k perkeltu.
2. Halušky k perkeltu bez byliniek
O trochu jednoduchší recept na prípravu halušiek k perkeltu len zo základných surovín pre cesto bez byliniek. Tie si môžeme aspoň nakrájať nadrobno a posypať na naše domáce halušky k perkeltu.
Suroviny
- soľ
- 400 g hrubej múky
- 1 vajíčko
- maslo
- voda
Postup
Do hrubej múky pridáme soľ, 1 vajíčko a zamiešame na cesto.
Ak je cesto príliš husté, prilejeme vodu, aby vzniklo polotuhé cesto a aby sa nám lepšie pretláčalo cez haluškovač.
Dáme si variť vodu so soľou s rovnakým pomerom, na jeden liter 1 menšia čajová lyžička soli. Keď voda začne vrieť, začneme s pretláčaním haluškového cesta cez haluškovač.
Vodu necháme opäť prevrieť a keď všetky halušky vyplávajú na povrch (približne po troch minútach), halušky scedíme.
Opäť pre zachovanie lahodnosti môžeme na halušky pridať plátok masla, kým sú horúce, aby sa maslo roztopilo. Takto môžeme halušky s maslom ešte pretrepať, aby sa dostalo roztopené maslo na všetky halušky.
Hotovo, príprava halušiek k perkeltu je dokonalá.
Fotorecept
Tipy na záver
- Cesto na halušky nesmie byť ani príliš riedke, lebo sa bude pri pretláčaní ťahať. Rovnako by nemalo byť ani príliš husté, pretože sa nám nám bude len veľmi ťažko cesto na halušky pretláčať. Ukážka ideálnej kombinácie cesta je v našej fotogalérii.
- Kto nerád solí, nemusí pridávať do varenej vody soľ, prípadne naozaj len štipku soli.
- Pridaním detskej krupice do cesta na halušky budú halušky ešte jemnejšie.
- Vodu na varenie majte v dostatočnom množstve. Pri malom množstve sa vám môžu rýchlo rozvariť.
© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk
Skúsila som hneď ten prvý recept, ostatné už nemusím, halušky sú vynikajúce!
Receipt c.1: len tak mimochodom, nezabudli ste doplnit v bode 3 vodu? Bez nej cesto nevyrobite.
Pekný deň, Andrej. Samozrejme, ak je cesto príliš husté, pridajme vodu podľa potreby 🙂