Polievka zo zelenej fazuľky na kyslo

Polievka zo zelenej fazuľky je súčasťou tradičnej slovenskej kuchyne, preto by mala recept na polievku poznať každá gazdinka. Strúčiková polievka najviac chutí na kyslo a navyše je aj veľmi zdravá.

Polievku z mladej fazuľky by mal poznať naozaj každý. Keďže ide o tradičnú polievku, navyše pripravovanú na kyslo, jej chuť však nemusí ulahodiť každému. Avšak určite dajte tejto polievke zo zelenej fazuľky šancu a nesklame vás. Náš recept na strúčikovú polievku je veľmi osviežujúci najmä v letných mesiacoch a skrýva v sebe množstvo vitamínov.

Strúčiková polievka

Prečo je strúčiková polievka zdravá?

Zelená fazuľka je veľmi jednoduchá na pestovanie a pritom taká bohatá na živiny. Ako super to znie, že? Táto zelená lahôdka patrí medzi strukoviny, ktoré majú blahodárne účinky. Obsahuje vitamíny skupiny C, A, B6 a tiež známu kyselinu listovú. Zelená fazuľka sa veľmi často konzumuje počas detoxikačných kúr, keďže je výborná na antioxidanty. Zo zastúpenia minerálov sa môže pochváliť obsahom vápnika, vitamínu K a tiež kremíka, ktoré napomáhajú zdravej tvorbe kĺbov a kostí.

Zelená fazuľka sa označuje aj ako prírodný regulátor hladiny cukru a z tohto dôvodu redukuje príznaky vyskytujúce sa u diabetikov. Neodmysliteľnou vlastnosťou zelenej fazuľky je práve prevencia srdcovo-cievnych chorôb a tiež rakoviny hrubého čreva. Taktiež chráni zdravie plodu v období tehotenstva. Celkovo sa ju odporúča konzumovať v období tehotenstva, keďže navyše zmierňuje aj nevoľnosti a celkovo znižuje riziko vzniku vrodených porúch plodu.

Zelená fazuľka je bohatá na zdravé živiny, ktoré potrebuje ľudské telo k správnemu fungovaniu, preto by struky zelenej fazuľky nemali chýbať na tanieri u dospelých, ale najmä detí. Okrem železa je bohatá na fosfor, horčín, mangán, kyselinu listovú, vápnik a ďalšie stopové prvky.

Pravidelným užívaním zelenej fazuľky pociťujeme:

  1. Pomoc pri črevných ťažkostiach (Vláknina)
  2. Pomoc pri vyprázdňovaní (Vláknina)
  3. Zníženú únavu (Železo)
  4. Lepšie sústredenie sa (Železo)
  5. Zdravé kosti (Vápnik)
  6. Zdravé vlasy
  7. Pomoc pri regulácii krvného tlaku (Mangán)
  8. Pomoc pri čistení ciev stien (Mangán)
  9. Úľavu pri tehotenstve (Kyselina listová)
ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Špenátový prívarok

Prečo teda nezúžitkovať blahodárne účinky zelenej fazuľky do chutnej podoby?! Vyskúšajte náš recept na polievku zo zelenej fazuľky a neoľutujete. Pochváli vás aj vaša babička. 🙂

Suroviny potrebné na polievku zo zelenej fazuľky

  • 300 g zelenej fazuľky (čerstvá alebo mrazená)
  • 3 zemiaky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 5 bobkových listov
  • 1 lyžica octu
  • 1 lyžica hladkej múky
  • korenie
  • soľ
  • červená sladká paprika

Postup receptu

  1. Čerstvú fazuľku si očistíme, umyjeme a následne pokrájame. Ak máme už takto pripravenú fazuľku v mraziaku, o to jednoduchšie. Polievka tak bude hotová naozaj za 20 minút.
  2. Pripravíme si väčší hrniec, do ktorého vložíme fazuľku a zalejeme ju vodou. Pridáme soľ, korenie, bobkové listy a pretlačený cesnak.  Pridáme tiež nakrájané zemiaky.
  3. Fazuľku takto varíme približne 15 minút. Po uplynutí tejto doby začne fazuľku úplne mäkknúť a nasávať chuť korením a cesnaku.
  4. Pripravíme si smotanu na šľahanie, ktorú si habarkou zmiešame s múkou. Dôležité je, aby bola múka poriadne vymiešaná a nerobili sa nám hrčky. Do zmesi pridáme aj trošku červenej papriky a následne vylejeme do polievky. Poriadne premiešame.
  5.  Varíme ešte približne 5 minút. Na záver dochutíme octom. S octom však naozaj narábajte opatrne. My sme uviedli lyžicu octu, pretože vždy je to lepšie ocot ešte pridávať, ale ubrať z neho už neviete. Takže ak máte radi kyslejšiu chuť, kľudne pridajte ešte malú lyžičku, ale odporúčame radšej pomalšie. 🙂
  6. Takto pripravená kyslá polievka zo zelenej fazuľky najlepšie chutí s čerstvým chlebíkom.

Polievka z fazuľky

 

Polievka z bielej fazuľky

Suroviny potrebné na polievku zo zelenej fazuľky

  • 500 g suchej bielej fazule
  • 6 cibúľ
  • Zväzok petržlenovej vňate
  • 4 zemiaky
  • 6 polievkových lyžíc oleja
  • 3 citróny
  • Soľ

Postup receptu

  1. Namočené strúčky bielej fazuľky (aspoň 12 hodín) uvaríme v 2 litroch vody s cibuľou a petržlenovou vňaťou.
  2. Asi 10 minút pred dovarením pridáme pokrájané zemiaky a osolíme.
  3. Do každého taniera polievky pridáme lyžicu citrónovej šťavy a lyžicu oleja.

© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
2 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
Petra
Petra
2 roky dozadu

do zmesi… nie do zmesy

2
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty