Keďže kokosový orech nepochádza z našich zemepisných šírok, je teda celkom prirodzené, že s otvorením kokosu môžeme mať nemalé problémy. Ak ste sa už podujali na kúpu tejto vzácnej suroviny, napr. v jednom z našich hypermarketov, potom odporúčame pozrieť si jednoduchý návod ako otvoriť kokos.
Ešte pred otvorením kokosu by sme si mali ujasniť pojmy ako kokosové mlieko, kokosový krém a vnútorná tekutina, aby sme mali prehľad o tom, čo všetko sa z kokosu získava.
Ako sa dostať k dužine kokosového orecha
Aby sme mali istotu, že dužina kokosového orechu je naozaj čerstvá, očistený kokosový orech zbavený tvrdej škrupiny si sami postrúhame.
Tekutina vnútri orecha je síce veľmi chutná a dokonca pitná, ale kokosové mlieko to nie je, ako si mnohí myslia.
Kokosové mlieko, ktoré sa používa pri príprave špeciálnych pochutín, sa získava z dužiny kokosu extrahovaním horúcou vodou.
Kokosový krém je tá časť mlieka, ktorá sa usadí na povrchu a stuhne. Najlepšie konzervované kokosové mlieko pochádza z Thajska.
Rada: Pri výbere kokosového orechu z hypermarketu odporúčame kokosom poriadne potriasť pri uchu. V prípade, že počute vo vnútri žblnkajúcu tekutinu, kokos je čerstvý. V opačnom prípade kokos nekupujte.
1. krok
Do kokosového orecha buchneme kladivom po skrutkovači, ktorý zapichneme k jednému z dvoch mäkkých okrúhlych fliačikov na jednom konci orecha a vylejeme z neho tekutinu.
2. krok
Kokosový orech vložíme do rúry a pečieme v rúre asi 20 minút pri 175 stupňoch.
3. krok
Orech zabalíme do utierky a rozpolíme kladivom.
4. krok
Skrutkovačom vyberieme orech zo škrupiny.
5. krok
Ak sa na bielu dužinu prilepila hnedá šupka, očistíme ju škrabkou na zeleninu.
Ako strúhať kokosový orech
Dužinu kokosového orecha strúhame ručne alebo v kuchynskom robote. Postrúhanú dužinu buď vysušíme v rúre alebo zamrazíme.
Ako pripraviť kokosové mlieko
Postrúhaný kokos dáme do misy a zalejeme horúcou vodou.
Voda nemá siahať vyššie než dužina orecha. Necháme aspoň 20 minút postáť a lúhovať.
Zmes precedíme. Kokosovú dužinu v cedidle mierne popučíme, aby pustila čo najviac tekutiny.
Ak chceme získať viac kokosového extraktu, znovu dužinu namočíme a precedíme.
.za fotky ďakujeme
Coconut Water od Rob Bertholf je licencovaný pod CC BY 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál, GratedCoconut od Amy Stephenson je licencovaný pod CC BY-SA 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál, PuncturingCoconut3 od Amy Stephenson je licencovaný pod CC BY-SA 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál, BrokenCoconut od Amy Stephenson je licencovaný pod CC BY-SA 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál, Open Coconut od Michael Coghlan je licencovaný pod CC BY-SA 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál, fresh-water-coconut od Phu Thinh Co je licencovaný pod CC BY-SA 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál