Domáca tortilla

Aj vám poriadne zachutila tortilla tak, že sa jej neviete „dojesť“? A viete, že pripraviť si domácu tortillu je jednoduchšie a rýchlejšie, ako sa obuť a zájsť do obchodu a kúpiť si ju vo forme polotovaru? A že vám to ešte ani nenapadlo? Vyskúšajte náš originál tortilla recept a pripravte si domácu tortillu v akomkoľvek množstve. Recept vám nezaberie viac ako 30 minút.

Ako si pripraviť cesto na domácu tortillu?

Domáca tortilla je naozaj „chudobná“ na potrebné suroviny a väčšinu z nich máte určite aj doma. Veď posúďte sami.

Suroviny

  • 250 g hladkej múky
  • Pol lyžičky soli
  • Pol lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 120 ml teplej vody
  • 50 ml oleja (olivový/rastlinný)

Ako si pripraviť originál tortillu doma?

Domácu tortillu, samozrejme, ako všetky domáce produkty, nedokáže nahradiť žiadny kúpený (polo)tovar. Áno, tortillu si môžete kúpiť veľmi lacno už pomaly v akomkoľvek obchode, avšak chuť domácej tortilly sa nedá s tou kúpenou porovnať. Navyše, presne viete, aké suroviny ste do cesta použili a príprava domácej tortilly má veľkú výhodu, pretože je nenáročná a zvládne ju aj začínajúci kuchár.

Postup pri príprave domácej tortilly

1

Základom je vymiesiť cesto zo všetkých vyššie uvedených surovín. Do misy si teda dáme múku, soľ, prášok do pečiva, následne pridáme  teplú vodu a olej. Všetko poriadne vymiesime tak, aby nám z cesta vznikla jedna hmota.

2

My sme si robotu opäť uľahčili a nechali sme vymiesenie cesta na kuchynský robot. S pomocou hnietacieho nadstavca sme mali cesto hotové do 2 minút.

3

Hotové cesto vložíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky na 20 minút. Ostávajúci čas využijeme na prípravu mexickej plnky.

4

Cesto si vytiahneme z chladničky a rozdelíme na 6 rovnakých guliek. Cesto by sa nemalo lepiť, ale ak sa tak stane, pokojne ho trošku pomúčte. Každú guľku si vyvaľkáme natenko na veľkosť panvice. Pri vaľkaní sa snažme vytvoriť rovnomerný kruh, aby boli krásne okrúhle.

5

Hotové kruhy si opražíme na suchej panvici po dobu najviac 3 minút. Pražíme z každej strany, až kým sa placka nezačne nafukovať a nezačnú sa na nej tvoriť malé hnedé opražené kruhy.

6

Dajte si pozor na to, aby vám placky nestvrdli a vložte ich do mikroténového sáčka. Keď dokončíme všetky tortilly, pekne ich naplníme zmesou a zavinieme do wrapu.

Fotorecept originál domácej tortilly

Originálny spôsob namiesto vaľkania cesta je zobrazený v tomto videu, neskúšali sme, no vyzerá to naozaj jednoducho. 🙂

Ako zabaliť tortillu

Je mnoho spôsobov, ako naložiť s upečenou tortillou. Asi najčastejší recept je zabalenie tortilly do wrapu, ideálne tak, aby vám obsah tortilly nevytekal zo všetkých strán. A práve tento spôsob zabalenia vám rovno ukážeme, je veľmi jednoduchý a praktický.

Najskôr si preložte spodok tortilly a pridržte si ju.

Následne preložte ľavú stranu, pridržte a potom rovno aj pravú stranu tak, aby vám zmes nevypadala ešte pred zrolovaním.

Ako udržať tortillu mäkkú?

Pri opekaní tortilly sa vám môže stať, že akonáhle ju presuniete z panvice na tanier, okamžite vám stvrdne. Skúšali sme množstvo spôsobov, od mokrej utierky či hrnca s pokrievkou, no nakoniec jediné, čo zabralo nám, bolo vloženie horúcich tortíll do mikroténového sáčka. Môžete tak urobiť pre všetky tortilly naraz a určite ostanú mäkké až po moment servírovania.

original tortilla recept

Vložením teplých tortíll do mikroténového sáčku ich udrží mäkké až do servírovania.

 

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Cuketová polievka - fotorecept na 30 min

Recept na plnenú tortillu

Mexická tortilla je úžasná pochúťka a zároveň ideálny spôsob, ako si spestriť zaužívaný jedálniček. Domáca placka, mexická zelenina a 30 minút vášho času sú zárukou kvalitného obeda pre celú rodinu.

Múčna placka, tortilla, posuch – akokoľvek tento skvelý pokrm nazvete, určite si ho pripravte spolu s nami. Tortilla je známa najmä v Mexiku, kde sa vyrába z kukuričnej múky a tvorí základ mnohých národných jedál, ako napríklad burritos, tacos či quesadillas.

Už ani na Slovensku však nie je tento pojem úplne neznámy a poznáme ho z mnohých prevádzok, či už ako tortillu alebo ako wrap (zrolovaný plnený sendvič). A keďže u nás doma máme v obľube práve mexickú kuchyňu, rozhodli sme sa pripraviť si domácu tortillu plnenú pikantnou zmesou a chudým mäskom.

Ako si pripraviť plnenú tortillu?

Hoci je tortilla veľmi chutná aj sama o sebe, prečo si jej chuť nezvýrazniť skvelou náplňou? Existuje množstvo spôsobov a variácií, od zeleninových až po mäsové, čím môžete tortillu naplniť. My sme sa rozhodli pre kombináciu mäsa a zeleniny, konkrétne sme sa vybrali cestou mexickej náplne s morčacím mäskom. Môžeme skromne neskromne skonštatovať, že sa nám táto pochúťka vydarila, a preto by sme sa s vami veľmi radi podelili o recept na plnenú tortillu.

Suroviny na plnenú tortillu

  • 300 g morčacích pŕs (môžu byť aj kuracie)
  • Grilovacie korenie
  • Nasekaná chilli paprička
  • Soľ
  • 1 kyslá smotana
  • 1 plechovka mexickej zeleniny Bonduelle
  • Maslo

 

Postup

1

Vo woku si rozpustíme plátok masla. Umyté, vysušené a na kocky nakrájané morčacie prsia si dochutíme soľou a grilovacím korením.

2

Ochutené mäso pražíme na rozpálenom masle. Dôležité je, aby sa nám mäsko upražilo dochrumkava, takže ak vám napríklad pustí vodu, odlejte ju z woku a pražte dosucha.

3

K opraženému mäsu pridáme mexickú zmes a podusíme cca 3 minúty. Pred koncom pridáme kyslú smotanu a necháme prejsť varom. Kyslá smotana nielen zjemní, ale dodá zmesi aj tú správnu chuť.

4

Hotovú zmes odstavíme a pustíme sa do dokončenia cesta a praženia tortilly.

5

Cesto si vytiahneme z chladničky a rozdelíme na 6 rovnakých guliek. Cesto by sa nemalo lepiť, ale ak sa tak stane, pokojne ho trošku pomúčte. Každú guľku si vyvaľkáme natenko na veľkosť panvice. Pri vaľkaní sa snažme vytvoriť rovnomerný kruh, aby boli krásne okrúhle.

6

Hotové kruhy si opražíme na suchej panvici po dobu 3 minút. Pražíme z každej strany, až kým sa placka nezačne nafukovať a nezačnú sa na nej tvoriť malé hnedé opražené kruhy.

7

Dajte si pozor na to, aby vám placky nestvrdli a vložte ich do mikroténového sáčka. Keď dokončíme všetky tortilly, pekne ich naplníme zmesou a zavinieme.

Fotorecept plnenej tortilly

Tipy na záver

  1. Na opekanie tortilly použite palacinkovú panvicu a opekajte bez oleja na suchej panvici.
  2. Hotovú tortillu môžete servírovať aj prekrojenú na polovicu.
  3. Zvyšné cesto pokojne odložte do chladničky a vyvaľkajte aj na druhý deň.

© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty