Ľadové kocky sa v našej rodine stali súčasťou sviatočného stola. Popri medovníčkoch a vanilkových rožkoch sú príjemným osvieženým najmä počas Vianoc. Ľadové kocky sú veľmi chutným a osviežujúcim dezertom, a preto si ich môžete pripraviť (aj) kedykoľvek v roku.
Receptov na ľadové kocky nájdete viacero a aj každý z receptov pozostáva z iného počtu “poschodí”. V niektorých je základom práve piškótové cesto spolu s pudingom, na iných nesmie chýbať zase šľahačka. Náš recept je tradičnejší, ale o to chutnejší a osviežujúcejší. Však posúďte sami!
Suroviny
Na cesto:
- 8 bielkov
- 8 lyžíc práškového cukru
- 8 lyžíc polohrubej múky
- ½ prášku do pečiva
- trochu teplého mlieka
Na plnku
- 1 vanilkový puding
- 1 čokoládový puding
- 600 ml mlieka
- 8 žĺtkov
- 8 lyžíc práškového cukru
- 500 g masla
Postup
Oddelíme si bielka od žĺtkov. Bielky vyšľaháme s práškovým cukrom dopenista.
K vyšľahaným bielkam pridáme postupne a pomaly 8 lyžíc polohrubej múky zmiešanej s práškom do pečiva. Podstatné je, aby sme mali bielka vyšľahané samostatne a múku pridávali veľmi opatrne.
Zmes zľahka premiešame a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme približne 25 minút.
Upečený plát potrieme teplým mliekom, aby sa nám lepšie spojili plnky, ktoré budeme pridávať.
Vyšľaháme žĺtka, práškový cukor a maslo. Najlepšie je, ak si maslo necháme trošku zmäknúť.
Upečený plát natrieme najskôr čokoládovou a následne vanilkovou plnkou. Na vanilkovú plnku postrúhame čokoládu alebo posypeme granko.
Ľadové kocky dáme stuhnúť do chladničky a podávame studené. Však preto sa nazývajú práve ľadovými kockami. 🙂
Fotorecept
Tipy na záver
Ľadové kocky môžeme na záver potrieť aj vyšľahanou šľahačkou. 🙂