Soľ
Aký je rozdiel medzi kuchynskou soľou a morskou? Podstatný! Morská soľ obsahuje asi 100 prvkov a kuchynská len dva prvky. Ani to však neznamená, že sa jej máme prejedať.
Aj niektorými kuchármi je morská soľ považovaná za zdravšiu alternatívu voči kuchynskej. Má dokonca aj výraznejšiu chuť. Vyrába sa odparovaním morskej vody. Takáto výroba morskej soli je dátovaná už od praveku.
Kuchynská soľ
Kuchynskú soľ poznáme aj pod chemickým názvom chlorid sodný (NaCl). Je to chemická zlúčenina, ktorá sa vyskytuje v prírode v kamennej soli. Kuchynská soľ sa normálne predáva v obchodoch s potravinami, no zo zdravotných dôvodov býva jodizovaná, to znamená, že je do nej pridané malé množstvo jodidu draselného. Tým je zabezpečené, že v populácii nevzniká nedostatok jódu. Nadmerná konzumácia soli však škodí.