Špargľová polievka

Špargľová polievka

Zdravá a lahodná krémová špargľová polievka aj pre vášho chlapa 🙂

Výborná jarná polievka, ktorej príprava je jednoduchá a zároveň dodá mnoho zdravia – delikátna špargľová polievka na dva spôsoby len pre vás. A pritom jej príprava nepotrvá dlhšie než 30 minút. 🙂

S príchodom jari je neodmysliteľne spojená aj sezóna špargle. Špargľa je trváca rastlina, ktorá bola lahôdkou už v staroveku. Mohli si ju však dovoliť len bohatí, preto ju nazývali kráľovskou zeleninou. Dnes sa však (už našťastie) pestuje po celej Európe a dajú sa z nej pripravovať studené i teplé predkrmy, šaláty, hlavné jedlá, koláče, ale aj polievky.  Špargľa je jarnou zeleninou, ktorú môžete zbierať v záhrade ako jednu z prvých a v rovnakom čase sa začína objavovať aj v supermarketoch.

Zo všetkých receptov zo špargle nám najviac učarovala špargľová polievka, ktorá chutí celej rodine. Ponúkame vám hneď 2 rôzne recepty na polievku zo špargle, či už zo zelenej alebo aj bielej špargle. Ale všetko krok za krokom, od prípravy špargle až po samotný recept s fotkami pre uľahčenie prípravy. Dobrú chuť! 🙂

Špargľová polievka, ktorú si môžete pripraviť spolu s nami je ideálnym spôsobom, ako využiť čerstvú špargľu. Pravá špargľová polievka je tá, ktorú si pripravíte doma s láskou. Na jej prípravu potrebujete naozaj základné suroviny a len pár minút vášho času.

Výborná aromatická polievka sa zvyčajne podáva s opekanými chlebíkmi či cesnakovou hriankou. Táto skvelá lahôdka si získa srdcia aj tých najväčších odporcov zeleniny! To vám garantujeme!

Špargľová polievka

Suroviny

  • 500 g zelenej špargle
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 750 ml vody alebo vývaru
  • 2 cibule
  • 2 zemiaky
  • maslo
  • soľ
  • čierne korenie

Postup

1

Cibuľu si nakrájame nadrobno a opražíme na masle.

2

K cibuli pridáme ošúpané a na malé kocky nakrájané zemiaky.

3

Zemiaky chvíľku popražíme s cibuľkou a pridáme trošku vody tak, aby boli zemiaky ponorené vo vode. Zemiaky povaríme 10 minút.

4

Medzitým si pripravíme špargľu – umyjeme si ju a nakrájame na malé kúsky – približne 2 cm veľké. Strapkaté konce špargle nepoužívame.

5

Pokrájané kúsky špargle pridáme k uvareným zemiakom, dolejeme do hrnca vody takmer do plného hrnca a varíme približne 15 minút.

6

K uvarenej špargli pridáme soľ a korenie.

7

Celú zmes zmixujeme ponorným mixérom, prilejeme smotanu na šľahanie a necháme prevrieť približne 5 minút.

8

Chutná a zdravá špargľová polievka je na svete.

Fotorecept

Špargľa Špargľová polievka Špargľa nakrájana Špargľa Špargľová polievka Špargľová polievka Špargľová polievka Špargľová polievka

Špargľová polievka

Krémová špargľová polievka s kari

Ak máte doma zásoby bielej špargle, vôbec to nevadí, pretože poznáme skvelý recept na špargľovú krémovú polievku s kari.

Suroviny

  • 1 kg bielej špargle
  • 2 šalotky
  • 1 veľký zemiak
  • plátok masla
  • soľ
  • lyžička kari korenia
  • ½ lyžička cukru
  • 750 ml vývaru alebo vody
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • niekoľko lyžíc strúhanky

Postup

1

Bielu špargľu si očistíme, zbavíme sa drevnatých častí a nakrájame ju na kúsky. Odkrojené špičky prepolíme a dáme bokom.

2

Šalotky očistíme a nakrájame nadrobno. Rovnako očistíme aj zemiak.

3

Na kúsku masla opečieme kúsky špargle (bez špičiek), cibuľu aj zemiak, posypeme soľou, cukrom a kari korením. Všetko premiešame.

4

Zalejeme vývarom alebo vodou a následne pridáme šľahačkovú smotanu.

5

Privedieme do varu, prikryjeme a varíme približne 20 minút.

6

Na panvici na masle opečieme špičky, ktoré nám ostali dochrumkava. Dochutíme ich soľou, korením a štipkou cukru. Zvlášť opečieme na masle strúhanku.

7

Hotovú polievku rozmixujeme dohladka a podávame s opečenýmu špičkami špargle a strúhankou.

Špargľová polievka

Ako si však pripraviť krémovú šparľovú polievku aj bez smotany?

Ak preferujete jednoduchšiu, rýchlejšiu a ľahšie stráviteľnú verziu špargľovej polievky, odporúčame použiť menej vody či vývaru a naopak pridať viac zeleniny a zo 3 zemiaky naviac a dostanete rovnako chutnú polievku s krémovou konzistenciou. Ďalší skvelý tip spočíva v použití bieleho gréckeho jogurtu namiesto smotany.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Uskladnenie cesnaku: 3+ tipy ako skladovať cesnak (foto)

Nutričné hodnoty špargľovej polievky

Z hľadiska nutričných hodnôt vyzerá 1 porcia špargľovej polievky nasledovne:

Nutričné hodnotyHodnoty
Kalórie93 kcal
Bielkoviny18 gramy
Tuky0,9 gramy
Cukry1,6 gramov
* ide o priemerné hodnoty, ktoré sa môžu líšiť procesom spracovania, čerstvosťou surovín či objemom

Účinné látky špargle

Ak ste aj vy fanúšikom tohto zdravého zázraku, určite poznáte mnohé ďalšie recepty, ako z neho vyťažiť čo najviac. Hneď ako začne obdobie špargle, u nás doma vymýšľame rôzne nové recepty a špargľa má v našom jedálnom lístku prioritné postavenie.

Nie nadarmo sa hovorí, že by sme mali variť počas roka najmä zo surovín, ktoré nám dané obdobie ponúka, pretože každá zelenina či ovocie je najchutnejšie práve v jeho sezóne. Okrem iného si zachováva aj potrebnú dávku vitamínov.

Špargľa je bohatá na bielkoviny, obsahuje aj vlákninu, no významné zastúpenie majú aj vitamíny A, B1, B2, C, E, niacín, horčík, aminokyseliny a ako bonus je aj nízkokalorická.

Jej konzumácia sa aj preto odporúča pri problémoch s obezitou či cukrovkou. Čoraz viac sa o nej hovorí ako o účinnom lieku proti rakovine. Špargľa tiež pôsobí močopudne, čím pozitívne pôsobí na činnosť obličiek, znižuje krvný tlak a zvyšuje činnosť srdca.

Tipy na záver

  • hoci hustotou sa podobá na pravú paradajkovú polievku, mnohí si k polievke so špargľou pripravia cesnakovú hrianku či opekané chlebíky
  • pre zvýraznenie chute môžete na záver pokvapkať polievku kvapkami citrónovej šťavy
  • ak máte radi hustejšiu verziu polievky, pridajte si na záver do horúcej špargľovej polievky nastrúhaný parmezán
  • dozdobte čerstvými bylinkami, ideálne čerstvým medvedím cesnakom alebo petržlenovou vňaťou

Vaše postrehy

Mirka

Noo … bol to môj prvý experiment zo špargle, pretože v rodine sme nikdy nič so špargľou nerobili. No dopadlo to na výbornú, tento recept je vynikajúci a naozaj chutný. Len tak ďalej!

Eva

Skúsim určite, ale neviem, či sa dá robiť polievka len z čerstvej špargle zo záhrady alebo môže byť aj zo supermarketu.

Žanet

Skvelé! Špargľová polievka mne strašne evokuje už prichádzajúcu jar/leto. Možno aj preto mi tak chutí, keďže teplo milujem. Ale naozaj, polievka chutí aj manželovi, hoci v nej nie je mäso. Ešte sad á dochutiť citrónom – pár kvapiek, či červenou mletou paprikou a bude ešte lepšia a farebnejšia.

Katarína

Táto lahodná polievka je ako z obrázku, už len čerstvé bylinky (vňať) mať doma a idem na súťaž vo varení. Špargľa opäť nesklamala a ja už teraz viem, že si ju vypestujem aj o rok. 😊 Mne celkovo veľmi chutia krémové polievky a táto je ešte aj trochu hustejšia, naozaj lahodná!

Peťa

V čase chudnutia sú zeleninové polievky viac ako nevyhnutné, tak nápad so špargľovou polievkou sa vôbec nerodil ťažko. Hoci som skúsila krémovú (fantastická), nabudúce vyskúšam aj bez smotany a porovnám. Ale už som u viacerých počula, ako hlavne muži nemajú radi špargľu (alebo zeleninu celkovo), no s polievkou zo špargle problém nemali, čo je viac ako povzbudzujúce. 🙂

Čítajte ďalej:

Zhrnutie receptu
recipe image
Recept
Špargľová polievka 🍲 ᴥ Recept do 30 min s FOTO
Publikované
Čas prípravy
Čas pečenia
Celkový čas
Hodnotenie
51star1star1star1star1star Na základe 3 hlasov

,

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty