Polievka z medvedieho cesnaku v 5-tich krokoch

Príchod jari okrem iného signalizuje aj liečivá bylinka s cesnakovou chuťou a vôňou – medvedí cesnak. Táto bylinka je obľúbená nielen vďaka svojim liečivým účinkom, ale aj pre množstvo receptov, ktoré si z medvedieho cesnaku môžeme pripraviť.

A ja osobne sa najviac teším na výbornú polievku z medvedieho cesnaku, ktorá je nenáročná, rýchla a navyše aj veľmi zdravá.

V našej rodine sa snažíme pripravovať si recepty z medvedieho cesnaku každý rok. Najčastejšie však jarnú polievku z medvedieho cesnaku (deti), chutné pesto z medvedieho cesnaku (ja) a samozrejme aromatickú tinktúru z medvedieho cesnaku (manžel).

Kde však môžeme hľadať tento liečivý zázrak, ak si chceme pripraviť napríklad náš obľúbený recept na polievku z medvedieho cesnaku? Najčastejšie určite v blízkosti potokov či v presvetlených listnatých lesoch. Keď sa aj vám podarí medvedí cesnak úspešne nájsť, môžeme sa pustiť do prípravy polievky s medvedím cesnakom.

Suroviny

  • 1 väčšiu cibuľu
  • 2 jarné cibuľky (môžu, nemusia byť)
  • 1 ks väčší zemiak
  • 2 hrste medvedieho cesnaku
  • 1 ks smotana na šľahanie
  • 2 dcl vývaru (prípadne zeleninový bujón)
  • 2 dcl vody – podľa toho, či dávame aj vývar
  • soľ
  • korenie
  • kurkuma
  • chilli podľa chuti
  • plátok masla

Postup receptu:

  1. Najskôr si pripravíme potrebné ingrediencie. Cibuľu pokrájame nadrobno, jarné cibuľky umyjeme a pokrájame na kolieska. Zemiak ošúpeme, umyjeme a pokrájame na malé kocky. Medvedí cesnak umyjeme pod tečúcou vodou, odstránime z neho stopky a necháme na sitku vysušiť. Na polievku z medvedieho cesnaku by sme ho mali pokrájať na menšie časti.
  2. V hrnci si na plátku masla osmažíme obidva druhy cibuľky dozlatista. Následne pridáme kocky zemiakov, nakrájaný medvedí cesnak a zalejeme vývarom a vodou a necháme povariť cca 10 minút, kým nie sú zemiaky mäkké.
  3. Po prevretí a zmäknutí zemiakov hrniec odstavíme a polievku s medvedím cesnakom rozmixujeme ponorným mixérom. Po rozmixovaní opäť vrátime na sporák a dochutíme. Pridáme teda soľ, mleté čierne korenie a kurkumu. Kto by chcel a má rád ostrejšiu chuť, môže pridať aj chilli korenie – my ho do polievky z medvedieho cesnaku pridávame vždy veľmi radi. 🙂
  4. Ak však chceme, aby polievka s medvedím cesnakom bola krémová a lahodná, v poslednom kroku pridáme smotanu na šľahanie. Niekto odporúča smotanu na šľahanie jednoducho pridať nevyšľahanú, ale my ju zvyčajne aj vyšľaháme a z polievky s medvedím cesnakom máme ozajstnú krémovú dobrotu.
  5. Polievku necháme ešte raz prevrieť a môžeme podávať. Odporúčame tento recept na polievku z medvedieho cesnaku obohatiť o opekané chlebíky či nastrúhaný parmezán a máte postarané o chutný a zdravý obed. 🙂
ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Cestoviny s lososom a cuketou

Fotorecept

Cibuľka nadrobno

Nadrobno nakrájanú cibuľku upražíme na masle.

Medvedí cesnak na polievku

Nadrobno nakrájaný medvedí cesnak sypeme do hrnca.

Listy medvedieho cesnaku na polievku

Cibuľku, zemiačky a nadrobno pokrájané listy medvedieho cesnaku povaríme vo vode.

Polievka z medvedieho cesnaku - ponorný mixér

Uvarený medvedí cesnak môžeme rozmixovať ponorným mixérom.

Medvedí cesnak mixujeme

Uvarený medvedí cesnak sme však skúsili rozmixovať aj v kuchynskom robote – perfektné! 🙂

Zmixovaný medvedí cesnak

Takto sa nám podarilo rozmixovať medvedí cesnak v kuchynskom robote.

Listy medvedieho cesnaku s kurkumou

Dochutíme soľou, korením, kurkumou a štipkou chili papričky, ak máte radi.

Krémová polievka z medvedieho cesnaku

Ak preferujete krémovú polievku, potom pridajte do medvedieho cesnaku aj smotanu na šľahanie.

Krutóny

Krutóny pripravené do polievky s medvedím cesnakom.

Polievka z medvedieho cesnaku a krutónmi

Hotová polievka z medvedieho cesnaku s krutónmi.

Krutóny s polievkou

Krémová polievka z medvedieho cesnaku pripravená na ochutnávku.

Polievka z medvedieho cesnaku

Hotová polievka z medvedieho cesnaku s krutónmi = dobrú chuť! 🙂

Medvedí cesnak sa právom označuje ako jarný detoxikačný zázrak. Má nielen silné antibiotické účinky, ale pomáha prečisťovať črevá a podporuje trávenie. Taktiež je zdrojom vitamínu C a dokonca pomáha aj pri kožných ochoreniach. Skvelou výhodou je jeho široké využitie v kuchyni a každý si z medvedieho cesnaku môže pripraviť taký recept, ktorý najlepšie ulahodí jeho chuťovým bunkám. 🙂

 

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty