Čo môže byť krajšie, než pripraviť si práve počas Vianoc domácu verziu obľúbeného dezertu? Naozaj jednoduchý recept na originál rafaelo guľky sú ideálnou voľbou na vianočné chvíle, kedy máme stresu dostatok aj bez pečenia, však áno?
Rafaello guľky, obľúbená sladká pochúťka, je overený recept, ktorý sa pripravuje v mnohých domácnostiach už po celé generácie. Za tento recept sa rozhodne nemusíte hanbiť a garantujeme vám, že ho ocenia všetci vianoční hostia.
Rafaello guľky sú dôkazom, že menej je niekedy viac, ale však posúďte sami. Vopred vás však „varujeme“, tento recept si zamilujete natoľko, že sa stane favoritom aj počas bežných dní, ako dezert, len tak ku káve alebo ako sladká bodka za náročným dňom.
Originál rafaelo guľky – recept
Náš recept sa osvedčil nielen u milovníkov kokosu, ale i u tých, ktorí sa pustili do vymýšľania vianočných dezertov na poslednú chvíľu. Naše originál rafaelo guľky si pripravíte do 30 minút a ako bonus, úplne si vystačíte so 4 základnými surovinami, ktoré sa u mnohých gazdiniek nachádzajú doma úplne bežne.
A ak aj nie, stačí vám zájsť do najbližšieho obchodu a môžete sa pustiť do prípravy. Navyše, ide o nepečenú pochúťku, ktorú dáte na záver na 2 hodiny schladiť a môžete si vychutnávať jej neodolateľnú chuť.
Suroviny
- 1 ks salko
- 3 ks (plátky) tortových oplátok
- 120 g jemného kokosu
- Kokos na obaľovanie
- Lúpané mandle
Postup
V úvode si pomelieme tortové oplátky, ideálne v nožovom mixéri, nech to máme čo najrýchlejšie a nech sú oplátky pomleté najemno. Ku pomletým oplátkam pridáme konzervu salka a poriadne premiešame.
Keď máme oplátky poriadne premiešané so salkom, postupne pridávame jemný kokos, miešame a snažíme sa vytvoriť celistvú hmotu.
Hotovú zmes dáme na chvíľku do chladničky, aby sa nám s ňou lepšie pracovalo.
Keď zmes vytiahneme z chladničky, tvarujeme malé guľôčky, do ktorých vkladáme lúpané mandle. My obľubujeme menšie guľky, preto sa snažím vždy hmotu brať po menších častiach. Vytvarované guľky následne obaľujeme v kokose tak, aby sa čo najviac podobali na originálne rafaello.
Hotové guľky dáme chladiť do chladničky, ideálne na 2 hodiny, ale necháme už na vás, koľko vydržíte čakať.
Ak sa náhodou stane zázrak a rafaello guľky vám ostanú, pokojne ich uložte do uzavretej nádoby v chladničke, kde vydržia aj niekoľko dní.
Podelili sme sa s vami o náš recept na originál rafaelo guľky. Samozrejme, výsledná textúra asi nikdy nebude chutiť ako reálne rafaello kúpené v obchode, ale za nás sa mu tento recept veľmi podobá, chuťou aj výzorom, navyše, presne viete, z akých ingrediencií ste ho pripravovali. Ak by ste chceli vyskúšať ešte jednoduchší postup, kliknite na recept na rafaelo guľky len z 3 ingrediencií.
Fotorecept
Tipy na záver
Existujú aj recepty, do ktorých sa pridáva vanilková aróma, sušené mlieko a niekde dokonca zmäknuté maslo, ale my sa rozhodli pre túto našu overenú klasiku. Ak by ste však mali chuť na experiment, pokojne môžete nahradiť tortové oplátky pomletými piškótami, čo na chuti a výslednom efekte nič nenaruší.
© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk