Zemiakový šalát patrí v našich končinách k najobľúbenejšiemu jedlu k štedrovečernému stolu. A hoci sa dá pripraviť na mnoho spôsobov, základ spočívajúci vo varení zemiakov je vždy rovnaký. Idete pripravovať zemiakový šalát po prvýkrát? Hor sa do toho! Ale ako dlho sa varia zemiaky na zemiakový šalát? Na všetko vám odpovieme v nasledujúcich bodoch.
1. Výber správnej veľkosti zemiakov
Všetko záleží najmä od veľkosti zemiakov. Do zemiakového šalátu je najlepšie vyberať menšie zemiaky, aby sa nám rýchlejšie uvarili. Najdôležitejšie je však vybrať rovnakú veľkosť zemiakov a teda ak nemáte poruke malé zemiaky, tak vyberte aspoň stredne veľké a varte ich rovnaký čas. Ak zvolíte väčšie a menšie, potom menšie budete mať zaručene uvarené, no väčšie budú vo vnútri ešte surové.
2. Výber správneho typu zemiakov
Najvhodnejší typ zemiakov na zemiakový šalát sú neskoré zemiaky pre varný typ A. Tento typ zemiakov sa pri šúpaní uvarených zemiakov drží pokope a nerozpadáva sa v rukách.
3. Čistenie zemiakov
Keďže zemiaky na najchutnejší zemiakový šalát varíme v šupke, aby si udržali živiny a chuť, musíme si ich ešte pred varením dokonale očistiť pod tečúcou vodou. Na to použijeme kefu, ktorou sa zbavíme nečistôt. Ak by sme ich varili ošúpané, mali by diametrálne odlišnú chuť.
4. Voda
Očistené zemiaky vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Hrniec so zemiakmi zalejte tak, aby bol každý zemiak ponorený vo vode a uvarili sa tak všetky rovnomerne.
5. Soľ
Do vody so zemiakmi pridajte vždy soľ, ktorá zadržiava vlhkosť a dodáva zemiakom chuť. Soľ pridávame v závislosti od množstva vody, ale minimálne 1 ČL soli určite.
6. Dĺžka varenia
Stopnite si čas od začiatku doby varenia a stíšte intenzitu ohrevu, aby sa varili na nízkej intenzite. Ak robíte zemiakový šalát z neskorých zemiakov malých rozmerov, potom by 20 minút varenia mohlo stačiť. My zvykneme ešte chvíľu nechať zemiaky vo vriacej vode. Neprežeňte to však s varením, aby sa vám zemiaky nerozpadali v rukách pri šúpaní.
Veľkosť zemiakov | Čas varenia |
Malé zemiaky | Do 20 minút |
Stredne veľké zemiaky | Do 30 minút |
Veľké zemiaky | Do 40 minút |
7. Ako otestovať, či sú zemiaky už uvarené?
Ak si však nie ste istý, či sú zemiaky už mäkké aj vo vnútri, pomôžte si špajdľou a skúste prepichnúť väčší zemiak. Ak to ide hladko, znamená to, že všetky zemiaky sú uvarené.
Suroviny
- 1 kg neskorých zemiakov
- Olivový olej
- 60 g cibule
- 4 zavárané uhorky
- 2 zavárané mrkvy
- 20 g kryštálového cukru
- 2-3 PL octu
- 2 PL nálevu zo zaváraných uhoriek
- Voda
- Soľ
- Korenie
Teraz, keď viete, ako správne variť zemiaky na zemiakový šalát, môžete začať s prípravou tohto obľúbeného vianočného pokrmu. Buďte kreatívni s prísadami a nezabudnite, že tajomstvo dobrého zemiakového šalátu spočíva nielen v samotných zemiakoch, ale aj v ich správnom uvarení a kombinácii s ostatnými surovinami. Ak by ste sa chceli inšpirovať tým našim receptom, tu je najchutnejší zemiakový šalát.
© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk