Nápoje a príprava nápojov kedysi a dnes

Nápoje, predovšetkým voda, sú nevyhnutnou podmienkou života nás, ľudí. Bez vody dokážeme prežiť len 3 – 5 dní. Pre porovnanie, bez jedla dokážeme prežiť až 50 dní vo výnimočných prípadoch. Aj to hovorí o tom, ako dôležité sú pre nás nápoje, či už je to voda, ovocné šťavy, mušty a iné nealkoholické či alkoholické nápoje. Dnes v porovnaní s minulosťou sa dostávajú do popredia rôzne špeciálne nápoje, ako napríklad rôzne formy nápojov na chudnutie.

Etiketa z pohľadu nápojov

Nápoje našich predkov

Naši predkovia poznali v dávnej minulosti aj výrobu nápojov, ktoré vtedy nazývali kvasmi. Pomenúvali ich podľa surovín (obilie, med, ovocie a iné plody), z ktorých ich pripravovali. Iba hroznový kvas sa odpradávna nazýval vínom. Veď ako by boli mohli uzatvárať priateľstvá, predaj, kúpu, rôzne iné zmluvy a dohody, keby ich neboli zapili kvasom?

Aj keď nemali poháre na stopkách, dobre im chutilo z rohov, hlinených a drevených krpiek, črpákov, korbút, dbaniek, kornútov a dlabaniek. Najskôr sedávali na halenách, kožiach a kožuchoch iba na zemi okolo suda s medovcom, no už ako kresťania na lavici okolo stola, na ktorom mali medovec a iné nápoje v drevených ľagviciach (bol to úzky 10-15-litrový súdok z dúžok), džbánkoch, krčahoch, a pod.

V minulosti najzaujímavejšie bývali rodinné hodokvasy, čiže dlhšie trvajúce trojdňové až päťdňové rodinné slávnosti, na ktorých sa jedlo, pilo a zabávalo. Radostné, ale i smutné príležitosti, ako boli narodeniny, krstiny, mládenectvo, panenstvo, svadby, tryzny-kary a rozličné iné výročia, aké sa zavše v rodine vyskytli, predstavovali príležitosti na oslavy. Veď ich tradícia sa zachovala dodnes.

Slávnostné hodokvasy

Popri rodinných hodokvasoch usporadúvali často aj náboženské a verejné hodokvasy, to za úrodu, za vzájomnú svornosť, to za šťastlivé výpravy a návrat z bojov, za vojenské víťazstvá a iné činy. Prvú dávku nápoja vypili všetci zo zdobeného alebo vyrezávaného roha z tura do dna. Hľa, odkiaľ dnešné „na zdravie“ a „na ex“ alebo „do dna“. Potom nasledovali prípitky, zdravice od najstaršieho z prítomných s prejavmi dobrých želaní a splnení žiadostí.

Čítaj ďalej:  Zdravé stravovanie. Ako sa stravovať správne?

A čo píjavali naši predkovia? Okrem spomenutých druhov neskôr pili rôzne druhy páleného – medové, z materinej dúšky, pšeničného chleba, anízové, z paliny, z chabzdy (baza čierna), ale i borovičku a slivovicu. Dodávateľmi a vtedajšími výrobcami pálenky boli hlavne olejkári z Liptova. Na západnom, južnom a východnom Slovensku vo vinohradníckych oblastiach sa pili rôzne druhy vína. Meštianstvo a šľachta pili aj dovážané drahšie druhy vína – talianske, nemecké, tramín z južného Tirolska, šomodské, jágerské, smymianske a podobne.

Obľúbené boli aj vína prevarené s ďumbierom, klinčekmi, škoricou, muškátovým orechom, hrozienkami, ambrou atď. Už vtedy v osemnástom storočí – poznali aj výrobu ovocného vína z jabĺk, hrušiek, čerešní a višní.

Juraj Fándly vo svojom Zelinkárovi uvádza ľudovú výrobu vína cicvárového (vratič), ríbezľového, omankového (oman pravý), puškvorcového a baldriánového (valeriána), ktoré miešali s gréckym vínom. Výroba šumivého, šampanského vína u nás sa traduje od začiatku devätnásteho storočia a staré pramene uvádzajú, že sa vyrábalo aj červené šampanské.

Nevyrábali a nepili sa však len alkoholické nápoje.

Nealkoholické nápoje

Náš ľud poznal tie časy – osemnáste storočie — aj veľmi bohatý sortiment nealkoholických nápojov. Okrem kávy, rôznych čajov, najmä bylinkových – lipový, polynkový (palina) s petržlenovou vňaťou, z malinového kvetu, kamilkový (rumanček), repíkový, puškvorcový a iné — pripravovali si osviežujúce nápoje aj zo sirupov – jahodového, malinového, višňového, slivkového – a z rôznych štiav – egrešovej, hruškovej, melónovej, z granátových jabĺk, z duly i zo šťavy sošky (štiav kyslý) s medom.

Čítaj ďalej:  Letné recepty, pripravte si letné jedlá

Zámožnejšie kruhy pili aj studené nápoje, ako limonády, mandľové mlieko, pomarančovú a citrónovú šťavu i minerálne vody. Z teplých osviežujúcich nápojov požívali laktády — rozličné nápoje pripravené z mlieka a džulepy, husté ovocné šťavy, ako napr. dnešné tekuté ovocie.

Z ľudovej tradície poznáme aj dnes množstvo nápojov, ktoré pili naši predkovia ako ochranné, po novom preventívne, proti všelijakým neduhom. Povedali by sme zo zdravotných dôvodov. Takto si pripravovali čaje, šťavy alebo vody z kvetov, listov a semien najrozličnejších bylín, ako z rebarbory, lipového kvetu, slnečnice, puškvorca, malín, jahôd, ríbezlí, rozmarínu, prasličky, hadieho jazyka (horčinka obyčajná), čemerice čiernej, ruže suchej, stromového moku, dubového listu, cvikly, horca, endívie (štrbák), čiernohlávka, viničového dreva a pod. V lete sa najradšej osviežili chladným kyslým mliekom, cmarom, žinčicou, srvátkou a podobne.

Alkoholické nápoje v minulosti

Zo zachovaných historických prameňov vieme, že v dávnej minulosti naši predkovia zavše viac „sa uctili“ alkoholickými nápojmi, najmä pri rozličných hodovaniach a príležitostných radovánkach. Preto také úsilie vynaložili naši osvietenci (Fándly a mnohí iní) odučiť náš ľud od tohto zlozvyku a privykať ho piť osviežujúce nealkoholické nápoje a bylinkové čaje, ktorých výroba nášmu ľudu, ako sme už spomenuli, nebola neznáma. Veď vieme dobre, že náš človek sa po dobre vykonanej práci – žatve, orbe rád zabavil, rád si zaspieval i zahral na husliach, gajdách, fujare, píšťale či na cimbale a bubnoch. A že si pritom i rád zatancoval, zavýskal a vypil, je len prirodzené.

Čítaj ďalej:  Stravovacie návyky: Stravujete sa počas dňa zdravo?

Dodnes sa zachovali aj mnohé zvyky z dávnych čias, ako odlievanie vína z plnej fľaše, predtým medovca, na ochranu pred škriatkami, dnes viac z hygienického dôvodu na prepláchutie hrdla fľaše od zátky. A všimnime si kosca v žatve, ako odleje trocha vody. Z fľaše alebo demižóna, kým sa napije. Je to dávna tradícia, ktorú nám mnohí zdôvodnia slovami:

„Veď tak to robili aj naši starí otcovia.“

Dnes aj slová „naliať čistého vína do pohára“ chápeme vo význame „povedať čistú pravdu“.

Pri zamýšľaní sa nad minulosťou nevdojak nám zídu na um všetky opatrenia v boji proti alkoholizmu u nás ako aj výstražné štatistické údaje o súčasnej spotrebe alkoholických nápojov, priam tak i dlhoročné úsilie o zvýšenie spotreby osviežujúcich nealkoholických nápojov. Čo keby sme tak spojili vtedajšiu pestrosť nealkoholických nápojov s dnešnou modernou technikou a vedeckými poznatkami o hygiene a správnej výžive? Myslíte si, že by to malo prínos z hľadiska alkoholizmu na Slovensku?

Za fotky ďakujeme Karyn Christner

Nápoje a recepty na prípravu nápojov | FoodFest.sk
  • Hodnotenie článku

Súhrn nových poznatkov

Nápoje, predovšetkým voda, sú nevyhnutnou podmienkou života nás, ľudí. Bez vody dokážeme prežiť len 3 - 5 dní. Pre porovnanie, bez jedla dokážeme prežiť až

5
Hodnotenie: 5.0 (2 hlasov)
Sending
Zatiaľ bez komentára. Buďte prvý

Pridaj komentár

*

code

Zdieľaní
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty