Dezerty

Ak by každý vedel piecť sladkosti tak, ako naše babičky, cukrári by sa museli poobzerať po novej práci. Upiecť dobrú bábovku, koláč, štrúdľu, zákusok či tortu, kľudne aj svadobnú, môže hocikto z nás. Stačí na to iba kuchyňa, správne prísady, mlsný jazyk a chuť potrápiť sa aj so zložitejšími dobrotami. Ver, že vás za to budú vaši blízky zbožňovať. Aspoň na chvíľu.

Po obede alebo večeri možno podať ako dezert syr alebo ovocie. Jemná chuť a vôňa, ktoré syry nadobúdajú zrením, dráždia slinné žľazy k väčšej činnosti, takže podporujú aj trávenie iných potravín a napomáhajú lepšie využitie živín. Preto sa syry podávajú, najmä v cudzích kuchyniach, ale v posledných rokoch i v našej kuchyni, obyčajne v menších dávkach či už po obede alebo večeri.

Ovocie zas obsahuje pomerne dobre stráviteľnú buničinu, ktorá pri žuvaní osoží zubom. Organické kyseliny dodávajú surovému ovociu príjemnú chuť a povzbudzujú trávenie. Pre chuťové vlastnosti, vôňu a pekný vzhľad je ovocie osviežujúcou potravinou, ktorá spestruje a dopĺňa najmä škrobnaté potraviny (múčne jedlá). Okrem toho je ovocie bohatým zdrojom vitamínov.

Syrový dezert pre viac osôb pripravujeme na misu alebo ho podávame na dezertných tanierikoch pre každú osobu osobitne. Syrové misy pripravujeme z jedného alebo viacerých druhov syrov s prídavkom masla; krájame ich ozdobným nožom na plátky, valčeky, hranolčeky, rezance, prípadne tvrdé i postrúhame. Z masla robíme guľôčky, ružičky a podobne.
Z bryndze formujeme hríbiky, rajčiaky, mrkvičky, prifarbujeme ich mletou červenou paprikou.
Syry prizdobujeme zeleninovou paprikou, rajčiakmi, reďkovkou, mladou cibuľkou, pažítkou a zelenou petržlenovou vňaťou.
Podávame ich so sendvičom, chlebom alebo pečivom.

Aké chotáre, také koláče
– slovenské príslovie

Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty