Príchod jari okrem iného signalizuje aj liečivá bylinka s cesnakovou chuťou a vôňou – medvedí cesnak. Táto bylinka je obľúbená nielen vďaka svojim liečivým účinkom, ale aj pre množstvo receptov, ktoré si z medvedieho cesnaku môžeme pripraviť.
A ja osobne sa najviac teším na výbornú polievku z medvedieho cesnaku, ktorá je nenáročná, rýchla a navyše aj veľmi zdravá.
V našej rodine sa snažíme pripravovať si recepty z medvedieho cesnaku každý rok. Najčastejšie však jarnú polievku z medvedieho cesnaku (deti), chutné pesto z medvedieho cesnaku (ja) a samozrejme aromatickú tinktúru z medvedieho cesnaku (manžel).
Kde však môžeme hľadať tento liečivý zázrak, ak si chceme pripraviť napríklad náš obľúbený recept na polievku z medvedieho cesnaku? Najčastejšie určite v blízkosti potokov či v presvetlených listnatých lesoch. Keď sa aj vám podarí medvedí cesnak úspešne nájsť, môžeme sa pustiť do prípravy polievky s medvedím cesnakom.
Suroviny
- 1 väčšiu cibuľu
- 2 jarné cibuľky (môžu, nemusia byť)
- 1 ks väčší zemiak
- 2 hrste medvedieho cesnaku
- 1 ks smotana na šľahanie
- 2 dcl vývaru (prípadne zeleninový bujón)
- 2 dcl vody – podľa toho, či dávame aj vývar
- soľ
- korenie
- kurkuma
- chilli podľa chuti
- plátok masla
Postup receptu:
- Najskôr si pripravíme potrebné ingrediencie. Cibuľu pokrájame nadrobno, jarné cibuľky umyjeme a pokrájame na kolieska. Zemiak ošúpeme, umyjeme a pokrájame na malé kocky. Medvedí cesnak umyjeme pod tečúcou vodou, odstránime z neho stopky a necháme na sitku vysušiť. Na polievku z medvedieho cesnaku by sme ho mali pokrájať na menšie časti.
- V hrnci si na plátku masla osmažíme obidva druhy cibuľky dozlatista. Následne pridáme kocky zemiakov, nakrájaný medvedí cesnak a zalejeme vývarom a vodou a necháme povariť cca 10 minút, kým nie sú zemiaky mäkké.
- Po prevretí a zmäknutí zemiakov hrniec odstavíme a polievku s medvedím cesnakom rozmixujeme ponorným mixérom. Po rozmixovaní opäť vrátime na sporák a dochutíme. Pridáme teda soľ, mleté čierne korenie a kurkumu. Kto by chcel a má rád ostrejšiu chuť, môže pridať aj chilli korenie – my ho do polievky z medvedieho cesnaku pridávame vždy veľmi radi. 🙂
- Ak však chceme, aby polievka s medvedím cesnakom bola krémová a lahodná, v poslednom kroku pridáme smotanu na šľahanie. Niekto odporúča smotanu na šľahanie jednoducho pridať nevyšľahanú, ale my ju zvyčajne aj vyšľaháme a z polievky s medvedím cesnakom máme ozajstnú krémovú dobrotu.
- Polievku necháme ešte raz prevrieť a môžeme podávať. Odporúčame tento recept na polievku z medvedieho cesnaku obohatiť o opekané chlebíky či nastrúhaný parmezán a máte postarané o chutný a zdravý obed. 🙂
Fotorecept
Medvedí cesnak sa právom označuje ako jarný detoxikačný zázrak. Má nielen silné antibiotické účinky, ale pomáha prečisťovať črevá a podporuje trávenie. Taktiež je zdrojom vitamínu C a dokonca pomáha aj pri kožných ochoreniach. Skvelou výhodou je jeho široké využitie v kuchyni a každý si z medvedieho cesnaku môže pripraviť taký recept, ktorý najlepšie ulahodí jeho chuťovým bunkám. 🙂