Moravské koláče

Moravské koláče určite netreba nijako špeciálne predstavovať. Neodolateľnú vôňu čerstvo pečených moravských koláčov pozná pravdepodobne každý z nás. Moravské koláče ku nám prišli z územia našich západných susedov, postupne sa rozšírili aj na naše územie a bleskovou rýchlosťou sa udomácnili v mnohých slovenských príbytkoch.

Táto voňavá a nadýchaná špecialita v minulosti nemohla chýbať na žiadnej tradičnej svadbe. Jej lahodná chuť sa nám spája tiež s prázdninami u našich babičiek a v súčasnosti sa moravské koláče v mnohých rodinách stali základom rodinných osláv či krstín. Moravské koláče sú nielen veľmi chutné, mäkučké, ale tiež spratné – či už na desiatu pre deti do školy alebo na rodinné výlety.

Moravské koláče

Najviac nám Moravské koláčiky chutia v zime, nehovoriac o posedení pri káve.

Tradičné moravské koláče sa pripravujú z kysnutého cesta, hoci v súčasnosti existuje viacero jeho odmien. Niektoré gazdinky môže práve príprava kysnutého cesta odradiť, ale ak sa raz naučia toto cesto pripravovať, zaručene túto znalosť budú využívať aj na viacero receptov a častokrát ich zachráni napríklad pri príprave obeda alebo pochutiny pre návštevu.

Áno, príprava moravských koláčov je trošku zdĺhavejšia, ale ani zďaleka nie je taká náročná, ako sa o nej hovorí. Ak sa vybavíte malou dávkou trpezlivosti a do koláčikov pridáte tajnú ingrediencu – lásku, tak výsledok bude ohromujúci. Všetko vynaložené úsilie si teda v závere nájde svoje uplatnenie. Kysnuté moravské koláčiky sa pripravujú s rôznymi obmenami či plnkami a vydržia mäkkučké aj na druhý či tretí deň.

Pripravte si teda túto nadýchanú špecialitu spolu s nami a verte, podráždite čuchové bunky všetkých vašich susedov 🙂 My sme sa rozhodli tentokrát pripraviť si tvarohové moravské koláče. V recepte však nájdeme aj postup na makovú a orechovú plnku.

Suroviny na kvások

  • 1 sušené droždie
  • 1 lyžička cukru
  • 2 dcl teplého mlieka

Suroviny na cesto

  • ½ l teplého mlieka
  • 2 lyžice cukru
  • 25 ks sacharínu
  • 1 kg polohrubej múky
  • 1 lyžice sušeného mlieka
  • 1 lyžička soli
  • 2 celé vajíčka
  • 3 dcl oleja

Suroviny na mrveničku

  • 100 g kryštálového cukru
  • 160 g hrubej múky
  • 100 g roztopeného masla

Suroviny na tvarohovú plnku

  • 300 g jemného hrudkovitého tvarohu
  • 2 ks vanilínový cukor
  • 2 vajíčko
  • 2 hrste hrozienok

Suroviny na potretie

  • 2 ks žĺtka
  • 1 lyžica mlieka

Taktiež budeme potrebovať slivkový lekvár na vrch moravských koláčov.

Postup

1

Najskôr si pripravíme kvások a to tak, že do misky dáme teplé mlieko s lyžičkou cukru a následne v nich rozdrobíme droždie.

2

Kvások si pokojne pripravujem do misky, v ktorej budem následne miesiť cesto. Necháme ho 10 minút “postáť” na teplom mieste. Môžeme sledovať, ako sa kvások postupne zväčšuje.

3

Keď nám kvások vykysne, pustime sa do miesenia cesta.

4

Ku kvásku pridáme všetky potrebné suroviny na cesto a vymiesime ručne alebo s pomocou kuchynského robota a háku na hnietenie cesta. Správne vymiesené cesto sa odliepa od stien misky, čiže v tomto momente môžeme vypnúť kuchynský robot.

5

Hotové cesto ešte posypeme troškou múky a necháme kysnúť na teplom mieste približne 40 minút. Odporúčame ho aj zakryť utierkou.

6

Kým nám kysne cesto, pripravíme si plnku a posýpku.

7

Tvaroh vysypeme do väčšej misky, pridáme vanilínový cukor, celé vajíčka, hrozienka a lyžičkou premiešame. Takto vyzerá príprava tvarohovej plnky, ktorú ideme používať my.

8

Príprava posýpky je tatiež veľmi jednoduchá. Na sporák dáme roztopiť maslo, ktoré následne vylejeme do zmesy z hrubej múky a kryštálového cukru. Miešame dovtedy, kým sa celá zmes nespojí. Konzistenciu posýpky môžete vidieť na obrázku.

9

Pripravíme si dosku, na ktorej hotové cesto ešte ručne trošku prepracujeme a rozdelíme ho na 4 rovnaké časti.

10

Dosku si pomúčime polohrubou múkou, vyvaľkáme si prvú časť cesta na hrúbku približne 0,5 cm a pomocou väčšieho pohára alebo väčšieho vykrajovátka vykrajujeme kruhy.

11

Do stredu kruhov pridáme tvarohovú plnku, zabalíme tak, že chytíme dve strany kruhu a navrchu ich spojíme a rovnako tak zvyšné dve strany. Buchtičku potom prevrátime a ešte prepracujeme zospodu. Plnku v kolieskach teda zabalíme tak, aby vznikli malé buchty.

12

Na hotových buchtičkách urobíme prstom zvrchu malú dierku, do ktorej pridáme lekvár. Hotové buchtičky poukladáme na plech potretý herou, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom s mliekom a na záver na ne pridáme mrveničku. Moravské koláče poukladáme na plech ďalej od seba, aby sa počas pečenia nezlepili.

13

Pečieme v predhriatej rúre asi 20 minút pri teplote 200 °C dozlatista.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Tvarohový cheesecake s malinami

Fotorecept

Pozrite si našu fotogalériu pečenia moravských koláčov. Po kliknutí na obrázok dostanete obrázok v ešte lepšej kvalite.

 

Tipy na záver

Ako sme spomínali aj vyššie, moravské koláče môžeme pripravovať s rôznymi obmenami a plnkami. Pokojne si pripravte aj makovú či orechovú plnku, prípadne naplňte koláčiky iba lekvárom, ktorý máte doma. K moravským koláčom sa však odjakživa používa najmä slivkový lekvár. Avšak, fantázii sa medze nekladú 🙂

Orechová plnka:

  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 150  ml horúceho mlieka
  • 3 lyžice kryštálového cukru

Maková plnka: 

  • 2000 g mletého maku
  • 160 ml horúceho mlieka
  • 2 lyžice medu
  • 1 vanilínový cukor

V prípade, že by vám ostala napríklad mrvenička, pokojne ju odložte do chladničky a spotrebujte pri najbližšej príprave moravských koláčikov. Ak sme z uvedenej dávky upiekli veľké množstvo koláčov, pokojne im môžete aj zamraziť.

Určite ich však nechajte vychladnúť a následne vložte do nádoby s vrchnákom. Odporúčame ich spotrebovať do jedného mesiaca a rozmrazovať prirodzeným spôsobom. Prípadne odporúčame upiecť moravské koláče aj z polovičnej dávky, ak nemáte v obľube mrazenie koláčov a ste si istí, že z tejto väčšej dávky všetky nespotrebujete.

Čítajte ďalej:

Zhrnutie receptu
recipe image
Recept
Moravské koláče ᴥ Tradičný recept, ktorý zvládne každý!
Publikované
Čas prípravy
Čas pečenia
Celkový čas
Hodnotenie
41star1star1star1stargray Na základe 6 hlasov

,

Upozorni ma na
guest
2 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
Miro
Miro
6 mesiace dozadu

To skutočne sa dáva do cesta 25 ks sacharínu?

2
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty