Polievka zo zelenej fazuľky je súčasťou tradičnej slovenskej kuchyne, preto by mala recept na polievku poznať každá gazdinka. Strúčiková polievka najviac chutí na kyslo a navyše je aj veľmi zdravá.
Polievku z mladej fazuľky by mal poznať naozaj každý. Keďže ide o tradičnú polievku, navyše pripravovanú na kyslo, jej chuť však nemusí ulahodiť každému. Avšak určite dajte tejto polievke zo zelenej fazuľky šancu a nesklame vás. Náš recept na strúčikovú polievku je veľmi osviežujúci najmä v letných mesiacoch a skrýva v sebe množstvo vitamínov.
Prečo je strúčiková polievka zdravá?
Zelená fazuľka je veľmi jednoduchá na pestovanie a pritom taká bohatá na živiny. Ako super to znie, že? Táto zelená lahôdka patrí medzi strukoviny, ktoré majú blahodárne účinky. Obsahuje vitamíny skupiny C, A, B6 a tiež známu kyselinu listovú. Zelená fazuľka sa veľmi často konzumuje počas detoxikačných kúr, keďže je výborná na antioxidanty. Zo zastúpenia minerálov sa môže pochváliť obsahom vápnika, vitamínu K a tiež kremíka, ktoré napomáhajú zdravej tvorbe kĺbov a kostí.
Zelená fazuľka sa označuje aj ako prírodný regulátor hladiny cukru a z tohto dôvodu redukuje príznaky vyskytujúce sa u diabetikov. Neodmysliteľnou vlastnosťou zelenej fazuľky je práve prevencia srdcovo-cievnych chorôb a tiež rakoviny hrubého čreva. Taktiež chráni zdravie plodu v období tehotenstva. Celkovo sa ju odporúča konzumovať v období tehotenstva, keďže navyše zmierňuje aj nevoľnosti a celkovo znižuje riziko vzniku vrodených porúch plodu.
Zelená fazuľka je bohatá na zdravé živiny, ktoré potrebuje ľudské telo k správnemu fungovaniu, preto by struky zelenej fazuľky nemali chýbať na tanieri u dospelých, ale najmä detí. Okrem železa je bohatá na fosfor, horčín, mangán, kyselinu listovú, vápnik a ďalšie stopové prvky.
Pravidelným užívaním zelenej fazuľky pociťujeme:
- Pomoc pri črevných ťažkostiach (Vláknina)
- Pomoc pri vyprázdňovaní (Vláknina)
- Zníženú únavu (Železo)
- Lepšie sústredenie sa (Železo)
- Zdravé kosti (Vápnik)
- Zdravé vlasy
- Pomoc pri regulácii krvného tlaku (Mangán)
- Pomoc pri čistení ciev stien (Mangán)
- Úľavu pri tehotenstve (Kyselina listová)
Prečo teda nezúžitkovať blahodárne účinky zelenej fazuľky do chutnej podoby?! Vyskúšajte náš recept na polievku zo zelenej fazuľky a neoľutujete. Pochváli vás aj vaša babička. 🙂
Suroviny potrebné na polievku zo zelenej fazuľky
- 300 g zelenej fazuľky (čerstvá alebo mrazená)
- 3 zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 250 ml smotany na šľahanie
- 5 bobkových listov
- 1 lyžica octu
- 1 lyžica hladkej múky
- korenie
- soľ
- červená sladká paprika
Postup receptu
- Čerstvú fazuľku si očistíme, umyjeme a následne pokrájame. Ak máme už takto pripravenú fazuľku v mraziaku, o to jednoduchšie. Polievka tak bude hotová naozaj za 20 minút.
- Pripravíme si väčší hrniec, do ktorého vložíme fazuľku a zalejeme ju vodou. Pridáme soľ, korenie, bobkové listy a pretlačený cesnak. Pridáme tiež nakrájané zemiaky.
- Fazuľku takto varíme približne 15 minút. Po uplynutí tejto doby začne fazuľku úplne mäkknúť a nasávať chuť korením a cesnaku.
- Pripravíme si smotanu na šľahanie, ktorú si habarkou zmiešame s múkou. Dôležité je, aby bola múka poriadne vymiešaná a nerobili sa nám hrčky. Do zmesi pridáme aj trošku červenej papriky a následne vylejeme do polievky. Poriadne premiešame.
- Varíme ešte približne 5 minút. Na záver dochutíme octom. S octom však naozaj narábajte opatrne. My sme uviedli lyžicu octu, pretože vždy je to lepšie ocot ešte pridávať, ale ubrať z neho už neviete. Takže ak máte radi kyslejšiu chuť, kľudne pridajte ešte malú lyžičku, ale odporúčame radšej pomalšie. 🙂
- Takto pripravená kyslá polievka zo zelenej fazuľky najlepšie chutí s čerstvým chlebíkom.
Polievka z bielej fazuľky
Suroviny potrebné na polievku zo zelenej fazuľky
- 500 g suchej bielej fazule
- 6 cibúľ
- Zväzok petržlenovej vňate
- 4 zemiaky
- 6 polievkových lyžíc oleja
- 3 citróny
- Soľ
Postup receptu
- Namočené strúčky bielej fazuľky (aspoň 12 hodín) uvaríme v 2 litroch vody s cibuľou a petržlenovou vňaťou.
- Asi 10 minút pred dovarením pridáme pokrájané zemiaky a osolíme.
- Do každého taniera polievky pridáme lyžicu citrónovej šťavy a lyžicu oleja.
© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk
do zmesi… nie do zmesy
Ďakujem pekne za upozornenie, máte pravdu, vzor kosť 🙂