Huby

Huby predstavujú veľkú skupinu živých organizmov. Predtým boli huby radené medzi rastliny. Dnes poznáme viac než 70 000 húb. Je však veľmi dôležité správne rozlišovať na jedlé a jedovaté huby. Týmto sa zaoberá vedný odbor mykológia. Vo výskumných centrách na huby sa neustále zaoberajú skladbou a druhom húb po celom svete.

Recepty na jedlé huby, ktoré slúžia ako pochutina alebo aj potravina s malou energetickou hodnotou, obsahujú však množstvo vitamínov a minerálov. Jedovaté druhy u nás na Slovensku nie sú početné, no kvôli prudkému jedu veľmi nebezpečné.
V potravinárstve sa využívajú najmä kvasinky do napĺňania konzerv, aby potraviny v konzerve boli trvácne. Konzerva vydrží potom dlho a nepokazí sa.
U slovanských národov sú huby odpradávna obľúbenou pochúťkou a spestrením stravy. Pre vynikajúce chuťové a aromatické vlastnosti sa predovšetkým uplatňujú ako chuťová zložka potravy.
Naše lesy sú bohaté na vynikajúce druhy jedlých húb. Najznámejšie sú hríby, kozáky, masliaky, plávky, kuriatka, rýdziky, jedlé čírovky, šampiňóny, podpňovky (michalky), smrčky, bedle, hľuzovky atd. Trh s hubami upravuje norma (čerstvé jedlé huby), podľa ktorej možno uvádzať na trh len normou stanovené a presne vymenované huby. Predaj húb podlieha kontrole zdravotníckych orgánov.

Jedlé huby sú zdravé

Z pohľadu nutričných hodnôt obsahujú sušené huby energetickú hodnotu 965 kJ na 100 gramov. Ďalej obsahujú 20 gramov bielkovín, 4 gramy sacharidov a 3 gramy tukov. Huby obsahujú bielkoviny, minerálne látky, vitamíny, tuky a aromatické látky. Výživné látky sú v nich uzavreté v bunkách s ťažko stráviteľnými blanami, preto je výhodné huby nadrobno pokrájať alebo zomlieť.

Huby možno vhodne kombinovať so zemiakovými príkrmami, prípadne s cestovinami alebo ryžou. Vysokým prídavkom masti sa znižuje ich stráviteľnosť. Čerstvé huby treba ihneď spracovať. Uvarené pokrmy s hubami možno uložiť najdlhšie na 24 hodín len do chladničky.
Pozor! Nekupujme, nezbierajme a nejedzme neznáme huby! Niet totiž spoločných, všeobecne platných znakov pre jedovaté huby. Pomáha len ich dôkladná znalosť. Najnebezpečnejšie, ako napr. jedovatá muchotrávka zelená a jej biele formy, nemajú nepríjemnú chuť alebo vôňu, ani lyžica od nich nečernie, bývajú obžraté slimákmi alebo hmyzom (pre ktorý nie sú vôbec jedovaté), takže ničím neupozornia na svoju prudkú jedovatosť! Preto ešte raz: Dôkladne treba poznať botanické znaky húb a treba ich vedieť spoľahlivo rozlišovať!
Prinášame vám kolekciu tých najlepších receptov na huby.

Recepty s hubami

Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty