Aj vy patríte k milovníkom cvikly? V tom prípade vám bude náš recept na pečenú cviklu veľmi chutiť. Ukážeme vám, že okrem bežných receptov z červenej repy si viete pripraviť aj jednoduchý recept s minimom potrebných surovín. A po takomto recepte na pečenú cviklu inak sa budete naozaj oblizovať véééľmi dlho, to vám sľubujem!
Cvikla síce neobsahuje veľa vitamínov, no zato veľké množstvo minerálnych látok zásaditej povahy. Preto je veľmi vhodným doplnkom kyselinotvorných pokrmov, najmä mäsa.
Suroviny na pečenú cviklu
- cvikla (červená repa) – 4 ks
- Olivový olej
- Soľ
- Korenie
- Biele víno
- Cibuľa
- Rozmarín
- Tvrdý syr
Postup prípravy
Cviklu očistíme a nakrájame na malé kocky. Panvicu necháme rozpáliť a následne nalejeme trochu olivového oleja. Postupne pridávame nakrájanú cviklu, posolíme a okoreníme.
Panvicu zakryjeme pokrievkou a necháme cviklu opekať a dusiť zároveň. Občas však nezabudnite cviklu premiešať, aby sa vám príliš neopražila (v horšom prípade nespiekla) len na jednej strane.
Cviklu pečieme 30 až 40 minút na strednom plameni. Asi 10 minút pred koncom dolejeme štipku bieleho vína, aby cvikla stihla absorbovať skvelú chuť vína a alkohol sa zároveň stihol odpariť. Takýmto postupom sa zbavíme alkoholu a žiaden alkohol v cvikle nebude cítíť.
Počas záverečného opekania cvikle s bielym vínom si môžeme zatiaľ nakrájať cibuľku. Ja ju zvyknem nakrájať polovicu nadrobno a polovicu na mesiačiky. Keďže cibuľa sa dokáže rýchlo chytiť a spiecť, pridávame ju len na posledných 5 minúť pečenia.
Tento mix cvikle, cibule a bieleho vína občas premiešavame, aby sme zabránili pripečeniu. Cvikla tak v tejto poslednej fáze absorbuje tie najlepšie chute. Pred podávaním ešte posypte rozmarínom, ktorý sa používa najmä v stredomorskej kuchyni so zeleninou opečenou na olivovom oleji či do nakladanej zeleniny alebo nálevov na zeleninové šaláty. Ak ste strávili dlhší čas v Taliansku, určite je vám chuť rozmarínu známa aj s obľúbeným teľacím mäsom. Rozmarín je však veľmi aromatický, preto veľmi opatrne s dávkovaním, aby ste to neprešvihli a nepokazili tak celú chuť pečenej cvikle.
Pred servírovaním ešte odporúčame cviklu ochutnať, či je dostatočné mäkká, prípadne dosoliť či dokoreniť.
Fotorecept pečenej cvikle
Účinky cvikle
- podporuje činnosť pečene
- podporuje činnosť tráviacich orgánov
- podporuje činnosť mozgu
- pôsobí močopudne
- má antisklerotické účinky
- znižuje krvný tlak
- pomáha pri znižovaní hmotnosti
Pozor! Červená repa nie je však vhodná pri problémoch so žlčníkom či obličkami!
Tipy na záver
K hotovej pečenej cvikle si môžete pridať aj tuniaka, či postrúhať tvrdým syrom, najlepšie parmezánom.
© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk