Paradajková polievka patrí určite medzi tradičné a veľmi obľúbené polievky v mnohých rodinách. Vďaka svojej neodolateľnej chuti a výživnej hodnote sa stala jednou z najobľúbenejších aj u nás. 🙂 Dokáže nielen dokonale uspokojiť chuťové poháriky, ale i poriadne zasýtiť a zahriať, čo sa skvelo hodí počas chladných zimných dní. A počas teplejších mesiacov si “aspoň” pochutíme. 🙂
Keďže príprava paradajkovej polievky nie je vôbec náročná – ani z hľadiska času, ani z hľadiska surovín, pripravujeme si ju doma pomerne často. Tak prečo si aj vy nedoprajete túto skvelú taliansku pochúťku? Vyskúšajte náš overený recept na paradajkovú polievku a určite si ho zamilujete!
Čo potrebujeme?
- 1 väčšiu cibuľu
- 3 strúčiky cesnaky
- 2 konzervy lúpaných paradajok (prípadne môžete použiť aj čerstvé paradajky)
- 2 – 3 bobkové listy
- 1 lyžica cukru
- olivový olej
- bazalka (čerstvá, prípadne sušená)
- tymián
- soľ, korenie podľa chuti
- 1 mozzarella, prípadne parmezán
Postup:
Pripravíme si suroviny potrebné na úžasne hustú a chutnú talianskú paradajkovú polievku. Nachystáme si teda cibuľku, cesnak, lúpané paradajky, bobkový list, cukor, soľ a koreniny. V úvode si ošúpeme cesnak a cibuľku, ktorú nasekáme na drobné kúsky.
Do väčšieho hrnca nalejeme olivový olej (podľa potreby) a rozpálime na poriadnom ohni. Keď je olej dostatočne rozpálený, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a popražíme dozlatista. K cibuľke pridáme rozpučený cesnak a naozaj krátko opekáme spolu s cibuľkou.
K opraženej cibuľke a cesnaku “vylejeme” lúpané paradajky z konzervy. Zvykneme kupovať talianske lúpané, prípadne celé paradajky. Pridáme aj trošku vody, prípadne vývaru. K paradajkám pridáme aj bobkové listy, ktoré dodávajú paradajkovej polievke tú správnu taliansku chuť. V tomto bode polievku aj osolíme a okoreníme čiernym korením. So soľou naozaj opatrne. 🙂
Polievku povaríme 15 minút a medzitým vytiahneme tyčový mixér a tiež si môžeme aj nakrájať mozzarellu. Môžete si to však zjednodušiť a kúpiť mini mozzarellu. 🙂 Po uplynutí potrebného času vyberieme bobkové listy a paradajkovú zmes rozmixujeme.
Po rozmixovaní vrátime opäť na sporák a pridáme 1 lyžicu cukru, trochu čerstvej alebo sušenej bazalky a my dávame aj trochu tymiánu. V tomto bode si pokojne zoberieme mozarellu a pridáme do polievky. Necháme ešte 5 -10 minút prevrieť. Za tento čas by už mala byť aj mozzarella dostatočne “rozliata” a bylinky by mali pustiť svoju chuť. Následne môžeme podávať . 🙂
TIP: niekedy zvykneme vymeniť mozarellu za parmezán, prípadne balkánsky syr a tešíme sa na túto chuťovku rovnako. 🙂
Vďaka svojej výdatnosti sa táto skvelá paradajková polievka stala základom nášho jedálnička. Častokrát plní úlohu hlavného menu a naše brušká sú spokojné aj bez druhého chodu. Zvykneme ju pripravovať aj naším známym, pretože pripomína naozaj pravú taliansku paradajkovú polievku. Tak šup do varenia a dobrú chuť. 🙂
Fotorecept
Vaše názory:
Jana
Ja okrem iného ešte dávam deťom písmenka do takejto polievky a na úvod zápražka, ktorej súčasťou musí byť červená mletá paprika. A syr, bez toho to ani nie je paradajková polievka!
Milena
Ja zase pridávam aj malú cibuľu a čerstvú papriku, nie mletú. Na dochutenie perfektné! A k tomu buď mazzarella alebo strúhaný tvrdý syr = famózne!
Mária
Skúšali ste aj hovädzí bujón? Aj taký recept som našla, ale príde mi to ako pokazenie celej polievky, tak neviem, či skúšať..
Ema
Môj zaručený recept na paradajkovú polievku, ktorý mne chutí najviac: lúpané paradajky, lyžičku cukru, hrsť ryže a klinček. Tip top talianska polievka.