Zdravé raňajky na ráno: Začnite deň správne!

Veľký význam pre náš organizmus má prvé denné jedlo – raňajky. Hoci mnohí neprikladajú raňajkám veľkú váhu, pre zdravý organizmus sú zdravé raňajky doslova nevyhnutnosťou.

Hodnota raňajok by mala predstavovať asi pätinu až štvrtinu z celodenného energetického príjmu. Skutočnosť je taká, že ich najviac zanedbávame. Pre včasný odchod do práce túto dôležitú časť dennej stravy vynecháme buď úplne, alebo v chvate iba niečo „hodíme do úst“. S prázdnym žalúdkom potom vykonávame najintenzívnejšiu dennú prácu v predpoludňajších hodinách, čo je veľmi nesprávne a nezdravé. Pričom pripraviť rýchle raňajky vôbec nemusí byť problém.

Na našich raňajkách pozorujeme najčastejšie tieto nedostatky:

a) chudobné, nedostatočné a nie ľahké raňajky,

b) málo pestré raňajky,

c) nedostatočné uplatňovanie biologicky cenných látok, ako sú bielkoviny, vitamíny a dôležité minerálne látky.

Ako teda majú správne vyzerať zdravé raňajky?

Jednu ich časť predstavuje nápoj, najvhodnejšie teplý: biela káva, kakao, čaj či mlieko alebo iný mliečny nápoj. Väčší problém predstavuje druhá časť raňajok. Najčastejšie to býva len pečivo, pletenka, kúsok bábovky a podobne. Ráno a predpoludním nám spravidla chýbajú bielkoviny.

Ak sú raňajky prevažne múčne, musíme bielkoviny prijať v desiatej, ktorú konzumujeme po uplynutí 2-3 hodín od raňajok. Na desiatu máme možnosť využívať široký výber nátierok, ďalej syry, bryndzu, vajcia, mäsové výrobky, napr. vo forme vhodných údenín. V mnohých rodinách poznajú len jeden druh nátierky na ráno, a to maslo. Maslo je najmä pre deti vítaným zdrojom vitamínov rozpustných v tukoch a jeho spotrebu môžeme smelo zvýšiť, no nemá byť jediným doplnkom raňajok alebo desiatej.

Teraz si už sami odpovieme na to, či máme desiatovať alebo nie.

Ľudia ťažšie pracujúci, ktorí potrebujú energeticky hodnotnejšiu potravu, majú si celodennú stravu rozdeliť na viac častí a to na štyri až päť denných jedál. Strava sa tým rovnomernejšie rozloží a nezaťažuje nárazové tráviace orgány. Títo ľudia desiatu potrebujú. Rovnako tí, ktorým nevyjde čas na raňajky, majú si ich nahradiť výdatnejšou desiatou, ku ktorej patrí aj ovocie či zelenina.

Čítaj ďalej:  Recepty rolády na Veľkú noc či Vianoce, super tipy na pečenie

Aké sú najvhodnejšie potraviny na raňajky?

  • ovocie (čerstvé i sušené, ale nie presladené)
  • med
  • celozrnné pečivo
  • orechy a semená (1-3 lyžice orechov, lúpanej slnečnice, ľanových a sezamových semienok …)
  • niektoré mliečne výrobky (acidofilné mlieko, nízkotučné syry a tvaroh, biely jogurt)
  • zelenina (paprika, paradajky a čerstvé bylinky …)

Čo na raňajky jedávate vy?

Lana

veľa vlákniny, najlepšie ovsené vločky a ich nutričné hodnoty… najlepšie ovsená kaša s nejakým ovocím, musli s jogurtom bielym, medom…. zeleninu môžeš dať ku každému chodu… alebo cerálne pečivo so zeleninou a kvalitnou šunkou..

Nicole

Ja som mala dnes na raňajky jogurt-biely, v ňom pokrájaný banán, troška vanilky a 3 lyžičky ovsených vločiek. to je mňamka pre mňa. A jesť pečivo možeš, napr. jeden celozrnný rožok, ktorý si obložíš prekrojený na dve polovice, buď tehlou-plátkom + šunka a k tomu paradajka alebo paprika – teda zelenina podľa chuti

Majka

Ovocie je síce veľmi zdravé (aj keď zdravšia je zelenina a strukoviny) ale ovocie je aj plné sacharidov a cukrov a podobne, preto len dopoludnia odporúčam 1-2 krát do týždňa očistný deň so zeleninou, ak máte chuť na sladké, tak ovocný deň nič sa nestane. Ja by som rozložila možno aj na celý deň alebo aspoň dopoludnia pri zdravej občas nezdravej, je to dobre a sú to najmä zdravé potraviny. Raňajky sú naozaj super a chutné, ak si ich dobre zdravo a správne pripravíte.

Susane

Zdravé raňajky sú predovšetkým vyvážené…mali by obsahovať približne 25% energetickej hodnoty z celkového denného prijmu… Sú to hlavne rastlinné zložky. napr. ovsená kaša, ryža, krupica, chlieb, ovocie…… ale to určite poznáš….mne sa raňajky často pripravovať nechce… ale dám si ten chlieb z maslom, medom, šunkou, sirup….takže nezdravé zrejme ale mne to chutí a nemám času pripravovať si, radšej si poležím pol hodinku v posteli.

Lesy

Čítaj ďalej:  Talianska kuchyňa: najlepšie recepty talianskej kuchyne

Nikde nehovoria ze sa nemože jesť čierne, grahamové a celozrnné pečivo. Len sa má znížiť na minimum 1 ks denne. Ja chudnem a na raňajky jem celozrnné pečivo jeden kus 1x a na večeru len zeleninové šalátiky všelijaké. A cvičím cca 4 hodiny denne a jem 5 krát denne v menších dávkach ale hlavná strava pri diéte by mala byť tvorená najmä základ zo zeleniny. A ten biely jogurt do jedálnička zaraď, alebo si daj 1 lyzičku cukru. A môžeš aj čokoladové, ovocné …. hlavne si to rozdeľ …. občas môžeš ráno aj musli, ale nič sa ti nestane keď pečivo občas aj vynecháš. Ja som schudla 5 kg za mesiac. Je to super mam schudnúť ešte asi …. 10 no neviem držím palce ahojte.

Za fotky ďakujeme with wind

Zdravé raňajky na ráno: Začnite deň správne | FoodFest.sk
  • Hodnotenie článku

Súhrn nových poznatkov

Z výskumov vyplýva, že zdravé raňajky sú u ľudí dosť zanedbávané, pričom na to, aby sme si pripravili ideálne raňajky z pohľadu nutričných hodnôt nepotrebujeme veľa

5
Hodnotenie: 5.0 (2 hlasov)
Sending
Zatiaľ bez komentára. Buďte prvý

Pridaj komentár

*

code

Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty