Ešte donedávna sme na Slovensku mango ani nepoznali. Dnes si dokážeme kúpiť mango v tých najväčších obchodných reťazcoch takmer po celý rok. Jeho tropická chuť si získava na obľube u čoraz väčšieho množstva ľudí.
Vyskúšali ste už niekedy tú novú chuť? Alebo vám len prekáža náročný spôsob jedenia? Ukážeme vám hneď niekoľko spôsobov, ako jesť mango správne.
Ako jesť mango?
Hoci mango patrí svojou chuťou medzi najlepšie ovocia, svojou prípravou to tak skvelé už ani zďaleka nie je. Najmä, ak sa nechcete zašpiniť. Mnohých práve príprava a spôsob jedenia manga odrádza najviac a namiesto manga si radšej zvolia pomaranč, prípadne mango v konzerve.
Ak ale nepatríte do tejto skupiny obyvateľstva, potom čítajte ďalej. Ukážeme vám, že aj mango sa dá jesť civilizovaným spôsobom.
Ako ošúpať mango?
Ste doma, nikto vás nesleduje, všade pokoj, kľud a mango vo vašom zornom uhle. Radi by ste si pochutnali, ale zase to musíte šúpať? Ak neviete odolať, tak si mango len jednoducho ošúpte ako zemiak a pokojne sa doň zahryznite. Pri čistení použite aj škrabku na zemiaky. Ak máte zrelé mango, dužina pustí mnoho šťavy. V lete je možné vybehnúť na balkón, zdvihnúť lakte nahor a mango celé obhrýzť ako kukuricu. Túto metódu nazývame aj „na šimpanza“ alebo na balkóne s lakťami nahor. Hoci nejde o moc civilizovaný spôsob jedenia manga, chutí to výborne.
Ako nakrájať mango na kocky?
- Mango najskôr ohmatáme rukami, aby sme zistili, na ktorom konci je užšie.
- Potom plochá kôstka je paralelne umiestnená s užším koncom plodu.
- Mango uchopíme do ruky a zarežeme do jedného z koncov plodu a režem, až kým nenarazíme na kôstku.
- Popri kôstke mango prerežeme a takto ho rozdelíme na dve polovice.
- Do tej polovičky bez kôstky urobíme niekoľko plytkých vodorovných zárezov do dužiny až k šupke, no dávame pozor, aby sme ju neprerezali.
- Následne spravíme ďalšie zárezy, tentoraz v priečnom smere.
- Šupku prevrátime a vznikne nám taký jež.
- Takto pokrájané mango na konci len zrežeme do misky.
- Druhú polovicu manga ošúpeme (ide to veľmi jednoducho a bez pomôcok), očistíme od kôstky a pokrájame na lopáriku na kocky.
- A čerstvý šalát z manga je hotový.
Ako nakrájať mango na pásiky?
- Mango ošúpeme ako zemiak, ak je príliš šmykľavé, zabalíme si ho do servítky.
- Rozrežeme ho na menšiu polku a väčšiu s kôstkou.
- Väčšiu polku s kôstkou rozrežeme ešte raz tak, aby ostala len stredná časť manga s kôstkou.
- Odrezané časti manga len horizontálne pokrájame a pridáme do šalátu.
Kedy je mango zrelé?
Tým, že mango môže mať žltú, zelenú či červenú šupku, o to ťažšie je pre nás rozoznať, kedy je mango dozreté. Keďže ide o exotický plod dovážaný z ďalekých krajín, musíme počítať s tým, že sa zo stromov oberá ešte nezrelé mango. Pri kupovaní manga máme pre vás pár tipov:
- mango by malo byť pevné, no nie tvrdé ako kameň,
- mäkké mango je už prezreté,
- šupka manga by nemala byť jednofarebná, ale aspoň do polovice zafarbená na inú farbu,
- mango by malo príjemne voňať.
Ak ste si už kúpili mango, ktoré nespĺňa ani jedno z kritérií, nezúfajte.
Skúste ho zabaliť do papiera a nechajte dozrieť pri izbovej teplote.
Ďalšie vaše otázky:
Je mango zdravé?
Určite! Okrem vitamínu C je mango bohatým zdrojom na vitamíny E a B6. Zlepšuje pamäť, podporuje imunitný systém a posilňuje zrak.
Môže sa jesť šupka z manga?
Teoreticky. Ale keďže na náš trh sa dostáva mango zo zahraničia, ktoré je postriekané pesticídmi, neodporúča sa to. Iný prípad by bol konzumovať mango čerstvo odtrhnuté zo stromu, ktoré je bohaté na vitamíny A a C a samozrejme bez prídavných postrekov.
Môže mango spôsobovať akné?
Len ak ho zjete príliš veľa, ale je to individuálne. Mango vyvoláva teplo v žalúdku, čo môže viesť k zvýšenému výskytu akné.
Je kôstka z manga jedlá?
Nie, pokiaľ nie ste indián.
Prečo sa neodporúča piť hneď po požití manga?
Vo všeobecnosti sa neodporúča piť hneď po požití jedla z dôvodu lepšieho trávenia. Počkajte aspoň pol hodinu.
Môžem pridať mango na pizzu?
Prečo nie? Proti gustu žiaden dišputát.
Koľko stojí mango?
V našich obchodných reťazcoch sa cena manga pohybuje okolo 1,29 EUR za kus.
.za fotky ďakujeme
The Orangery od Herry Lawford je licencovaný pod CC BY 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál, 5: Cut mango cubes od Francis Chung je licencovaný pod CC BY 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál, 2: Open the sliced mango od Francis Chung je licencovaný pod CC BY 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál, 4: Cut the mango pulp horizonatlly or cross-wise od Francis Chung je licencovaný pod CC BY 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál