Po horúcom lete nastáva obdobie, kedy si konečne môžeme užívať plné záhrady plodov rôzneho druhu ovocia. Jedno z najčastejších ovocí na Slovensku sú práve slivky. Máte ich až príliš a neviete čo s nimi? Vyskúšajte náš chutný recept na prípravu ryžového nákupu so slivkami.
Suroviny
- 700 g sliviek z kompótu
- 150 g masla
- 7 vajec
- 350 g ryže
- 1 liter mlieka
- štipka soli
- 100 g práškového cukru
- 60 g krupicového cukru
Postup
Ryžu opláchneme a zalejeme mliekom. Pridáme štipku soli a na miernom ohni varíme domäkka.
Slivky rozpolíme a vyberieme z nich kôstky. Do hrnca si nalejeme malé množstvo vody, 20 g krupicového cukru a rozpolené slivky. Na sporáku varíme, až kým nedosiahneme bod varu, odstavíme a necháme vychladnúť. Slivky potom vyberieme a osušíme.
Maslo, práškový cukor a žĺtky vymiešame dopenista. K vymiešanej mase pridáme uvarenú a vychladnutú ryžu a dobre premiešame.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme doň 40 g krupicového cukru, opäť vyšľaháme a jemne primiešame k ryži. Formu na pečenie vymastíme, posypeme strúhankou a nalejeme do nej polovicu ochutenej ryže. Poukladáme osušené slivky a zalejeme druhou polovicou ryže. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme pri teplote 180 stupňov aspoň 40 minút. Hotový ryžový nákyp so slivkami posypeme práškovým cukrom.
© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk