RECEPT na zavárané LEČO od babičky – postup v 7 krokoch

Tentokrát sme sa pustili do prípravy zaváraného leča, preto by sme sa s vami radi podelili o tento skvelý recept na zavárané lečo.

Aj v dnešnej uponáhľanej dobe sme stále zástancom názoru, že niet nad zdravé domáce zaváraniny a pochutiny. Aj za toto však môžeme poďakovať práve našej babičke, ktorá sa vždy starala o naše domáce zásoby. Teraz, v čase, keď už aj my máme vlastnú domácnosť si oveľa viac vážime po domácky pripravené zaváraniny bez zbytočných konzervantov.

Ako teda pripraviť výborné zavárané lečo? Veľmi jednoducho! Otázkou však stále ostáva, aký podiel ingrediencií máme použiť. V našej domácnosti sa vždy uprednostňovalo použiť viac paradajok, než papriky. Naozaj je len na vás, koľko čoho sa rozhodnete použiť. Väčšina receptov odporúča dať nasledovný pomer:

  1. Paradajky cca 3kg
  2. Paprika cca 2kg
  3. Cibuľa cca 4-5 menších ks
  4. Soľ 2-3 polievkové lyžice
  5. Mletá sladká červená paprika 1-2 polievkové lyžice
  6. Olej 2 dlc
  7. Zaváraninové fľaše
 Lečo je veľmi jednoduché a zároveň veľmi zdravé zeleninové jedlo. K príprave sú potrebné len základné suroviny a to paradajka, paprika a cibuľa. K tomu sa pridá mletá paprika a soľ. Ide o pokrm typický pre maďarskú kuchyňu.
Nataly

Postup na zavárané lečo:

1. DOMÁCE PARADAJKY A PAPRIKY

Najdôležitejšie z celej prípravy je práve zabezpečenie kvalitných surovín na domáce zavárané lečo. Ak máte možnosť zaobstarať si paradajky a papriku práve z trhov, tržníc či z vlastnej záhradky, určite odporúčame. V prípade mletej sladkej papriky sme mali možnosť zohnať pravú maďarskú papriku, ktorá leču dodáva nielen výraznú chuť, ale i dokonalú červenkastú farbu.

2. UMÝVANIE A KRÁJANIE

Keď sa nám už podarilo zadovážiť si všetky suroviny, mohli sme sa veselo pustiť do čistenia a umývania. Najskôr si očistíme cibuľu a následne ju nakrájame na menšie kocky. Poriadne umyjeme papriku a zbavíme ju jadierok a nakrájame na pásiky. Z paradajok odstránime stopky, umyjeme ich a pokrájame na kocky, prípadne mesiačiky. My sme sa priklonili ku kockám 🙂

3.ORESTOVANIE CIBULE

Medzitým si pripravíme väčší hrniec s približne 2 dcl oleja, na ktorom orestujeme cibuľku. Následne pridáme papriku, ktorú osolíme a rovnako orestujeme. Keď bude paprika mäkšia, obsah hrnca klesne zhruba o polovicu. Pridáme pol litra vody a dusíme pod pokrievkou až do zmäknutia (približne 15-20 minút).

4. DUSENIE PARADAJOK

Pridáme paradajky a opäť podusíme, až kým nezačnú púšťať šťavu. V tejto fáze sú už paradajky polomäkké. Pripravíme si mletú papriku v pohári, kde je približne 1 dcl vody a rozpustíme ju v tejto vode.

5. PRIDANIE PAPRIKY

Celú zmes zalejeme paprikou s vodou a varíme ešte asi 15 minút.

TIP od nás: Určite do zmesi nesypte suchú papriku, pretože by mohlo lečo začať horieť, čo by bola veľká škoda.

6. PRÍPRAVA POHÁROV NA LEČO

Kým sa nám dovarí lečo, pripravíme si zaváraninové poháre, do ktorých nalievame horúcu zmes (približne 1-2 cm od od okraja).

7. STERILIZÁCIA LEČA

V poslednom kroku už len viečkujeme a sterilizujeme na plechu s teplou vodou v rúre. Do plechu nalejeme asi trištvrte vody a až potom naukladáme fľaše. Odporúčame na 15-20 minút pri teplote 180 stupňov. Poháre poukladáme hore dnom na utierku a prikryjeme dekou.

TIP od nás: Nám sa veľmi osvedčilo zavárané lečo označiť dátumom výroby 🙂

Podelili sme sa s vami o recept, ktorý máme osvedčený, no samozrejme, ak vám záhradka či babička dopriala aj inú vzácnu zeleninu, do zaváraného leča môžete pridať či už cuketu, patizón, prípadne baklažán. Výsledkom bude tiež skvelá zmes, ktorú môžete použiť na prípravu nejakého toho sotééčka 🙂 Aj takýmto spôsobom si môžete zabezpečiť vzácne zásoby na skvelé domáce jedlá, ktoré len tak ľahko v obchode nekúpite.

A ďalej si prečítam ešte ..  RECEPT na zavárané uhorky od babičky - postup v 10 krokoch

Fotorecept

Paprika na lečo

Všetky suroviny na lečo nájdeme na tržnici: paradajky, papriku a cibuľu aj s aktuálnymi cenami

Paradajky na lečo

Domáce paradajky na lečo nájdeme na tržnici, aj s aktuálnymi cenami

Príprava leča

Takto vyzerá už zavárané lečo na orestovanej cibuľke

Videorecept

Zavárané lečo s vajíčkom na raňajky

My sme si ušetrili ešte aj nejaké zásoby z minulého roka a v sobotu sme si pochutili na raňajkách v znamení leča s vajíčkami. Ide o veľmi jednoduchý a chutný recept. Potrebovali sme len domáce lečo, cibuľku, soľ a hladné brušká. Na miernom ohni sme orestovali 1 cibuľku do zlatista, hneď na to pridali menšiu zaváraninovú fľašu leča, povarili 3 minútky a pridali vajíčka podľa chuti a hladu 🙂 My sme si pripravili lečo z dvoch vajíčok a úplne nám to stačilo.

Lečo na raňajky

Zavárané lečo pripravíme na orestovanej cibuľke

Lečo s vajíčkom

Do pripraveného lečo sme pridali dve vajíčka.

Lečo s chlebíkom

Výsledné sobotné raňajky: zavárané lečo s vajíčkami a chlebíkom

Z vašich postrehov

Terka

Presne takto zaváram lečo aj ja. Len jeden detail a to taký, že paradajky dávam do hrnca skôr a keď začnú vrieť, pridám do hrnca papriku. Konzervant nedávam žiadny, ešte sa mi nikdy nepokazil ani jeden pohár, tak zatiaľ nebol dôvod kaziť lečo o konzervant.

Božka

Robím to podobne, ale lečo zamrazujem. Ideálne napríklad do guláša, keď viem vopred, že idem robiť guláš. Lečo úžasne dochutí guláš. Zároveň ja nikdy ale nepridávam soľ.

Zuzu

Soliť solím, radšej neriskujem. Minule sa mi všetky chytili a musela som ich všetky vyhodiť, škoda paradajok a papriky. Kebyže som aspoň prišla na to, prečo sa mi lečo pokazilo … Preto už radšej so zavaranym lecom neexperimentujem.

Mirka

Počula som, že je lepšie dať o približne kilo viac paradajok ako papriky, ak chcete mať chuťovo skvelé zavarane leco. Čiže u mňa to bolo 5 kg papriky a 6 kg paradičiek. Cibuľu nedávam. Takéto lečo potom môžete smelo použiť do guláša, prípadne len tak do mäsa. Cibuľku len pridám orestovanú, ak idem pripraviť lečo s klobáskou či špekačkou. Je to výborná pochúťka !

Tomáš

Robievam vždy bez cibule. Tú si potom dodatočne orestujem čerstvú a potom pridám zavarane leco. Presne, ako sa tu píše. 🙂

Iveta

Tento rok asi pár pohárov skúsim aj s cuketou, čítala som, že to lecu pridá chuť. Keď už mám cukety plnú záhradu a chutí mi aj cuketová polievka, tak prečo ju nevyskúšať aj s lečom? Ináč ja nesolím vôbec a takto môžem lečo použiť naozaj všade, najviac do gulášu, tam je to najchutnejšie.

Stano

U nás sa roky pripravuje zavarane leco aj s cibuľou, olejom a aj soľou. Držíme sa tohto pomeru – 1 kg paradajok, 1,5 kg papriky a pol lyžičky soli + 2 PL oleja.

Táňa

Zavarane leco som vždy robila postupom, zeleninu som podusila a potom sterilizovala. Vždy aj s cibuľkou.

Luc

Zavarane leco je úplne super, robím ho presne rovnako – paradajky + paprika + cibuľa. No ja som sa naučila na záver pridávať ešte aj lyžičku tymiánu.

Maťa

Ja lečo pripravujem nasledovným spôsobom, paradajky, papriku a cibuľku udusím a rovno vriace z hrnca lejem do pohárov. Uzavriem a nechám v deke vychladnúť aspoň 2 dni. Už 4 roky rovnaký postup od babičky na zavárané lečo a nikdy so žiadnymi problémami či plesňami. 🙂

Máte svoj vlastný spôsob prípravy leča? Dajte nám o ňom vedieť do komentára.

Čítajte ďalej

RECEPT na zavárané LEČO od babky - postup v 7 krokoch | FoodFest.sk
  • Hodnotenie receptu
5
Hodnotenie: 5.0 (2 hlasov)
Sending

Komentáre k článku: RECEPT na zavárané LEČO od babičky – postup v 7 krokoch

  1. terezkaterka 12. októbra 2018 at 14:04 #

    Vďaka za článok. Neviem, prečo dávať do leča mletú papriku.

  2. František 15. októbra 2018 at 09:29 #

    Ja lečo nesterilizujem horúce ho dam do fliaš a prikryté pod dekou necham odležať. Robíme to tak každý rok a ušetrí to kopu času.

Pridaj komentár

*

code

Zdieľaní
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty