Žihľavový sirup od babky: 17 rád na recept ako pripraviť žihľavový sirup

O liečivých účinkoch žihľavového sirupu počul už zrejme každý z nás. Či už z príbehov našich múdrych babičiek, z ľudových herbárov či od známych bylinkárov.

Pri známych bylinkároch môžeme ešte chvíľu ostať a pripomenúť si obľúbenú bylinkárku Máriu Treben, ktorá vo svojej knihe uviedla krásny výrok o žihľave. “Kdyby lidé věděli, jak je léčivá, tak by pěstovali jen kopřivu. Bohužel to ví jen málokdo”.

My sme sa o účinkoch sirupu zo žihľavy dozvedeli práve vďaka receptúre našej starej mamy. Vieme, že receptov na žihľavový sirup existuje veľké množstvo, no my sme sa rozhodli podeliť sa s vami práve o ten, ktorý u nás funguje najlepšie:

  1. Žihľavu si natrháme, ideálne 20 cm od vrchu. Dôležité je pritom mať gumené rukavice, aby ste sa nepopŕhlili. Tí skúsenejší môžu skúsiť aj bez ochranných pomôcok, pretože pŕhlenie je zdravé, no nie každý je schopný znášať svrbenie. Nezabudnite ani na dlhšie nohavice, brodiť sa k odľahlej žihľave nemusí byť sranda, najmä počas kliešťovej sezóny.
  2. Žihľavu zbierame v najodľahlejších častiach, bez civilizácie a hlavne bez možných výfukových plynov. Z vlastnej skúsenosti vieme, že hoci žihľava rastie  na každom rohu, nájsť ,,čistú,, žihľavu vo voľnej prírode a ďaleko od civilizácie je niekedy až nemožné. Nám sa to však podarilo.
  3. My sami si vyberáme miesta, kde je žíhľava po väčšinu dňa vystavená slnečnému žiareniu. Najintenzívnejšia žihľava je práve tá mladá, ešte nerozkvitnutá, tak aj na to treba pri zbere myslieť. Už kvitnúcu a často deravú žihľavu nezbierame, neodporúča sa to. Ak sme si nestihli nazbierať žihľavu na jar, počkajte radšej na jeseň, kedy táto čarovná bylinka začne opäť kvitnúť. Miesto nášho zberu vidíte na fotke.
    ihľavový-sirup-5 Žihľavový sirup od babky: 17 rád na recept ako pripraviť žihľavový sirup
  4. Po zbere opláchnite žihľavu pod jemným prúdom studenej vody. Týmto sa len zbavuje prídavných živočíchov, ktorých pri varení sirupu nechceme mať.Myslite však na to, že ide len o krátke opláchnutie. Žihľavu neumývame, pretože tým by stratila časť dôležitých látok, čo by bola samozrejme škoda. Ak zbierate žihľavu bezprostredne po daždi, proces opláchnutia môžete preskočiť.
  5. Takto opláchnutú žihľavu naukladáme do veľkého hrnca, v našom prípade na 4 litrový hrniec použijeme asi 100 kusov žihľavy. Sami uvidíte, že viac sa do hrnca nezmestí.
  6. Zalejeme horúcou vodou a necháme lúhovať po dobu 24 hodín. Pri horúcej vode žihľava vypustí viacero liečivých  látok. Lúhovať necháte ideálne na noc. My sme to urobili tak, že večer sme nazbierali žihľavu, opláchli a zaliali vodou. Na druhý deň po práci začala „šichta“ – presne 24 hodín poctivého lúhovania. 🙂
  7. V deň prípravy je potrebné zadovážiť citróny, kyselinu citrónovú, gázu a niekoľko kíl kryštálového cukru. Vhodnou alternatívou môže byť aj trstinový cukor, ktorý je o čosi menej sladký. Ak použijete trstinový cukor, výsledný sirup bude tmavší ako pri použití obyčajného kryštálového cukru. My sme zvolili cestu lacnejšieho kryštálového cukru a výsledok vidíte na fotkách.
  8. Na úvod začneme s precedením žihľavy cez sitko. Hrsť nasiaknutej žihľavy ešte vyžmýkame cez gázu, aby sme zo žihľavy „vycucali“ to najzdravšie a do poslednej kvapky.
  9. Takto vyžmýkanú žihľavu dáme na sporák a pomaly varíme.
  10. Ešte predtým si však prichystáme citróny. My ich zo zdravotných  dôvodov umyjeme a ošúpeme, čím sa zbavíme prípadných postrekov zo šupky citrónu. Takto ošúpaný citrón nakrájame na plátky a hodíme do hrnca so žihľavou. My dávame 3 celé citróny na 4 litre žihľavy.
  11. Pridáme kyselinu citrónovú, 5 kávových lyžičiek na 4 litre sirupu.
  12. Následne pomaly sypeme cukor, ktorý sa s pribúdajúcou teplotou postupne roztápa. Treba si však dať pozor na to, že po vysypaní cukru sa objem v hrnci takmer zdvojnásobí. Žihľavový sirup miešame, až kým sa cukor neroztopí úplne. Dávajte však pozor aj na to, že sirup začne mierne peniť a môže rýchlo vykypieť, preto je dôležité, aby ste od sirupu neodskakovali a nerobili viac vecí naraz. Nemusí sa to oplatiť a to hovorím z mojej vlastnej skúsenosti. 🙂 Aj nám sirup vykypel, lebo sme mali 10 iných „dôležitejších“ vecí na robote. 🙂
    ihľavový-sirup-15 Žihľavový sirup od babky: 17 rád na recept ako pripraviť žihľavový sirup
  13. Po zovretí zoberieme zo sporáka a dáme chladiť.
  14. Medzitým si pripravíme sklenené fľaše resp. zaváraninové poháre. My ich ešte predtým umývame a necháme odtiecť dole hrdlom.
  15. Po vychladnutí žihľavového sirupu lejeme do vopred pripravených fliaš a dáme do tepla.
  16. Zabalíme do deky a pár dní necháme odstáť.
  17. Výsledný efekt je úžasný, ten zlatistý mok nie je len zdravý, ale aj veľmi chutný a osviežujúci, veď posúďte sami.

Fotorecept prípravy žihľavového sirupu

ihľavový-sirup-6 Žihľavový sirup od babky: 17 rád na recept ako pripraviť žihľavový sirup

ihľavový-sirup-3 Žihľavový sirup od babky: 17 rád na recept ako pripraviť žihľavový sirup

ihľavový-sirup Žihľavový sirup od babky: 17 rád na recept ako pripraviť žihľavový sirup

ihľavový-sirup-1 Žihľavový sirup od babky: 17 rád na recept ako pripraviť žihľavový sirup

ihľavový-sirup-7 Žihľavový sirup od babky: 17 rád na recept ako pripraviť žihľavový sirup

ihľavový-sirup-8 Žihľavový sirup od babky: 17 rád na recept ako pripraviť žihľavový sirup

ihľavový-sirup-10 Žihľavový sirup od babky: 17 rád na recept ako pripraviť žihľavový sirup

ihľavový-sirup-9 Žihľavový sirup od babky: 17 rád na recept ako pripraviť žihľavový sirup

ihľavový-sirup-11 Žihľavový sirup od babky: 17 rád na recept ako pripraviť žihľavový sirup

ihľavový-sirup-12 Žihľavový sirup od babky: 17 rád na recept ako pripraviť žihľavový sirup

ihľavový-sirup-13 Žihľavový sirup od babky: 17 rád na recept ako pripraviť žihľavový sirup

ihľavový-sirup-14 Žihľavový sirup od babky: 17 rád na recept ako pripraviť žihľavový sirup

ihľavový-sirup-16 Žihľavový sirup od babky: 17 rád na recept ako pripraviť žihľavový sirup

Aké sú teda účinky žihľavového sirupu?

O zdravotných účinkoch žihľavového sirupu a žihľavy celkovo by sa dali písať slohy. V dnešnej uponáhľanej dobe chodíme častokrát okolo nej a bez povšimnutia. Kebyže poznáme jej skutočné účinky na zdravie, ďakovali by sme Bohu každý deň. Uveďme si aspoň tie základné účinky:

  • Lieči ekzémy.
  • Potláča bolesť hlavy.
  • Prečisťuje krv.
  • Podporuje tvorbu krvi.
  • Odstraňuje únavu pre jej vysoký obsah železa.

Čítajte ďalej

Žihľavový sirup od babky: 17 rád na recept ako pripraviť žihľavový sirup
  • Hodnotenie článku
5
Hodnotenie: 3.0 (2 hlasov)
Sending
Zatiaľ bez komentára. Buďte prví

Pridaj komentár

*

code

Zdieľaní
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty