Šúľance s makom od babičky

Šúľance s makom môžeme bezpochyby označiť za tradičné slovenské jedlo, ktoré sa nám spája najmä s detstvom u našich babičiek. Sú veľmi chutným a obľúbeným receptom nielen pre našich najmenších, ale i pre nás, rodičov.

Pamätám si, že naša babička pripravovala šúľance vždy, keď mala obrovské zásoby zemiakov a mne to vôbec nevadilo, ba práve naopak! Veľakrát som babičke s prípravou šúľancov s makom pomáhala a vždy sme si užili množstvo zábavy.

Dnes, aj vďaka našej babičke, sa stali súčasťou našej kuchyne a nazývame ich aj babičkine makové šúľance. Ešte aj dnes ich považujem za príjemnú zmenu v jedálničku a hoci ich príprava môže byť trošku zdĺhavejšia, no výsledok rozhodne stojí za to.

Áno, v dnešnej dobe si ich môžete pokojne kúpiť aj v obchode, ale my si myslíme, že recepty našich babičiek si treba vážiť a šíriť z generácie na generáciu.

Tak teda, poďme na to a ukážme si, ako pripraviť domáce babičkine šúľance s makom.

Mak je jednoročná bylina, ktorej plody sú makovice obsahujúce zrnká maku. Mak je veľmi zdravý práve pre jeho nutričné hodnoty. Na 100 gramov obsahuje 20 gramov bielkovín, 40 gramov tukov a 20 gramov sacharidov.
Zo stopových prvkov je mak bohatý najmä pre obsah vápnika. Pri maku však netreba však zabúdať ani na vyšší obsah horčíka a železa.
V porovnaní s mliekom obsahuje mak približne až 10-krát viac vápnika. Vápnik je pre náš organizmus nenahraditeľný a to najmä pri správnej zrážanlivosti krvi, svalových sťahoch či nervových poruchách pri prenose nervových impulzov.
Medzi ďalšie liečebné účinky maku patrí podpora trávenia, napomáha k tvorbe červených krviniek či k spevňovaniu vašich kostí. Pre ľudí, ktorí trpia nespavosťou sa tiež odporúča konzumácia maku.
Nataly.FoodFest

1. Šúľance s makom – suroviny

Suroviny na cesto (20 porcií):

  • 1 kg zemiakov
  • 600 g polohrubej múky
  • 2 lyžičky soli
  • 4 vajíčka
  • 2 lyžice zemiakového škrobu

Suroviny na posypanie:

  • 250 g masla
  • 400 g práškového cukru
  • 300 gramov mletého maku

2. Ako pripraviť šúľance s makom – postup prípravy

  1. Zemiaky si uvaríme v šupke, najlepšie niekoľko hodín dopredu, aby nám poriadne vychladli. Na zemiakové šúľance sa odporúča použiť nové zemiaky, ktoré nevaríme úplne domäkka, pretože by cesto bolo príliš riedke a tiež by sa nám zemiaky ťažko strúhali.
  2. Vychladnuté zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Pokojne ich môžete strúhať rovno na drevenú pracovnú dosku, kde si môžete zároveň pripravovať aj cesto.
  3. Do nastrúhaných zemiakov pridáme soľ, vajíčka, zemiakový škrob a postupne pridávame aj polohrubú múku. Cesto vypracujeme v rukách tak, aby sa nám nelepilo. Pokojne môžete pridať aj viac múky – podstatné je, aby cesto nebolo lepivé.
  4. Cesto si rozdelíme na viacero častí, z ktorých postupne krájame malé guľky. Z nich si vyvaľkáme pásy hrubé 1 cm a tie nakrájame na 1,5 cm dlhé kúsky. Každý ešte v ruke vytvarujeme.
  5. Pripravené šúľance varíme v horúcej osolenej vode približne 8 minút. Ako ale zistíme, že sú šúľance skutočne uvarené? Uvidíte to sami, pretože v momente, keď sú hotové, vyplávajú na povrch.
  6. Kým sa nám šúľance uvaria, môžeme si zatiaľ roztopiť maslo a pripraviť makovú zmes. V miske zmiešame práškový cukor s makom a maková zmes je hotová. 🙂
  7. Uvarené šúľance vyberieme z vody, necháme odkvapkať a môžeme podávať. Polejeme ich roztopeným maslom a pridáme makovú zmes.

TIP: Šúľance môžeme podávať aj so zohriatym slivkovým lekvárom 🙂

3. Šúľance s makom – fotorecept

sulance s makom

Uvarené zemiaky ošúpeme.

sulance s makom

Ošúpané zemiaky pripravené do zemiakového cesta.

makove sulance

Ošúpané zemiaky nastrúhame nadrobno.

sulance s makom

Príprava zemiakového cesta.

makove sulance

Do zemiakového cesta pridáme vajíčka.

sulance s makom

Zemiakové cesto pripravené na šúľanie.

makove sulance

Zo zemiakového cesta si postupne šuľkáme pásiky, ktoré nakrájame na malé šúľance.

sulance s makom

sulance s makom

Šúľance dáme krátko povariť vo vriacej vode.

makove sulance

Uvarené šúľance.

sulance s makom recept

Šúľance s makom – recept. Dobrú chuť.

Takto pripravované šúľance môžete servírovať približne pre 20 osôb (záleží od toho, ako sú všetci hladní). Odporúčame vám však vždy pripraviť túto väčšiu várku, keď sa už s cestom bavíte a zvyšok šúľance dajte do mrazničky. Ak sa aj vy rozhodnete šúľance zamraziť, tak ich vopred nevarte.

Stačí, ak cesto poprášite múkou a šúľance odložíte do vrecka či nádoby a zamrazíte. Uvaríte ich až neskôr, keď sa rozhodnete šúľance konzumovať.

Dobrú chuť! 🙂

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty