Zaváraná cvikla – foto postup v 6 krokoch | FoodFest.sk

Zaváraná cvikla (správne nazývaná červená repa) sa vďaka obrovskému množstvu živín čoraz viac vyskytuje ako synonym pre prírodný liek či obyčajnú prevenciu. Staré mamy cviklu samotnú označovali aj ako ,,bojovníka” proti rôznym ochoreniam. Počuli ste niekedy takýto prívlastok pre červenú repu? My veru áno! A preto sme sa rozhodli pustiť sa do prípravy zaváranej cvikly a zabezpečiť si tak prirodzený prísun železa, vápnika, fosforu, horčíka a mnoho ďalších živín či vitamínov. Tak aj vy sa pustite do prípravy zaváranej cvikly, a to s našim overeným receptom 🙂

Postup na zavárané cviklu v 6 rýchlych a jednoduchých krokoch:

1. Príprava surovín a varenie

Samozrejme, ak chcete z cvikly vyťažiť čo najviac vitamínov a živín, poobzerajte sa po možnostiach zabezpečiť si domácu cviklu, či už od starých mám, známych či z tradičných trhov. Na nás sa usmialo šťastie, pretože máme v rodine nadšenca záhradkára, ktorý nás zásobil domácou cviklou z vlastného poľa 🙂 Túto cviklu sme starostlivo zbavili väčšej špiny, blata a dali sme ju do veľkého hrnca variť neošúpanú približne na hodinu v závislosti od veľkosti. Priebežne cviklu kontrolujeme, či už medzičasom v strede nezmäkla (skontrolujeme vidličkou).

Najvhodnejšie sú stredne veľké červené repy. My sme si však povedali, že darovanému koňovi sa na zuby nepozerá, no nie? 🙂 Po uvarení necháme cviklu chvíľku na vzduchu nech ochladne a následne ju ponoríme do studenej vody. Šupka sa nám uvoľní a my ju môžeme veselo olúpať. Prípadne, ak ostanú ešte nejaké časti neošúpané, použijeme nožík. Niekto ju zvykne olúpať ešte teplú, ale nám sa osvedčilo šupku odstraňovať až za studena.

2. Krájanie/strúhanie:

Cviklu si postrúhame na strúhadle, prípadne nakrájame tak, ako to vyhovuje nám (či už hranolčeky, plátky alebo niekto má rád zaváranú cviklu nakrájanú na kolieska). My sme sa rozhodli strúhať na strúhadle, pretože tak sa nám konzumuje najlepšie.

3. Príprava nálevu:

2 litre vody, ½ balíka mletej rasce, môžeme dať aj lyžičku celej,  ½ nakladača, 0,6 kg cukru, ½ ocot, 2 lyžičky soli. Všetky ingrediencie zmiešame a dáme spolu povariť. Uvedený nálev je vhodný použiť na cca 5 kg cvikly.

4. Plnenie zaváranej cvikly:

Samozrejme, najskôr si pripravíme zaváraninové fľaše podľa preferencií. Nám sa osvedčilo plniť skôr menšie fľaše, ktoré sú spratnejšie aj v prípade, že si pochutinu, akou je zaváraná cvikla zoberieme do práce 🙂 Nezabúdajme však na to, že ešte pred samotným plnením sa na dno pohára vopred nadávkujeme nálev, aby zaberal ¼ objemu pohára, čo zodpovedá:

  • Pri pohári s obsahom 370 ml asi 90 ml nálevu
  • Pri pohári s obsahom 720 ml asi 180 ml nálevu
  • Pri litrových pohároch asi 250 ml nálevu.

Do pohárov s nadávkovaným nálevom plníme nakrájanú alebo postrúhanú cviklu tak, aby vrchná vrstva spolu s nálevom siahala asi 10 mm pod okraj pohára.

5. Sterilizácia:  

Pri teplote 80 až 85 stupňov trvá sterilizácia zaváranej cvikly pri pohároch do obsahu 720 ml približne 20 minút.

6. Uskladnenie:

Rovnako, ako v prípade ostatných zaváranin, odporúčame zaváranú cviklu obrátiť hore dnom a zabaliť do deky. My ju zvykneme (ako väčšinu zaváranín) aj označiť lepkami s dátumom zavárania 🙂

Zaváraná cvikla s chrenom

Zaváraná cvikla s chrenom patrí taktiež medzi veľmi obľúbené zaváraniny. Chren dodáva cvikle potrebnú (výraznú) chuť. S chrenom však treba zaobchádzať opatrne, pretože má naozaj výraznú a špecifickú chuť. Hoci je veľmi veľmi zdravý – najmä ten vykopaný zo záhradky. Každý si teda pridá chren podľa chuti. Chren sa musí čo najjemnejšie nastrúhať, aby pri konzumácii nepôsobil rušivo. S nakrájanou cviklou sa chren poriadne premieša a potom sa plní do pohárov rovnako pri recepte zaváranej cvikly bez chrenu.

Aký vzácny zdroj je teda cvikla (zaváraná cvikla)?

  • Prevencia proti rakovine
  • Posilňuje srdce
  • Výborná pri detoxikácii organizmu
  • Bohatá na vitamíny (A,B,C, K), železo, selén, fosfor, zinok, horčík, meď, vápnik, kyselinu listovú….
  • Zdroj vielkovín, sacharidov a zdravých tukov
  • Podporuje funkciu pečene aj obličiek
  • Posilňuje vlasy aj nechty
  • Znižuje vysoký cholesterol
  • Odporúča sa taktiež aj pri chudnutí: slúži nielen ako doplnok stravy, ale má vysoko močopudné účinky, čo telu prospieva.

Aby ste však mohli sami posúdiť, či je cvikla vhodná pri chudnutí, pozrite si nutričné hodnoty zaváranej cvikly (uvedené pre 100 g):

41 kcal/172,2 KJ

Tuk – 0,1

Bielkoviny– 2,1 g

Sacharidy– 9,2 g

Vláknina– 3,2 g

Voda – 84 g

Veríme, že vďaka nášmu receptu si cviklu (pre mnohých možno doteraz vnímanú ako nelákavú zeleninu) obľúbite a zaradíte do svojho jedálnička 🙂 Na chuť tejto skvelej domácej zaváranin si určite prídu aj vaše malé ratolesti. Však zaváraná cvikla pre deti môže byť skvelým doplnkom vitamínov či živín už v detstve.

Fotorecept

cvikla - červená repa

Naša tohtoročná úroda cvikle

cvikle

Cvikle osupeme

Cviklu po uvarení ošúpeme ako zemiaky. Ide to jednoducho a rýchlo.

Nakrájaná cvikla

Uvarenú a ošúpanú cviklu nakrájame na kocky, prípadne postrúhame.

červená repa v pohároch

Zásoby zavarenej cvikly na zimu 🙂

Fórum

Anka

Zavarana cvikla mi chutí a to aj bez feniklu. Ak ho nepoužívate, tak by vám možno až tak nesadol, aj keď zas nejde ho tam tak veľa.

Miška

Aj u nás sa takto zavára cvikla. Cviklu na kocky nemám rada, takto je oveľa, oveľa lepšia a chutnejšia. A s chrenom nehovoriac! To aj s obyčajným chlebíkom zjem.

Jozef

Toto je môj každoročný recept na zaváranú cviklu. Celej rodine chutí a nikto nenamieta:

3 l vody,

1/2 kg cukru,

1/2 l octu,

aníz alebo rascu (čo chceš z toho).

1 deko

fenykel.

Ja som to skúšala aj kombinovať – do cvikly som primiešala hlávkovú kapustu, čo mi zostala z nakladania do súdku v pomere 1:1. Bolo to tiež veľmi super. Dá sa s tým experimentovať. Zbytok už určite vieš.

Tatiana

Môj postup na zaváranie červenej repy je rovnaký, ale bez deka a pridávam strúhaný chren. Ak zháňate recepty na DIA, ja nedávam cukor, ale na jednu fľašu 1 tbl Spolarinu, inak všetko tak, ako pri sladkom.

Mirka

Snáď poslúžim aj mojím receptom na zaváranú cviklu:

2-3 menšie cvikle , soľ , 2 lyžice nastrúhaného chrenu , 1 šálka vody, 2 kocky cukru , 3-4 lyžice octu , 1 lyžica oleja a ešte anýz.

Cviklu uvarím v slanej vode, olúpem, postrúham, pridám chren a anýz a olej. Krátko povarím vodu s octom, soľou a cukrom , nechám vychladnúť a potom nalejem na cviklu.

Tomo

Ja cviklu uvarím vo vode, ošúpem za horúca a pridám zostrúhaný chren. Uvarím si asi 1l vody s cukrom, soľou a kmínom. Nálev ochladím a zalejem cviklu, všetko spolu premiešam a kladiem do pohárov. Sterilizujem asi 10min.

Bez chrenu sa u nás cvikla ani nemôže robiť. Chren robí cvikli dobrú chuť, zo začiatku štípe, ale po čase prejde cviklou a je jemnejší.

Lucik

Zavarana cvikla je veľmi zdravá a môže sa jesť celý rok, preto netreba pri zaváraní šetriť. Môj recept používala snáď ešte aj prababka 🙂

Uvarenú a očistenú cviklu nastrúhať na strúhadle s väčšími okami aj trochu chrenu, zaliať studeným nálevom. Následne 2 litre vody zvariť s 7 dcl octu 1/2 kg cukor,2lyžičky soli rasce, štipka feniklu spolu uvariť, nechať vychladnúť a hotovo. Dobrú chuť 🙂

Máte lepší recept na zaváranie cvikly? Podeľte sa s ním a napíšte nám do komentára.

Čítajte ďalej

Zaváraná cvikla - foto postup v 6 krokoch | FoodFest.sk
  • Hodnotenie receptu
5
Hodnotenie: 5.0 (1 hlasov)
Sending
Zatiaľ bez komentára. Buďte prví

Pridaj komentár

*

code

Zdieľaní
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty