Grilovaný hermelín s batátmi si doma pripravíte zo základných surovín a to už do 30 minút. Úžasný recept či už pre vegeteriánov, zástancov zdravého životného štýlu, ale aj pre všetkých, ktorí v kuchyni neradi plytvajú časom. Grilovaný hermelín s batátmi rozhodne nesklame nikoho! Prináša skvelú a najmä zdravú alternatívu k obľúbenému vyprážanému hermelínu s batátovými hranolkami.
Príprava je oveľa jednoduchšia a vo výsledku chutí rovnako neodolateľne. Hermelín si pohodlne kúpite v akýchkoľvek potravinách a hoci sú batáty (tzv. sladké zemiaky) trošku ťažšie dostupnejšie ako bežné zemiaky, ale o to zdravšie. Odporúčame ich konzumovať v šupke, ktorá tiež obsahuje množstvo vitamínov a minerálov. Batáty posilňujú imunitu, regulujú krvný tlak, podporujú zdravé trávenie, dodávajú mozgu potrebné živiny a navyše, zmierňujú stres a úzkosť. Ako bonus majú ešte aj skvelú chuť. Tak prečo si nepripraviť rýchly a chutný recept hoci už aj hneď – či už na obed alebo na večeru.
Suroviny
- 2 ks hermelínu/enciánu
- 3 ks batátov
- Soľ
- Čierne korenie
- Grilovacie korenie
- Mletá červená paprika
- Olivový olej
- Rozmarín
Postup
Zapneme rúru na režim grilovania a vyhrejeme na 170 stupňov.
Následne môžeme začať s prípravou batátov. Poriadne ich poumývame pod prúdom tečúcej vody a nakrájame na tenšie hranolčeky, prípadne kolieska. My sme urobili kombináciu hranolčekov a koliesok.
Batáty poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, môžeme ich potrieť trochou osoleného a okoreneného olivového oleja.
Teraz prichádza na rad marináda na hermelín. Do menšej misky dáme 3 lyžičky olivového oleja, posolíme, pokoreníme, pridáme trochu mletej papriky a rozmarínu. Všetko pekne pomiešame.
Hermelín si rozbalíme a zoberieme si kúsok alobalu, ktorý potrieme marinádou – vytvoríme takto kruh. Do kruhu vložíme hermelín, potrieme ho aj zvrchu marinádou a zabalíme do alobalu. Takto pripravíme obidva hermelínu a zabalené pridáme na plech medzi batáty.
Takto pripravený hermelín s batátmi vložíme do vyhriatej rúry a necháme piecť približne 20 minút. Či je hermelín naozaj upečený, zistime tak, že sa nám postupne alobal začne nafukovať.
Po uplynutí času plech vyberieme, vytiahneme syr z alobalu a uvidíme, ako sa nám krásne ugriloval. Pripravíme si kečup či tatársku omáčku, prípadne čerstvý šalát a špecialita sa môže servírovať.
Fotorecept
© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk